Investigație în presa clujeană despre averea colosală deținuță de Episcopul Sălajului Petroniu

Noi informații spectaculoase ies la iveală în mega scandalul în care este implicată Episcopia Sălajului și ierarhul Petroniu. Preotul Pop Ionuț s-a apărat permanent în fața acuzațiilor cu spunând în fața instanței de judecată că el a fost obligat să facă rost de bani, și că beneficiarul direct ar fi altă persoană. Această persoană, este Episcopul de Sălaj, Prea Sfințitul Petroniu.

Potrivit unor acte de la dosarul penal, Prea Sfințitul Petroniu ar avea câteva zeci de proprietăți imobiliare, chiar pe numele lui, în Cluj Napoca, Zalău și în alte orașe.

Investigația Foaia Transilvană

Pornind de la această ultimă informație, am fost curioși să aflăm care sunt proprietățile PS Petroniu din Cluj Napoca. Un oraș cunoscut pentru prețurile foarte mari la imobiliare, apartamente sau case.

Șocul mare a venit în momentul în care am descoperit cinci apartamente, situate în diferite locuri din Cluj Napoca, cumpărate în ani succesivi.

Astfel în 2017, episcopul Petroniu, pe numele lui din buletin, Florea Petru, cumpără nici mai mult, nici mai puțin de trei apartamente. Cu banii jos.

Unul este situat pe strada Viorelelor, altul pe strada Calea Turzii și un al treilea pe strada Alexandru Vaida Voevod. Se cunoaște faptul că zona Calea Turzii, din Cluj Napoca, este una dintre cele mai scumpe din oraș.

De asemenea, și apartamentul de pe strada Al. Vaida Voevod este foarte bine plasat, aproape de zona centrală. Al treilea apartamente, cel de pe strada Viorelelor este situat într-o zonă de dezvoltare urbană, aproape de Stația CFR Cluj Napoca, și la trei stații de autobuz, de centru.

Ulterior, în anul 2019, Florea Petru mai cumpără încă două apartamente tot în Cluj Napoca, pe strada Sobarilor. Tot o zonă aflată în plină dezvoltare imobiliară.

(Blocul de ope strada Sobarilor, unde Petroniu are două apartamente)

De asemenea, mai trebuie spus că PS Petroniu, mai are cinci terenuri, dintre care cel mai mare de peste 600 de metri pătrați.

Aceste apartamente sunt închiriate susțin sursele noastre, veniturile obținut fiind încasate de proprietar, potrivit Codului Civil.

Călugării dau vot de sărăcie

Canoanele Bisericii Ortodoxe Române arată clar ca la funcția de arhiereu, episcop vicar, episcop, arhiepiscop, mitropolit sau patriarh, pot accede doar călugării.

Pentru a ajunge călugăr, novicele, adică cel care vrea să se călugărească depune trei voturi importante: sărăcia, fecioria și ascultarea.

Slujba tunderii în monahism presupune depunerea celor trei voturi, care sunt nişte jurăminte care se fac în faţa sfântului altar. Tot canoanele arată că novicele este aşezat în semnul crucii, la pământ şi îmbrăcat doar cu o haină albă. 

”Nu vă adunați comori pe pământ, unde le distrug moliile și rugina și unde le sapă și le fură hoții, ci adunați-vă comori în Cer, unde nici molia, nici rugina nu le distrug, și unde hoții nu le sapă, nici nu le fură. Căci acolo unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta”, Matei 6, cu 19.
Vom reveni într-un episod viitor și cu alte informații, legate de sumele imense de bani adunate de episcopul Petroniu, necesare pentru aceste achiziții imobiliare din Cluj Napoca.

Cine este Prea Sfințitul Petroniu

Pe site-ul oficial al Episcopiei Sălajului, am regăsit cv-ul oficial al PS Petroniu. De aici aflăm că este doctor în teologie ortodoxă, și că doar într-o zi, atenție, o zi, a urcat două trepte importante în ale călugăriei.
  • În 4 februarie 1999, a dat examen şi a fost admis ca preparator la disciplinele: Catehetică, Omiletică şi Practică Pedagogică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
  • În 10 aprilie 1999, a fost hirotonit diacon.
  • În noaptea Sfintelor Paşti, din 11 aprilie 1999, a fost hirotonit preot celib pe seama catedralei arhiepiscopale din Alba-Iulia.
  • La data de 4 iunie 2000, a primit distincţia de iconom stavrofor.
  • În 27 iunie 2000, a fost tuns în monahism de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, fiind închinoviat la catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, care are regim de mănăstire, schimbându-i-se numele din Petru, în Petroniu. În aceeaşi zi, a fost ridicat la rangul de protosinghel.
  • În sesiunea de lucru din ziua de 12 septembrie 2000, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei.
  • În 14 septembrie 2000, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei l-a hirotesit arhimandrit.
  • În anul 2007, a identificat și dobândit în Zalău un sediu provizoriu pentru Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, iar în 2008, l-a amenajat în funcție de cerințele impuse.
  • În 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop titular al Episcopiei Sălajului, iar în 13 aprilie acelaşi an a fost întronizat ca întâistătător al acestei Eparhii, în catedrala „Înălţarea Domnului” din Zalău.

Sursa: Ziarul Foaia Transilvană

2 thoughts on “Investigație în presa clujeană despre averea colosală deținuță de Episcopul Sălajului Petroniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *