Ionel Ciunt despre recalcularea pensiilor: Dreptate și echitate pentru toți pensionarii!

📎Președintele PSD Sălaj, Ionel Ciunt, împreună deputatul și prim-vicepreședintele PSD Sălaj, Florian Neaga, secretarul de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Stanciu, secretarul executiv al PSD Sălaj, Dan Ghiurco și directorul adjunct al Casei Județene de Pensii Sălaj, Florian But, au susținut o conferință de presă, astăzi, 30 august, cu privire la recalcularea pensiilor.
➡️În cadrul conferinței de presă au fost făcute mențiuni cu privire la noua Lege a pensiilor, principalul obiectiv al recalculătii fiind eliminarea inechităților – la muncă egală și contribuții egale, românii trebuie să aibă pensii egale!
✅PSD a obținut 3 victorii mari pentru pensionari prin această lege:
1. A eliminat inechitățile dintre pensionari, fără a scădea nicio pensie.
2. A eliminat acel prag de 9,4% sin PIB al cheltuielilor cu pensiile pus cu cinism în PNRR de Guvernul Cîțu-USR, care ar fi determinat înghețarea pensiilor pentru o jumătate de secol.
3. A menținut avantajele pentru cei care s-au pensionat cu încadrare în condiții speciale sau deosebite de muncă. După recalculare, DOUĂ TREIMI din pensionarii încadrați în condiții grele de muncă au creșteri substanțiale la pensie – cei mai mulți dintre ei, peste 1000 de lei.
✅Avantajele reformei, în afară de majorarea pensiilor pentru 83% dintre pensionari:
1. Echitatea între pensionari: la muncă și contribuții egale, pensii egale
2. Contributivitatea: fiecare pensie e pe măsura muncii și contribuțiilor
3. Recunoașterea tuturor drepturilor pentru care s-au plătit contribuții (veniturile nepermanente: prime, premii, bonusuri, zile libere, al 13-lea salariu, acord global). Anterior, aceste drepturi nu erau recunoscute, iar pensionarii trebuiau să dea statul în judecată pentru a le câștiga.
4. Stimularea muncii: acordarea punctelor de stabilitate pentru cei care muncesc o perioadă mai lungă de 25 de ani: 0,5 pct/an între 26-30 de ani; 0,75 pct./an între 31 și 35 de ani; 1 punct pentru fiecare an în plus peste 35 de ani.
5. Stimularea natalității: reducerea vârstei de pensionari pentru mamele care au născut și/sau au crescut copii până la 16 ani. Se reduce vârsta de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil (până la maxim 3 ani și 6 luni). Concediul de creștere a copilului este considerat vechime în muncă.
6. Stimularea învățăturii: acordarea unui punctaj la pensie pentru perioada studiilor universitare.
✅În această guvernare, PSD a promovat o serie de măsuri care vin în sprijinul pensionarilor:
📎2022
o +10% punctul de pensie
o +25% indemnizația socială minimă
o Ajutor anual între 600 și 1.200 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici.
o Ajutor anual de 700 de lei, pentru pensionarii aflați în risc de excluziune socială
📎2023
o +12,5% punctul de pensie
o +12,5% indemnizația socialæ minimă
o Ajutor anual între 600 și 1.000 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici
o Tichete de alimente de 250 de lei / 2 luni, pentru pensionarii cu venituri mici
o Carduri de energie de 1.400 de lei / an, pentru pensionarii cu venituri mici
📎2024
o +13,8% punctul de pensie
o +13,8% indemnizația socială minimă
o Tichete de alimente de 250 de lei / 2 luni, pentru pensionarii cu venituri mici
o Recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, care a adus majorări de pensii pentru 82,5% dintre pensionar (creștere medie 26,65%, respectiv +662 lei), determinând o creștere a pensiei medii din România cu 20,4% (de la 2.291 în august, la 2.761 în septembrie).
PSD majorează și pensia pentru însoțitorii pensionarilor încadrați la gradul I de invaliditate
o PSD este singurul partid care s-a ocupat, de fiecare dată când a fost la guvernare, de protejarea nivelului de trai al pensionarilor cu venituri mici, aflați în dificultate.
o De la 1 septembrie, ministrul PSD al Muncii a anunțat creșterea indemnizației de însoțitor primită de pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate cu 224 de lei, de la 1.626 de lei în august, la 1.850 de lei în septembrie, adică 50% din salariul minim de 3.700 de lei).
o Această indemnizație este încasată cumulativ cu pensia de invaliditate.
o Până acum, această indemnizație reprezenta 80% din valoarea punctului de pensie. Noua Lege a pensiilor înlocuiește punctul de pensie cu valoarea punctului de referință (VPR) stabilit ca raport între punctul de pensie și stagiul mediu de cotizare din sistemul public de 25 de ani (2.032 : 25 = 81).
o Ne mai existând punctul de pensie, indemnizația de însoțitor pentru pensionarii din gradul I de invaliditate se va raporta acum la 50% din salariul minim pe țară, ceea ce este în avantajul beneficiarilor acestei indemnizații – fapt ce se vede în creșterea de la 1 septembrie.
o În prezent sunt circa 45.000 de beneficiari ai acestei indemnizații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *