Primăria Zalău asigură funcționarea a două centre de vaccinare în oraș și cere sprijin financiar Guvernului
Funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din incinta Centrului de zi pentru persoane vârstnice “Tinerețe fără bătrânețe” și a Centrului Militar Județean Sălaj, revine în sarcina Primăriei Municipiului Zalău.
Pentru buna organizare și funcționare a acestor centre, astăzi, 11 ianuarie 2021, la sediul Primăriei, primarul Ionel Ciunt împreună cu reprezentanți ai instituției au avut o întâlnire cu directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaș. Invitația a fost transmisă inclusiv Instituției Prefectului Județului Sălaj și Centrului Militar Județean Sălaj.
În cadrul ședinței au fost discutate aspecte cu privire la personalul care trebuie asigurat pentru funcționarea centrelor, de luni până duminică, în intervalul orar 8.00-20.00, urmând să fie stabilit cadrul legal prin intermediul căruia cadrele medicale și personalul aferent să își poată desfășura activitatea. Până în momentul de față, acest aspect nu este reglementat, autoritățile locale fiind puse în situația de a identifica soluții.
De asemenea, a fost stabilit circuitul persoanelor venite pentru vaccinare, logistica necesară spațiilor și aspecte cu privire la autorizarea acestor centre de vaccinare. În perioada următoare se va realiza amenajarea propriu-zisă a celor două centre de vaccinare, cu respectarea normelor legale avute la dispoziție până la această dată.
“Sănătatea oamenilor rămâne în continuare o prioritate pentru noi și sunt îngrijorat că Guvernul României nu a găsit încă resursa financiară necesară pentru funcționarea în bune condiții a acestor centre de vaccinare. Mâine voi participa la o întâlnire a conducerii AMR cu ministrul finanțelor. Îi voi prezenta, printre altele, și această situație și sper să se găsească soluții la problemele administrațiilor publice locale”, a transmis Ionel Ciunt, primarul Municipiului Zalău.
Asociaţia Municipiilor, condusă de primarul Clujului Emil Boc (PNL), cere Ministerului Sănătăţii asigurarea resursei financiare pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare. Asociația cere sprijin și pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare.
„(…) Asociaţia Municipiilor din România constată ignorarea de către Ministerul Sănătăţii a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuţii în sarcina administraţiei publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare! (…). Asociaţia Municipiilor din România a susţinut şi susţine principiul european al subsidiarităţii, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administraţiei care se află cel mai aproape de cetăţean, cu descentralizarea şi alocarea resurselor financiare aferente„, susține primarul Emil Boc.
Ce nu inteleg eu este urmatoarea: de ce acest vaccin nu poate fi făcut ca și celelalte de către medicul de familie?…De ce pt acest vaccin trebuiesc create centre speciale?