Primarul Zalăului, Ionel Ciunt, a câștigat TROFEUL de „Excelență în sănătate și asistență socială” din partea AMR România
Asociația Municipiilor din România, condusă de primarul Clujului, Emil Boc – fost premier al României, a acordat Primăriei Municipiului Zalău – Trofeul excelență în sănătate și asistență socială” cu ocazia Galei AMR ediția a IV-a, eveniment ce recompensează performanța administrațiilor municipale și constituie un exercițiu de multiplicare a bunelor practici.
„Vă transmit felicitări personale și aprecieri în numele Asociației Municipiilor din România, pentru implicarea și rezultatele remarcabile de care municipalitatea pe care o reprezentați a dat dovadă”, cu deosebită considerație, Emil Boc – președinte AMR.
„Este o recompensă care ne onorează și care arată că munca noastră pe zona de sănătate și asistență socială este apreciată, inclusiv la nivel național. Acest tip de proiecte vor continua și apreciem că administrația locală este prima care trebuie să se implice în tot ce înseamnă protecție socială”, a declarat pentru Ziarul Monitorul de Sălaj, primarul Ionel Ciunt.
În 2019 Primăria Municipiului Zalău a câștigat TROFEUL pentru execelență în domeniul eficientizării energetice și reducerea emisiilor CO2
Administraţia locală condusă de Ionel Ciunt a fost una dintre laureatele Galei Asociaţiei Municipiilor din România ediția 2019, pentru atragerea fondurilor europene în domeniul eficientizării energetice şi a reducerii emisiilor de CO2, respectiv reabilitarea și anveloparea a peste 30 de blocuri de locuit din municipiul Zalău.
Începând cu anul 2017, la fiecare final de an, Asociația Municipiilor din România a organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României – GALA AMR.
În cadrul edițiilor precedente AMR a reușit să prezinte public cele mai bune proiecte ale primarilor și primăriilor de municipii, să premieze performanța în domenii de interes pentru administrația publică locală: edcație, sănătate, transport, iluminat public, sisteme de încălzire, promovarea și susținerea atreprenoriatului, protecția mediului, promovarea turismului, digitalizare, transparență.
Prin organizarea acestui eveniment, AMR a contribuit la modenizarea administrației publice și implicit, a reușit să facă parte din procesul de dezvoltare al României.
„Vă oferim TROFEUL de Excelență împreună cu speranța că anul viitor va fi unul prosper, cu realizări profesionale și cu colaborare benefică pentru toți primarii de municipii din România”, a transmis Constantin Mitache, director gen. al AMR.
Cele trei proiecte implementate de Primăria Municipiului Zalău, care au fost analizate de conducerea AMR și care au contribuit la obținerea acestui prestigios TROFEU
1. Centrul pentru victimele vilenței domestice este un compartiment în cadrul Direcției de Asistență Socială Zalău
Scopul serviciului social „Centrul pentru victimele vilenței domestice” îl reprezintă asigurarea siguranței fizice, securității economice și a suportului psihoemoțional a victimelor violenței domestice pentru depășirea situației de criză și reluarea unei vieți independente prin acordarea serviciului de cazare pe perioadă determinată.
Beneficiarii serviciilor sociale acordate în cadrul centrului sunt:
a) persoane adulte victime ale violenței domestice
b) cuplu părinte-copil – victime ale violenței domestice.
2. Centrul de zi pentru copii aflați în situații de risc de separare de părinți situat în PT 17
Prin proiect s-a amenajat un centru de zi pentru copii în municipiul Zalău prin schimbarea destinației punctului termic PT 17. Mun. Zalău oferă servicii sociale locuitorilor prin DAS Zalău, care nu avea un centru de zi pentru copii, așa cum prevede Legea 272/2004. Importanța acestui serviciu este majoră în situația în care la nivelul mun. Zalău există aprox. 300 de copii care au unul sau ambii părinți plecați peste hotare.
Construirea acestui centru a avut ca obiectiv îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate în municipiile de reședință de județ din România, min. 50 de copii provenind din comunitatea urbană marginalizată să fie sprijiniți.
Totodată s-a avut în vedere îmbunătățirea infrastructurii și a condițiilor de derulare a activităților culturale, recreative după finalizarea orelor de școală, pentru max. 100 copii/zi, din care aprox. 50 să provină din comunitatea urbană marginalizată.
Scopi serviciului social este sprijinirea educațională și materială a copiilor proveniți din familii defavorizate din mun. Zalău.
3 DAS Zală a inițiat un proiect în parteneriat cu Crucea Roșie România – Filiala Sălaj, cu denumirea „O șansă pentru vârstnici”, proiect finanțat cu fonduri europene prin POCU 2014-2020. Obiectivul general al proiectului este înființarea și dezvoltarea de servicii sociale adecvate nevoilor persoanelor vârstnice din mun. Zalău.
Proiectul are două componente:
– Unitatea de îngrijiri la domiciliu
– Centrul de zi pentru persoane vârstnice „A doua familie”