Caravana TBC ajunge în Crasna, Sâg, Horoatu Crasnei, Cristolţ şi Letca

Judeţul Sălaj intră pe lista de „Screening TB”, depistarea activă a tuberculozei – începând de luni, 4 octombrie, cinci comune vor beneficia de serviciile medicale ale caravanei mobile de analiză gratuită a sănătăţii plămânilor

Crasna, Sâg, Horoatu Crasnei, Cristolţ şi Letca sunt comunele unde caravana de depistare activă a tuberculozei se va afla începând de luni, 4 octombrie 2021. Este vorba despre proiectul „Screening TB” derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, prin intermediul căruia sunt puse la dispoziţia persoanelor care trăiesc în zonele rurale, servicii medicale gratuite de sănătate a plămânilor.

Comunele din judeţul Sălaj selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate în ultimii ani cazuri noi de tuberculoză. Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în Sălaj este de 21,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

Este al 17 judeţ unde ajunge caravana „Screening TB” de la demararea screening-ului în urmă cu doi ani, după Argeş, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Teleorman, Dâmboviţa, Galaţi, Tulcea, Bacău, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Suceava, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud.

Caravana „Screening TB” va rămâne o lună de zile în judeţul Sălaj şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale gratuite puse la dispoziţie în cabinetul mobil, o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii celor 5 comune sălăjene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul în spitale sau în alte cabinete medicale pacienţilor cu alte suferinţe în afara infecţiei cu SARS-COV-2, iar diagnosticarea şi tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanşarea stării de urgenţă, prezenţa caravanei Screening TB se dovedeşte un sprijin real în aceste comunităţi. De altfel, valul 4 al pandemiei ne ridică serioase probleme în programarea activităţilor caravanei, dar tocmai aceste condiţii speciale fac mai important accesul sălăjenilor din cele 5 comune la un serviciu gratuit pentru care nu trebuie să iasă din localitatea de domiciliu, nici să se expună riscurilor pandemice dintr-un spital mare.

Mobilizarea populaţiei pentru participarea la screeningul gratuit al tuberculozei se realizează cu ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, a autorităţilor locale, a reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali) şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Prefecturii judeţului Sălaj, precum şi al reprezentanţilor locali ai Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informaţii despre ce este tuberculoza şi proiectul „S creening TB” găsiţi şi pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Sălaj, activităţile de informare şi suport în comunităţi sunt realizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Pacienţii diagnosticaţi ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *