Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, mesaj de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului
📌 Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a luat parte astăzi, 25 ianuarie 2022, la Conferința Internațională ”ULTIMA STAȚIE … Auschwitz… Birkenau… Lagărele Morții”, organizată la Zalău cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului, prilej cu care a transmis următorul mesaj:
🕯️”Plecând de la cuvântul “caustos”, care înseamnă “ars”, și de la cuvântul “holos”, care înseamnă “complet”, și ajungând la cei șase milioane de evrei care au fost exterminați, masacrați și jefuiți în masă, prin cele mai odioase și macabre metode, de către unii rău voitori și acoliții lor, pentru a se realiza ceea ce se cheamă – “soluția finală a problemei evreiești”, astăzi, aducem un pios omagiu tuturor evreilor care și-au pierdut viața în trecut, în chinuri groaznice.
Astăzi, aprindem o lumânare care să lumineze sufletele victimelor pogromului de atunci.
Prin facerea noastră de acum, contribuim la etajarea spiritualității sălăjene, întinzând o mână eleganței comportamentale și conviețuirii în armonie. Eu, în acest cadru, doresc să întorc clepsidra timpului către zbaterile și tribulațiile celor de atunci, să fac din trecut azi și din viitor tot azi, în consonanță cu dorința firească în a nu se mai repeta vreodată asemenea genocide. Momentul prezent să contribuie și el la consolidarea înțelepciunii și la înfrumusețarea caracterului.
Astăzi, când lumea funcționează pe două voci și șaisprezece variațiuni, crugul divin, care are la un capăt anii de atunci și la celălalt capăt ziua sfântă de azi, să facă astfel încât toți cei care au murit în vremurile tiraniei umane să fie așezați în Panteonul lui Dumnezeu, care să îi oblăduiască de-a pururea.
O vorbă înțeleaptă spune: “Trecutul nu moare niciodată și nici măcar nu este trecut”. A trăi fără temei înseamnă a nu-ți cunoaște trecutul, însemnă a fi precum un copil care nu-și cunoaște părinții.
Cele petrecute în anii groazei să ne fie învățătură de minte în a respecta dreptul la viață al fiecarei ființe, al fiecărei “trestii gânditoare” care este omul.”