VIDEO! Ziua Națională a României, sărbătorită la Zalău de autoritățile locale, județene și parlamentari
1 Decembrie – Ziua Națională a Românilor a fost sărbătorită și în municipiul Zalău. Sute de persoane, prezente în centrul orașului, au putut vedea: parada militară, ceremonialul militar și religios, defilare plutoane.
Desigur, nelipsite au fost discursurile oficialităților. Sub privirile a sute de zălăuani, parada de 1 Decembrie a adus în centrul Zalăului o etalare a plutoanelor aparţinând Ministerului Apărării, structurilor Ministerului Afacerilor Interne, fundalul sonor fiind asigurat de Fanfara ”Promenada” a Primăriei Municipiului Zalău.
Premergător paradei militare, la bustul lui Iuliu Maniu a avut loc o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori, în memoria celui care a fost unul din artizanii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Au fost prezenți la eveniment prefectul Sălajului, Dari Toma, subprefectul Virgil Țurcaș, președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, vicepreședinții CJ Sălaj, Robert Szilagyi și Claudiu Bârsan, primarul Municipiului Zalău, Ionel Ciunt, viceprimarii Teodor Bălăjel și Nicolae Fazakas, parlamentarii Irina Kovacs, Seres Denes, Florian Neaga, Cosmin Viașu, Alin Prunean, secretarul de stat Bogdan Ilea, administratorul județului Paul Maghiu, șefi de instituții publice, oameni de cultură, etc.
Prefectul Dari Toma a prezentat mesaul Guvernului României:„1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și săvârșită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale. Voința exprimată la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia a desăvârșit în mod democratic, unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România.
Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecție despre perseverență și coeziune, care acum ne este deosebit de utilă și necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăși perioada dificilă pe care o traversăm.
Am încredere că vom reuși să trecem împreună prin aceste greutăți și am încredere în curajul și credința românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de neprețuit ale națiunii noastre, care ne inspiră și ne motivează să mergem mai departe.
La mulți ani, dragi români! Trăiască România!”, este mesajul transmis de prefectul Dari Toma în numele premierul Nicolae Ciucă.
În cuvântul său, Primarul Municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a declarat: „În realitatea în care trăim, din păcate, este prea multă ură și dezbinare. Astăzi, de aici din Zalău, de lângă bustul marelui om de stat, Iuliu Maniu, fac un apel către decindenții noștri politici. Un apel de UNITATE și TOLERANȚĂ și să le spun acestora că avem datoria, cu toții, să lăsăm generațiilor viitoare o țară liberă, independentă și puternică din toate punctele de vedere. La mulți ani, România! La mulți ani, Români! La mulți ani, Zălăuani!”.
În discursul său, Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj a declarat: ”Aniversarea a 103 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 este un prilej de bucurie și de mândrie pentru românii de pretutindeni. Astăzi este ziua fiecăruia dintre noi, o zi care vorbește nu doar despre trecutul glorios al poporului român, ci și despre prezentul și viitorul nostru. O zi care trebuie să ne reamintească de valorile care ne definesc ca națiune și că dincolo de discursuri, festivități și parade militare, Ziua Națională înseamnă unitate, solidaritate și respect. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să facem din România o țară mai bună, mai puternică și respectată în Europa, o țară în care se vine și nu din care se pleacă. Haideți să credem împreună în România, în oamenii simpli și frumoși ai acestei țări, într-un viitor prosper. Să ridicăm frunțile din pământ, asemeni falnicilor strămoși de odinioară, și să privim înainte cu încredere, trăind demn, cu respect pentru rădăcinile noastre, mai buni cu noi înșine și unii cu alții. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi sălăjeni! Să fim sănătoși și să avem grijă de țara noastră!”.
La data de 1 Decembrie, începând din 1990, este sărbătorită Ziua Naţională a României. În 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Parlamentul României a hotărât, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, potrivit www.cdep.ro.
La 1 Decembrie 1990, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită atât la Alba Iulia, unde la ceremoniile organizate au participat numeroase oficialităţi române, cât şi la Arcul de Triumf din Bucureşti unde a fost organizată parada militară. De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au loc parade militare şi sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar şi manifestări culturale.
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită între anii 1866 şi 1947, la data de 10 Mai, dată care are o triplă semnificaţie.