REPORTAJ: Primarul Demyen Istvan continuă cu succes dezvoltarea comunei Bocșa
În izvoarele documentare, satul Bocșa este mentionat în anul 1349 sub denumirea villa Baxa, iar în anul 1854 așezarea este cunoscută sub numele de Olah-Baksa sau Bocșa Română. Localitatea Borla a fost menționată în anul 1341, Câmpia în anul 1427 și Sălăjeni în anul 1954.
Primăria Comunei Bocșa este condusă de primarul Demyen Istvan din partea UDMR, aflat la al doilea mandat. Demyen Istvan are 40 de ani, este căsătorit și are doi copii. A absolvit Facultatea de Istorie la UBB Cluj și deține un master în domeniu.
Demyen Istvan face parte din noua generație de lideri care muncesc pentru a schimba percepția despre administrație. Concret, primarul Demyen Istvan nu stă închis în birou propriu, el a amenajat o sală de ședințe unde are întâlniri periodice cu colegii din primărie. În foarte multe situații Demyen Istvan a lăsat scaunul de primar și a muncit cot la cot cu muncitorii la diverse șantiere pentru a impulsiona lucrările din comună.
I. Proiecte de investiții finalizate
Primarul Demyen Istvan a pus accent pe dezvoltare încă din primul mandat, când a reușit alături de colegi să demareze o serie de proiecte majore de investiții, care au fost recent finalizate cu succes. Sediul Primăriei a fost modernizat, la fel și dispensarul medical, iar din fonduri proprii s-au construit două capele.
Primăria Bocșa are un sediu modern, la standarde europene
1. Reabilitarea sediului de Primărie – finanțat prin PNDL 2 în valoare de 2,2 milioane lei este finalizat. Sediul se află pe două nivele, cu birouri spațioase, sală de ședință, inclusiv o arhivă pusă la punct cum rar vezi într-o altă Primărie.
Clădirea a fost reabilitată integral interior-exteror, s-a achiziționat mobilier nou, echipamente it, astfel că cetățenii se pot mândri cu un sediu nou și modern.
La fel și curtea a fost betonată, s-au montat porți noi, iar totul are un aspect civilizat.
Dispensarul uman modernizat complet
2. Reabilitare și dotare dispensar uman – finanțat prin PNDL 2 în valoare de 2,5 milioane lei este finalizat. Proiectul a cuprins o reabilitare completă interior-exterior, izolare termică, amenajare curte, gard, porți, inclusiv mobilier nou și dotarea cu echipamente medicale. În cadrul dispensarului uman funcționează doi medici de familie, o farmacie și un cabinet stomatologic.
S-au finalizat lucrările la două capele mortuare în Borla și Câmpia
3. Primăria Bocșa a finalizat anul trecut lucrările de construire a două capele mortuare – case de ceremonii funerare în localitățile Borla și Câmpia. Lucrările au fost executate cu finanțare de la bugetul local. Primarul are în plan construirea unei noi capele și în localitatea Sălăjeni. În prezent, în comuna Bocșa sunt construite 3 capele mortuare.
Siguranța cetățenilor – prioritate pentru administrația locală
4. Comuna Bocșa este străbătută de drumul european E81, astfel că cetățenii care foloseau transportul inter-județean erau nevoiți să aștepte autobuzele în drum. Pericolul unui accident era mare. Primăria Bocșa a intervenit și a amenajat mai multe refugii cu stații de autobuz pentru siguranța cetățenilor.
Cu fonduri europene Primăria Bocșa a achiziționat un miniexcavator pentru gospodărire comunală. Utilajul este foarte util mai ales pentru executarea unor lucrări de decolmatare a șanțurilor, săpături, diverse.
(Cișmea de apă realizată cu bani de la bugetul local și cu angajații Primăriei)
II. Proiecte aflate în execuție
Se lucrează la grădinița nouă, pe fonduri europene
Cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional, în localitatea Borla se construiește o grădiniță nouă cu program prelungit. Clădirea veche era degradată, iar soluția tehnică a fost demolarea. Pe vechiul amplasament se construiește acum o grădiniță nouă, modernă, care va avea trei grupe de copii.
Proiectul prevede amenajarea curții, realizarea unui parc de joacă, inclusiv dotări – mobilier, pătuțuri, sală de mese, grupuri sanitare, etc.
Valoare investiției este de 1,9 milioane lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este anul 2023.
Se lucrează la extinderi de apă și rețea electrică, dar și pietruiri drumuri agricol
Administrația locală lucrează în prezent la extinderea rețelei de alimentare cu apă în satul Borla, se extinde rețeaua electrică în localitatea Sălăjeni, se fac lucrări de pietruiri pe drumurile agricole. Tot în perioada aceasta se execută lucrări de întreținere spații verzi – cosirea vegetației de pe marginea drumurilor, parcuri de joacă, etc.
III. Proiecte care au finanțare asigurată și urmează începerea lucrărilor
Trei proiecte de investiții pe PNRR semnate în luna februarie
Primarul Demyen Istvan a semnat în cursul lunii februarie, la București, nu mai puțin de trei proiecte cu finanțare europeană prin PNRR.
Este vorba de „Eficientizare energetică la Grădinița Bocșa”, al doilea proiect semnat este pentru „Reabilitare Cămin Cultural Sălăjeni”, iar al treilea proiect care are finanțare asigurată este achiziționarea de stații de încărcare autoturisme electrice 2 buc.
Școlile vor fi dotate cu mobilier nou prin PNRR
Un alt proiect important depus pe PNRR, pe Componenta C15 – Educație care urmează să fie aprobat este pentru dotarea cu materiale didactice și mobilier nou a celor două școli din comună.
Primarul Demyen Istvan a pus mare accent pe educație de când se află la conducerea administrației locale. Toate unitățile de învățământ din comună au fost dotate cu echipamente IT – table inteligente, videoproiectoare, laptopuri pentur profesori și tablete pentru elevi etc.
8 de kilometri de drumuri vor fi asfaltate pe Anghel Salingny
Primăria Comunei Bocșa a câștigat un proiect de investiții pe Programul Anghel Saligny pentru asfaltarea și modernizarea a 8 kilometri de străzi și drumuri comunale, în valoare de 19 milioane lei (peste 3 milioane euro).
„Prin acest proiect reușim să asfaltăm integral toate străzile din intravilanul comunei”, spune primarul Demyen Istvan.
12 milioane lei pentru construirea unui centru comunitar în Bocșa
Scopul noului centru comunitar din Bocșa este de a consolida viața comunității și de a crea noi oportunități pentru a stimula viața culturală. La parterul clădirii cu două etaje va fi construită o sală mare cu scenă, cu mobilier și toalete, iar la etaj vor fi birouri, o sală de ședințe și o sală de evenimente mai mică. Ministerul Dezvoltării asigură 12 milioane de lei pentru investiție. Ministrul Cseke Attila a aprobat finanțarea la data de 4 mai.
Cămin cultural nou la Borla, cu finanțare de la CNI
Primarul Demyen Istvan a câștigat o finanțare prin CNI pentru construirea unui Cămin Cultural nou în localitatea Borla. La data de 3 mai, a fost emis ordinul de ministru pentru aprobarea finanțării. În prezent se lucrează la caietul de sarcini pentru demararea licitației și începerea lucrărilor.
III. Proiecte de viitor
Angajații din Primăria Bocșa lucrează la proiecte noi de investiții. Primarul are în plan reabilitarea celor două școli gimnaziale pentru care caută sursă de finanțare.
Un alt proiect care se află în lucru vizează modernizarea și asfaltarea drumurilor agricole. Primăria caută finanțare și pentru înființarea unui parc fotovoltaic pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic.
O echipă unită care are un singur obiectiv – dezvoltarea comunei Bocșa
„Țin să menționez că toate aceste realizări au fost posibile datorită întregii echipe din Primăria Bocșa, ocazie cu care le mulțumesc pentru sprijinul acordat.
Am finalizat câteva investiții importante pentru comunitate și vreau să spun că deși birocrația ne pune piedici, asigur toți locuitorii comunei Bocșa că suntem permanent activi, lucrăm în folosul și pentru dezvoltarea comunei.
Am reușit să obținem finanțare pentru multe proiecte de investiții și vom demara lucrările în perioada următoare. Urmărim în continuare fiecare oportunitate pentru a atrage bani pentru noi investiții”, a declarat primarul Demyen Istvan.