Sprijin de 5.000 euro pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate

Deputații au adoptat, marţi, un proiect de lege prin care statul este obligat să suporte, la cererea familiei, 5.000 de euro din cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate.

Proiectul a fost votat cu 253 de voturi, fără nicio abținere și fără niciun vot împotrivă, cu o singură persoană prezentă care nu a votat.

Dintre parlamentarii sălăjeni, au votat pentru adoptarea legii Lucian Bode deputat PNL, Florian Neaga deputat PSD, Seres Denes deputat UDMR și Prunean Alin deputat neafiliat. A lipsit de la vot deputatul Liviu Balint.

Conform datelor statice naționale și europene, confirmate și de declarațiilor recente ale premierului Marcel Ciolacu, numărul românilor aflați în străinătate va depăși curând 6,5 milioane de persoane.

De asemenea, datele INS arată că 8,33 de milioane de români au ieșit din țară în primul semestru al acestui an.

Camera Deputaților fiind for legislativ în acest caz, proiectul pleacă la Administrația Prezidențială, pentru promulgare.

„România trebuie să fie alături de familiile celor care, din păcate, se sting în afara granițelor ei.

Statul român trebuie să fie alături de aceste familii atunci când le este mai greu, de aceea #PSD prin Alfred Simonis a propus și votat azi un proiect de lege care prevede ca pâna la #5000 de euro să fie decontați de către stat pentru repatrierea celor care au decedat în diaspora.

Nici nu mai contează că unii “parteneri” au votat împotrivă la comisii, dar au revenit la sentimente mai bune în plen. O lege bună este o lege bună!”, a transmis președintele Camerei Deputaților, deputatul PSD, Daniel Suciu.

Inițiatorul acestui proiect este deputatul PSD Alfred Simonis, care precizează în Expunerea de motive: Una dintre problemele majore cu care se confruntă aparținătorii celor decedați în afara granițelor țării o constituie repatrierea acestor. Costurile de repatriere sunt unele foarte mari, am putea spune chiar prohibitive pentru mulți dintre compatrioții noștri care au plecat să muncească în străinătate. Familiile rămase în țară sunt de multe ori aflate în situația de a apela la ajutorul concetățenilor pentru a reuși să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *