Turneul Stradivarius ajunge la Bădăcin pe 27 iunie, ora 18:30

M

TURNEUL STRADIVARIUS – 27 iunie 2022, ora 18:30 la Casa Memorială Iuliu Maniu din satul Bădăcin, comuna Pericei, județul Sălaj. Intrarea este liberă.

Una dintre ultimele zece viori din lume create de celebrul lutier Antonio Stradivari se află în România. Realizată în 1702, într-una dintre cele mai bune perioade ale maestrului, vioara a fost cumpărată în 1956, prin ordinul liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, pentru unul dintre cei mai mari violonişti români, Ion Voicu.
Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, a câștigat dreptul de a cânta, până în 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, categoria Tezaur, în urma concursului organizat luni, 19 noiembrie 2018, de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”.

ALEXANDRU TOMESCU este solist concertist al Orchestrelor Radio încă din 2002. A evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee, în Europa şi Asia. De la vârsta de şase ani, a cântat acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. A studiat, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini” (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu” (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasili Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. O parte din programele interpretate au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala sonatelor pentru vioară și pian de George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok, Anotimpurile lui Piazzola și Balada – Un secol de muzică, ce propune un repertoriu exclusiv românesc.

Chitaristul român DRAGOȘ ILIE a încântat audiențe din Europa și Statele Unite prin măiestria și dinamica interpretativă. De la o vârstă fragedă a ales chitara, învățând primele acorduri de la tatăl său. A urmat studiile la clasa profesorului Marius Țimpău, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, avându-l drept mentor și pe regretatul conf. univ. dr. Daniel Dragomirescu, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași.
Perseverența și tenacitatea artistică l-au ajutat să obțină diverse burse de merit, în țară cat și in străinătate. Printre acestea menționăm Fundația MOL pentru Comunitate, Programul „Tinere Talente” oferit de Fundația Principesa Margareta, bursele „START” și Bursa „Moștenitorii României Muzicale”. După ce a câștigat prestigioasa „Woodruff Scholarship”, Dragoș Ilie și-a completat studiile de licență la „Schwob School of Music” – Columbus State University, SUA cu profesorul și compozitorul Andrew Zohn. A obținut peste 40 de premii la competiții naționale și internaționale, majoritatea fiind premii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *