Deputatul PSD, dr. Florian Neaga, mesaj dur împotriva ordinului privind suspendarea internărilor în spitale
Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat luni seară, la finalul ședinței de Guvern, că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19. Totodată, managerii unităţilor publice cu paturi vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienţii COVID.
Reputatul medic chirurg ortoped Florian Neaga, deputat și membru al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților transmite un mesaj ferm împotriva acestui ordin care practic condamnă pacienții la limitarea accesului la asistență medicală.
„Nu putem condamna din nou pacienții români la limitarea accesului la asistență medicală
Recentul ordin al DSU din 04 10 2020 privind suspendarea cu 30 de zile a internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente sau investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate reprezintă un nou atentat la sănătatea românilor, o încălcare a dreptului constituțional la asistență medicală.
Nu trebuie să facem din nou aceeași greșeală ca anul trecut, să nu tratăm, să nu operăm pacienții cronici, oameni suferinzi, ale căror boli din nefericire evoluează, și să reducem sau să anulăm șansele de recuperare și vindecare prin hotărâri arbitrare, care nu sunt adaptate situațiilor particulare din fiecare spital. Iar responsabilitatea să revină managerilor de spital și medicilor curanți de specialitate.
Pandemia a adus în prim-plan infecțiile cu virusul SARS-CoV-2, dar toate celelalte probleme de sănătate ale românilor sunt la fel de grave ca înainte. Cei care suferă de boli cronice ajung în situații disperate și suferă din cauza accesului greu în spitale. S-a constatat că, din cauza pandemiei COVID-19, numărul spitalizărilor s-a redus la jumătate în 2020, față de 2019. Internările bolnavilor de cancer s-au redus cu peste 40 la sută, dar situația a fost mult mai gravă în cazul pacienților cu HIV (80 la sută) sau al diabeticilor (67 la sută). Privarea bolnavilor cronici de tratamente adecvate nu a fost fără urmări, chiar dacă nu au fost încă cuantificate. Trebuie să ne asigurăm că toți pacienții au acces la îngrijirea medicală de care au nevoie.
Hotărârea anunțată este discriminatorie și trădează și o abordare nesigură pe argumente chiar din partea inițiatorilor ei. Măsurile nu sunt aplicate și unităților medicale private. Plata operațiilor face ca riscul îmbolnăvirii de COVID-19 să nu existe?
Înțeleg situația epidemiologică critică (peste 15.000 de îmbolnăviri și peste 300 de decese pe zi, determinate de SARS-CoV-2, pandemia fiind scăpată de sub control). Dar semnalul pe care îl trag nu este un demers politicianist, pur și simplu nu putem îngrădi dreptul la sănătate al pacienților! Decizia DSU trebuie urgent modificată!”, transmite parlamentarul Florian Neaga, medic chirurg-ortoped la Spitalul Județean de Urgență Zalău.