Europarlamentarul Cristian Terheș solicită includerea Republicii Moldova în zona de roaming la tarife naționale

Europarlamentarul Cristian Terheș (PNCR) a solicitat în plenul Parlamentului European pe data de 8 octombrie 2024, în cadrul dezbaterii privind Rezoluția referitoare la consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind integrarea europeană, că „e imperativ să dăm semnale clare cetățenilor Republicii Moldova că suntem de partea lor, de aceea solicit includerea Republicii Moldova în zona de roaming la tarife naționale”.
Cristian Terheș a fost negociator din partea grupului ECR pe această rezoluție.
Prezentăm în continuare întregul său discurs:
„Dragi colegi, existența Republicii Moldova este rezultatul pactului hitleristo-stalinist Ribbentrop-Molotov, în baza căruia țări din Europa au fost împărțite între Germania nazistă și Uniunea Sovietică.
În 1940, Basarabia, ce era parte componentă a României, a fost anexată de către Rusia Sovietică, devenind Republica Sovietică Socialistă Moldova.
În 1991, după dezmembrarea Uniunii Sovietice, această republică și-a câștigat independența devenind Republica Moldova, pe care astăzi o dorim ca parte integrantă a Uniunii Europene.
Populația acestei țări a fost supusă unui program de rusificare pentru a-i șterge identitatea și a o subjuga prin asimilare.
Li s-a schimbat de aceea limba vorbită din română în rusă, grafia din latină în chirilică, identitatea din română în moldovenească.
Astăzi, cetățenii Republicii Moldova au aceleași speranțe și idealuri pe care toți cei din Estul Europei le-au avut: să trăiască în libertate, democrație și prosperitate.
Prin mijloace specifice sovietice, cum ar fi dezinformarea, manipularea, măsuri active și alte mijloace specifice războiului hibrid, Kremlinul dorește să mențină populația Republicii Moldova în propria sferă de influență.
E imperativ să dăm semnale clare cetățenilor Republicii Moldova că suntem de partea lor, de aceea solicit includerea Republicii Moldova în zona de roaming la tarife naționale.
Mulțumesc!”
Biroul de presă al
Europarlamentarului Cristian Terheș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *