Cum se împart ministerele în viitorul Guvern fără premier, între PSD – PNL – UDMR

Echipele de negociere ale PSD, PNL și UDMR care lucrează la programul de guvernare au reușit să închidă câteva capitole – Fonduri Europene, Externe, Apărare, Sănătate, Interne – încearcă să rezolve disputele pe temele de Justiție, Finanțe și Economie, dar discuțiile sunt departe de a se fi încheiat, în principal din cauza neînțelegerilor apărute la împărțirea ministerelor între cele trei partide care vor forma viitorul arc guvernamental. 

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la interviurile Digi24.ro, că negocierile s-au blocat la discuțiile despre cine va primi postul de prim-ministru. PSD, prin vocea președintelui său, Marcel Ciolacu, a anunțat că nu se va crampona neapărat de această funcție, fiind dispus să accepte și desemnarea unei persoane independente politic în fruntea Executivului.

La PNL în schimb, discuțiile sunt mai complicate, din cauza dorinței lui Florin Cîțu de a fi prim-ministru. Spiritele liberalilor sunt destul de încinse din cauza aceasta, încă de săptămânile trecute, când Florin Cîțu a fost acuzat de colegi, în special de grupul ardelenilor, că l-a sabotat pe Nicolae Ciucă, fostul premier desemnat, în cadrul negocierilor pentru formarea guvernului, scopul final fiind acela de a nu se reuși conturarea unei majorități parlamentare, pentru ca el să-și păstreze în continuare șansele de a fi nominalizat.

Cum ar putea arăta guvernul PSD-PNL-UDMR

Cel mai probabil, președintele Iohannis va tranșa problema identității premierului, însă negocierile pentru desenarea viitorului guvern sunt anevoioase și din cauza luptei de putere între cele trei partide, în special între PSD și PNL, dar și a dorinței sau a refuzului unora dintre liderii acestora de a face parte din Executiv.

Sorin Grindeanu, văzut ca posibil vicepremier sau ministru al Transporturilor, și-ar dori mai degrabă o funcție de conducere în Parlament.

După ultimele discuții dintre cele trei partide, Guvernul PSD-PNL-UDMR ar putea avea 21 de ministere. Pe lângă ministerele deja existente, ar urma să apară un minister pentru mediul de afaceri, un minister pentru familie și, posibil, un minister pentru diaspora. De asemenea, s-a discutat despre înființarea unui minister pentru turism. Din cele 21 de ministere, 3 ministere a putea ajunge la UDMR, iar cele două partide, PNL și PSD, să împărtă câte 9 ministere fiecare.

Sunt câteva nume date ca sigure în viitorul guvern, este vorba de minstrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, sau ministrul Energiei, Virgil Popescu. De asemenea, este foarte posibil ca Lucian Bode să rămână la Interne, dacă ministerul Apărării va merge la PSD. Raluca Turcan ar putea fi ministru al familiei, dacă PSD va insistat să primească portofoliul de la Muncă.

Social democrații vor să intre în guvern cu prima garnitură de lideri politici. Astfel, la Sănătate va merge Alexandru Rafila, pentru ministerul Transporturilor este vehiculat numele lui Sorin Grindeanu, la Muncă ar putea fi Marius Budăi, în timp ce la Agricultură este dat ca variantă Adrian Ionuț Chesnoiu. La Cultură, ministerul ar putea ajunge la Vasile Dîncu. PSD mai vrea ministerul Finanțelor, Economiei, sau Mediu.

Nu s-a ajuns la niciun acord pentru ministere importante, cum ar fi Fondurile Europene, IMM-uri sau Digitalizare.

UDMR va păstra ministerul Dezvoltării și ar putea rămâne și cu portofoliile de la Tineret și Sport și Mediu.

Până la finalul săptămânii schița viitorului cabinet ar trebui finalizată, astfel încât săptămâna viitoare noua coaliție PSD-PNL-UDMR să depună la Parlament lista de miniștri și programul de guvernare. Votul de învestitură ar putea fi dat până pe 18 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *