Acțiuni și măsuri întreprinse de către DSVSA Sălaj în cursul lunii iunie 2023

Acțiuni sanitare veterinare efectuate în luna Iunie 2023:

 Examene serologice la bovine în direcția Leucozei enzootice bovine, Brucelozei bovine.

Testarea taurilor de reproducție: examen parazitologic de laborator în direcția Campilobacteriozei bovine și examen serologic în direcția diareei virale/boala mucoaselor (BVD-MD).

Inspecția în 16.000 exploatații nonprofesionale referitor la inventarierea și examenul clinic al efectivelor de animale din acestea și corelarea cu datele existente în Baza Națională de Date.

S-au obținut rezultatele probelor recoltate în luna mai și trimise spre testare în direcția scrapiei pentru ovine și caprine (182 probe), respectiv ESB (encefalopatia spongiformă bovină – 43 probe), toate fiind negative pentru această boală.

 În anul în curs s-au efectuat în direcția Pestei porcine africane un număr de 39 teste, respectiv 34 teste în direcția Pestei porcine clasice la porcii domestici. S-au declarat astfel un număr de 7 focare de pestă porcină africană la porc domestic: 1- Horoatu Crasnei, 2 – Mineu, 2-Bârsa, 1 Gălpâia, 1- Sighetu Silvaniei, fiind afectate un număr de 35 porcine, din care au fost ucise 28 capete și moarte un număr de 7 capete.

La data de azi, începând cu data de 15.06.2023, este activ un singur focar de PPA la Sighetu Silvaniei. În zona de protecție de 3 km în jurul focarului este demarată acțiunea de examen clinic în exploatațiile cu porcine din localitățile Sighetu Silvaniei și Colonia Sighetu Silvaniei.

Pesta porcină africană la mistreț:

În continuare toate fondurile cinegetice din județ sunt cuprinse în zona afectată de PPA. În anul 2023 au mai fost diagnosticate 12 cazuri noi de PPA la mistreți vânați (din 265 capete testate) sau găsiți morți (din 4 capete testate) după cum urmează:

  • FC 1 Gâlgău: 1 vânat
  • FC 6 Băbeni: 1 vânat
  • FC 8 Gârbou: 1 vânat
  • FC 12 Ruginoasa: 1 vânat
  • FC 19 Mirșid: 1 vânat
  • FC 22 Panic: 2 vânați
  • FC 27 Măgura: 3 morți
  • FC 30 Carastelec: 2 vânați

În direcția rabiei au fost testate un număr de 45 vulpi găsite moarte (în principal pe șoselele județului), toate fiind negative pentru această boală.

Au fost efectuate vaccinări antirabice de completare la un număr de 365 câini și 10 pisici.

De subliniat este faptul că în județul Sălaj ultimul focar de rabie a evoluat în anul 2016.

Acțiuni sanitare veterinare de efectuat în luna iunie 2023 în conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr. 35/2016:

Tuberculinarea bovinelor prin efectuarea testului comparativ simultan (TCS).

Vaccinarea anticărbunoasă a bovinelor, ovinelor, caprinelor.

Testarea serologică a vierilor utilizați la ampaniaee în direcția brucelozei (Brucella suis).

Testarea serologică a unui număr total de 118 bovine din comunele Halmășd și Crasna în vederea decelării anticorpilor împotriva bolii Bluetongue (boala limbii albastre).

Vaccinarea antipseudopestoasă de completare a păsărilor din gospodăriile populației (tineret), respectiv campania de vaccinare antipseudopestoasă a efectivelor de galinacee din 14 localități (Zalău, Panic, Hereclean, Ortelec, Moigrad, Brebi, Ip, Cosniciu de Jos, Măeriște, Moiad, Ileanda, Bizușa, Podișu, Rogna), aflate în raza de 3 Km în jurul fermelor de păsări.


În localitatea Crasna există în prezent o suspiciune de Locă americană la albine, în prezent MVO din cadrul DSVSA Sălaj, responsabil de boală, recoltând probe specifice ce urmează a fi trimise la IDSA pentru confirmarea/infirmarea bolii.

 

Loca americană

Este o boală bacteriană, foarte contagioasă, produsă de agentul patogen Penibacillus larvae, fiind o boală declarabilă, supusă notificării în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 79/2008 și se încadrează în Anexa nr. 1 a HG 1214/2009: lista cuprinzând bolile pentru care se acordă despăgubiri.
Boala apare catre sfarsitul primaverii sau pe tot parcursul verii, fiind o boală exclusiv a puietului,a cărei moarte survine dupa capacire. Se poate spune că loca americană este boala puietului căpăcit (deși ea afecteaza larvele inainte de căpăcire), fiind una dintre cele mai periculoase și de temut.Contaminarea se face prin circulatia albinelor de la un stup la altul(sau stupina), ustensile, miere sau polen infectat, achizitii de roiuri si familii afectate de boală.

Semne clinice:

  • larvele nu aderă la peretele celulelor şi au un miros acru, oţetit sau uşor aromat;
    • puietul este dispus neuniform în formă de pâlcuri cu goluri în punctele atacate;
    • larvele au aspect transparent şi îşi schimbă culoarea din alb-sidefiu în galben şi la final maro închis;
    • în fazele avansate ale bolii, după 10 – 20 zile, larvele se deshidratează şi se transformă în solzişori de culoare cenuşiu-brună care stau pe fundul celulelor.

Diagnostic

Cea mai sigura diagnosticare se face de catre un laborator specializat. Recoltarea de probe se face conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 35/2016, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, probele pentru examenele de laborator se constituie din faguri întregi sau porţiuni de         20 cm2/probă, fagure cu puiet căpăcit. Fagurii întregi pot conţine şi rezervă de hrană (miere căpăcită). Pentru probele pozitive, diagnosticul de loca americană se confirmă la IDSA.

O diagnosticare destul de sigura (in faza mai avansata a bolii) se poate face si de catre stupar prin interpretarea semnelor clinice si prin asa numita „metoda a betigasului”: se ia un betigas, chibrit sau scobitoare si se introduce in celulele cu puiet mort; daca lichidul (larva moarta) se intinde intr-un filament lung, sigur este loca americana; lichidul dens (larva moarta) are culoarea galben-cafenie, mergand pana la culoarea cafelei cu lapte.

Tratament

In principiu boala se poate trata cu antibiotice, insa folosirea acestora are o multitudine de inconveniente. Antibioticele nu sunt acceptate in U.E, iar prin tratament acestea trec in miere, polen, ceara, pastura si produsele devin impropii exportului și consumului uman.
Unii apicultori distrug toate familiile de albine si o iau de la capat, cu repopulari masive, altii aplica procedeul „roiului artificial” (procedeul consta in eliminarea tuturor fagurilor din stup si distrugerea sau prelucrarea lor in locuri autorizate, cu recuperarea cerii.Albinele impreuna cu matca se trec in alt stup dezinfectat,prin scuturare si introduse cu ajutorul unei palnii mari de carton. Noul stup se doteaza numai cu faguri artificiali, albinele urmand sa fie hranite cu sirop de zahar 1/1, daca nu exista cules in natura.

Practic metoda reprezinta punerea familiei in stare de roi artificial.

Se afirma ca mierea care mai exista in gusa albinelor, contine o cantitate mica de spori care nu mai duce la o noua infectare.) In literatura de specialitate,mai este o referire la tratamentul cu antibiotice, care poate fi prescris de catre medicul veterinar.
Toate metodele sunt urmate de o dezinfectare puternica . Cert este ca pe plan legislativ, fiecare tara din U.E, are o anumita politica in domeniul apicol, neajungandu-se la un punct comun.
In Romania specialistii considera ca familiile bolnave de loca americana pot fi salvate.

Pretul este insa mare, stuparii ramanand cu satisfactia ca si-au salvat stupinele.
Măsuri de preventie;

  • schimbarea la max. 2 ani a tuturor fagurilor din stupi;
  • dezinfectarea anuala a stupilor,ramelor,fagurilor de la rezerva;
  • dezinfectarea de cate ori este nevoie a uneltelor;
  • prevenirea furtisagului;
  • mentinerea in stupina numai a familiilor puternice (cele slabe se unesc sau se distrug);
  • procurarea de material genetic indemn de boli;
  • limitarea pe cat posibil a pastoralului;
  • mentinerea stupinei ca un teritoriu „inchis”,etc.

Combaterea si tratarea bolii in România

Combaterea locii americane incepe prin distrugerea familiilor slabe, mai ales daca acestea sunt atacate si de alte boli. La familiile puternice se distrug numai fagurii care prezinta semne de boala. Antibioticele folosite in tratament sunt LOCAMICIN, SULFATIAZOL, TERAMICINA – modul de administrare, dozele si alte reguli de administrare le gasiti in prospectul pus la dispozitie de producator.

Din nou trebuie spus ca tratamentul care nu este urmat de masuri igienico-sanitare se face in zadar.
Practic distrugem familiile slabe ; curatam stupii de urme de ceara, propolis, ii spalam cu lesie de soda caustica 4%,clatim bine cu multa apa, apoi flambam lemnul cu lampa de benzina sau gaz ; indepartam fara mila fagurii cu puiet afectat de boala, flambam usor ramele cu flacara; spalam si dezinfectam toate uneltele si utilajele; curatam toate resturile si le ardem; mierea extrasa este buna numai pentru consumul uman, fiind total interzisa hranirea albinelor;

Fiind o boala extrem de contagioasa aceasta boala trebuie declarata, iar apicultorii din aceeasi zona trebuie sa cunoasca aparitia bolii pentru a putea lua masuri preventive (daca nu este deja tarziu).

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Adrian Mircea MARTIN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *