Festivalul Cepei de la Pericei se organizează în perioada 6 – 8 septembrie
Comuna Pericei se pregăteşte să îmbrace straie de sărbătoare, iar în primul weekend din luna septembrie, în perioada 6 – 8 septembrie, va avea loc ”Festivalul Cepei”. Evenimentul este organizat de Primăria Pericei, Asociația Sportivă și Culturală ”Pro Tineret”, Asociația Agricultorilor Maghiari din România, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcția pentur Agricultură Sălaj.
Evenimentul va avea loc pe terenul de fotbal din localitate, locul ideal unde se adună sălăjeni din toate împrejurimile.
Programul este unul bogat, astfel că vor avea loc mai multe manifestări culturale, artistice, sportive şi nu numai.
Sărbătoarea cepei începe vineri, 6 septembrie, de la ora 20.00 cu un concert de muzică creștină. Tot în sala de sport se vor desfăşura competiţii sportive, dedicate copiilor şi nu numai.
Sâmbătă 7 septembrie are loc Concursul Pălincii Sălăjene
Anul acesta în cadrul Festivalului Cepei are loc Concursul Pălincii Sălăjene, la care sunt invitați toți producătorii de pălincă din zonă. Producătorii se pot înscrie în competiție cu pălincă de casă, care va fi evaluată de un juriu profesionist.
Mostrele de pălincă vor fi depuse până la data de 4 septembrie, ora 16.00, la sediul Primăriei Pericei.
Ziua de sâmbătă începe la ora 13.00 când se va vorbi despre secretele pălincii, după care are loc concursul pălincii Sălăjene.
De la ora 14.00 participanții vor putea degusta preparate din gastronomia locală, pregătite la fața locului.
Începând cu ora 17.00 la scenă se dă start la distracție și voie bună.
Programul artistic cuprinde dansuri și muzică populară, iar pe scenă vor urca trupele Dynacord, B-Dare, Antal Timi, Happu Gang feat FLM.
La ora 22.00 are loc un spectaculos foc de artificii, după care se organizează petrecere în aer liber cu DJ Csobankay.
Duminică, 8 septembrie, este dedicată slujbei ecumenice, depuneri de coroane și inaugurarea muzeului.
În anul 2007 comuna Pericei a devenit o „celebritate” atestată prin ceapă. Dacă până atunci se ştia de renumita ceapă, doar prin viu grai, în urmă cu 16 ani „ceapa made in Percei” a devenit un brand şi a intrat în Cartea Recordurilor. Acolo s-a ridicat un monument dedicat Cepei şi tot acolo localnicii au împletit cea mai lungă cunună de ceapă din lume de până acum, care a avut 4.527 de metri.