Autoturisme puse sub sechestru sau sustrase, depistate de polițiștii sălăjeni prin utilizarea aplicației eDAC

Luni, 27 mai a.c., la ora 18.00, în localitatea Bocșa, polițiștii Secției nr.1 Poliție Rurală Zalău au oprit în trafic pentru control un autoturism condus de un localnic de 49 de ani.

În urma verificărilor efectuate în aplicația eDAC, s-a constatat că față de autoturismul condus de bărbatul de 49 de ani executorul judecătoresc a dispus măsura sechestrului, în baza unei proceduri judecătorești.

În cauză, polițiștii au reținut certificatul de înmatriculare al autoturismului și au întocmit proces-verbal de depistare a autourismului față de care fusese dispusă măsura sechestrului.

Totodată, la data de 26 mai a.c., la ora 16.45, pe Bulevardul Mihai Viteazul din municipiul Zalău, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Zalău au depistat în trafic un bărbat de 34 de ani, din localitatea Derșida, județul Sălaj, în timp ce conducea un autoturism.

În urma verificării autoturismului cu dispozitivul mobil prin aplicația eDAC a rezultat faptul că vehiculul figurează sub măsura sechestrului, fiind întocmit proces-verbal de depistare, polițiștii procedând la reținerea certificatului de înmatriculare.

La data de 25 mai a.c., în municipiul Zalău, polițiștii Biroului Rutier au oprit pentru conntrol un autoturism, condus de un tânăr de 21 de ani, din Zalău.

În urma verificării autoturismului în aplicația eDAC a rezultat că față de acesta a fost emisă de către autoritățile din Italia o alertă Schengen, autoturismul fiind sustras de pe teritoriul Italiei la data de 22 mai a.c.

Autoturismul a fost indisponibilizat până la clarificarea situației de fapt, iar cercetările sunt continuate pentru stabilirea împrejurărilor în care a fost comisă fapta și în vederea identificării persoanei bănuite de săvârșirea furtului.

Aplicația eDAC permite realizarea de interogări în bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne, prin scanarea automată a actului de identitate sau prin introducerea manuală a datelor de identificare, comparând în timp real datele prezentate cu cele existente, atât în bazele de date ce aparțin autorităților române, câr și cele ce țin de spațiul Schengen.

După interogare, aplicația returnează răspuns cu HIT-urile/semnalările din bazele de date ale M.A.I. și emite alerte în cazul identificării persoanelor urmărite sau dispărute, persoane față de care au fost dispuse măsuri preventive, în cazul depistării unui autoturism față de care a fost dispusă măsura sechestrului, precum și în alte situații.

În urma acestor alerte, polițiștii aplică imediat măsurile legale conform procedurilor și legislației în vigoare, în funcție de specificul fiecărui caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *