Consultări la Cotroceni. Prima încercare de rezolvare a crizei politice
Un prim pas pentru rezolvarea crizei politice care a început cu mai bine de o lună în urmă ar putea fi făcut chiar azi, când președintele Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la Cotroceni pentru consultări, după ce Guvernului Cîțu i-a fost retrasă încrederea în Parlament prin moțiune de cenzură, scrie Digi24.ro.
Totul a început după ce ministrul justiției, Stelian Ion, a fost remaniat în mod neașteptat de premier, la 1 septembrie, iar câteva zile mai târziu, în semn de protest, toți miniștrii USR au ieșit din guvern. Urmare a destrămării coaliției de guvernare, cabinetul Cîtu a fost demis săptămâna treuctă in Parlament, iar azi toți ochii vor fi pe Palatul Cotroceni. Partidele parlamentare vin în fața președintelui cu propunerile lor pentru soluționarea crizei politice, care intervine într-un moment complicat al pandemiei.
Ca procedură, în urma consultărilor, președintele desemnează un candidat pentru funcția de premier. Acesta are 10 zile să meargă în Parlament cu echipa și programul de guvernare, pentru a cere un vot de încredere.
La finalul consultărilor de luni, care încep la prânz, șeful statului ar putea ieși, teoretic, cu numele unui nou premier. Sunt patru variante pe masă:
- guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD
- refacerea coaliției, deci un guvern PNL-USR-UDMR
- un guvern PSD-PNL-UDMR
- un guvern tehnocrat
Cel mai probabil, însă, va exista și o a doua rundă de consultări la Cotroceni. Această primă discuție cu partidele pare să aibă mai degrabă un rol de tatonare a terenului politic și probabil nu va avea o concluzie. Este posibil ca șeful statului să le dea partidelor un răgaz pentru negocieri până să convoce noi consultări.
Programul consultărilor
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL).
Liderul PNL, Florin Cîțu, va face face ulterior declarații la sediul PNL, la ora 13:30.
Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD)
Înainte de a merge la consultări, la ora 10:00, se întrunește Consiliul Politic Național al partidului, care va decide exact ce poziție adoptă.
Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR)
Liderul USR, Dacian Cioloș, va face declarații înainte de consultări, la ora 12:30.
Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
Ora 17:00 – Minoritățile naționale reprezentate în Parlament.
Este posibil ca la finalul zilei să facă declarații și președintele Klaus Iohannis.