Au fost finalizate lucrările de extindere a rețelelor de apă și canalizare în 11 localități din județul Sălaj

Recent, a avut loc recepția contractului de lucrări „CL 23 – Extinderea sistemului de alimentare cu apǎ în zona Şimleu Silvaniei – Bobota şi extinderea sistemului de canalizare în aglomerarea Sǎrmǎşag”, din cadrul proiectului major de investiții derulat de Compania de Apă Someș S.A. pentru județele Cluj și Sălaj, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020 – etapa a II-a, prin Programul de Dezvoltare Durabilă – PDD.

Au fost înființate rețele de apă pe o lungime totală de 135 km în 11 localități rurale din patru comune din județul Sălaj, respectiv Cristelec, Doh, Măeriște, Giurtelecu Șimleului, Uileacu Șimleului,Mălădia, Sărmășag, Bobota, Derșida, Zalnoc și Camăr și 29 km de rețele de canalizare menajeră în Sărmășag, Derșida și Bobota. În același timp, au fost construite 8 rezervoare cu capacitatea totală de 11.000 mc, 6 stații de pompare apă potabilă și 8 stații de pompare apă uzată.

Valoarea investiției a fost de 87.251.327,76 lei fără TVA și reprezintă unul din cele mai mari contracte ca valoare pentru realizarea rețelelor în mediul rural.

Reamintim că Programul de Dezvoltare Durabilă – PDD care acoperă perioada de programare 2021-2027, este numele sub care continuă și vor fi finalizate investițiile co-finanțate de UE, demarate de Compania de Apă Someș S.A. începând cu anul 2019, în cadrul proiectului său regional pentru județele Cluj și Sălaj, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM, în valoare de peste 404 Milioane de Euro.

Structura finanțării este asigurată din 92,18% fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. Cofinanțarea Proiectului este asigurată printr-un credit bancar, contractat de Compania de Apă Someș S.A, în procent de 7.82%.

Obiectivul general al noului program de investiții al Companiei în cadrul PDD, vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 p.e., pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *