Ministerul Muncii a alocat aproape 2 milioane de lei pentru sărbătoarea pensionarilor

Ministerul Muncii, prin vocea secretarului de stat Marius Stanciu anunță persoanele vârstnice că au fost alocate aproape 2 milioane de lei pentru a sărbătorii Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.
În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/91 cu titlul “Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

În anul 2002, la Madrid, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Internaţional de Acţiune privind Îmbătrânirea care stabileşte obiectivele prioritare şi angajamentele statelor membre cu privire la politicile destinate populaţiei vârstnice, în principal cele din domeniul protecţiei sociale, ocupării, sănătăţii şi participării persoanelor de vârsta a treia la toate aspectele economice, sociale, culturale şi politice ale societăţii.

În România, problematica persoanelor vârstnice este în directa competenţă a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin mai multe canale de intervenţie, cum este protecţia socială, prin asigurări sociale şi asistenţă socială, şi susţinerea participării   persoanelor vârstnice în societate şi în forţa de muncă.

Persoanele vârstnice sunt beneficiare ale măsurilor de protecţie socială suţinute de două sisteme: sistemul de asigurări sociale care acoperă riscul de bătrâneţe prin pensii, şi măsuri de asistenţă socială pentru situaţii de dificultate sau vulnerabilitate individuală, ca dizabilitatea, situaţiile de dependenţă, sărăcia. Măsurile de asistenţă socială constau în beneficii de asistenţă socială, servicii sociale şi facilităţi susţinute financiar din bugetul de stat, bugetele locale, precum şi din bugetele de asigurări pentru anumite categorii de facilităţi şi servicii.

Persoanele vârstnice dependente, repectiv persoanele care şi-au pierdut autonomia funcţională fizică, psihică, intelectuală, beneficiază conform Legii nr. 263/2010 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, cu modificările şi completările ulterioare de servicii sociale de îngrijire şi asistenţă acordate la domiciliu, în centre de zi şi centre rezidenţiale – cămine pentru persoane vârstnice.

„În perspectiva unei bune organizări la nivel național a sărbătoririi Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, am participat azi cu deosebită plăcere la ședința lunară a Consiliului Național al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice!
Cu această ocazie, Comisia Permanentă a aprobat repartizarea sumei de 1.920.000 RON, alocați din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale către numeroase organizații din țară ale pensionarilor/persoanelor vârstnice, afiliate la CNOPPV.
Am convingerea că fondurile alocate cu această ocazie vor fi utilizate astfel încât seniorii României să simtă importanța și locul primordial pe care în au în contextul social actual!
Deasemenea au fost validate alegerile unor președinți și vicepreședinți de organizații județele ale pensionarilor/persoanelor vârstice!”, a transmis secretarul de stat Marius Stanciu – Ministerul Muncii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *