Administrația Ionel Ciunt reamenajează și redecorează cu stil living-room-ul și sufrageria Zalăului

Primăria Zalău are în sfârșit undă verde pentru proiectul ambițios de reamenajare, modernizare și înfrumusețare a centrului orașului, pentru care administrația condusă de Ionel Ciunt a făcut toate demersurile să aducă bani europeni. Dar banii nu-i dă nimeni ușor și la mijloc au fost procedurile care au păpat timpul. S-au obținut, însă, în final,15 milioane de lei, cu care se vor face – fără glumă – minuni pentru look-ul Zalăului, exact în zona în care poți să spui că sunt living-room-ul și sufrageria orașului. Acolo unde ne întâlnim cu toții. Și nimănui nu-i place să aibă în sufragerie mobilă veche și ciobită.

Se reface din temelii ”platoul de marmură”, cu tot cu strada din fața Prefecturii, strada Unirii devine stradă pietonală, reamenajată pe măsură, iar toată zona din centrul vechi – cuprinsă între clădirea Primăriei, Clădirea Transilvania și clădirea Bibliotecii Județene – va avea parte de o transformare uriașă.

Este o lucrare de anvergură, ce va aduce o schimbare pe măsură, iar detaliile ni le dă viceprimarul Teodor Bălăjel, fiind fapt știut că acesta a fost mâna dreaptă a primarului Ionel Ciunt pentru promovarea și finanțarea și a acestui proiect. Vor să-l pună în execuție tot împreună, cum reiese cel puțin din spusele primarului de zilele trecute, că vrea aceeași echipă la Primărie și în viitorul mandat. Tocmai pentru că cei doi au făcut cam totul în echipă, prin colaborare strânsă, eficientă. Din cât l-am descusut pe viceprimarul Teodor Bălăjel, ne-am făcut o imagine ca o feerie, iar dacă n-o să reușim să v-o redăm fie nu scriem destul de bine, fie viceprimarul știe să expună foarte bine. Zic în scurtă paranteză, se trădează foarte ușor când vorbește că pur și simplu iubește Zalăul și îl vrea un oraș la locul lui. Nu-i de mirare că unde-i un șantier în Zalău dai și de viceprimarul Teodor Bălăjel, veșnic interesat de aspect, calitatea lucrărilor și termene.

Aflăm că ”platoul de marmură” devine unul de granit, va fi refăcut complet, pavat, cu alei. Tot peisajul de pe cei 6000 de metri pătrați se schimbă. Pe margini se amenajează zone verzi, se vor pune flori, diverse piese de mobilier urban, fântâna arteziană va fi mutată și, cireașa de pe tort vor fi fântânile amenajate pe o lungime de aproximativ 30 de metri pe latura dinspre strada Unirii. Apa va țâșni de la nivelul solului. Vara va fi o plăcere să te stropești un pic.

Strada Unirii va fi refăcută pentru a deveni stradă pietonală, pavată, și câștigă și partea de stradă din fața Prefecturii, în paguba ”nobilimii” din Instituția Prefectului, care nu va mai putea parca ”la scară”. Pe toată lungimea străzii Unirii se pune mobilier stradal, se amenajează spații pentru terase. Și Pasajul este cuprins în reamenajare, cu pavaj nou, pergole, spații pentru terase. Toată zona din fața clădirii Primăriei este și ea dedicată confortului pietonal. Spațiul cu statuia lupoaicei va fi reamenajat.

Înfrumusețarea centrului trece apoi dincolo de bulevard, parcul din fața clădirii Transilvania va fi reconstruit practic în întregime. Strada din fața statuii Wesselenyi va fi reconfigurată până la clădirea în care se află DSP, sau în care a fost hotelul Carpați, pentru cei mai în vârstă. Apropos de statuie, reparațiile la aceasta vor fi gata în octombrie. Dar cel mai frumos din această parte de proiect sună refacerea fântânii cu îngerași la condiția ei originală. Aceasta este o piesă ca o perlă pentru Zalău, fiind foarte veche, o construcție de inspirație după modelul austriac.

Finanțarea europeană este acordată cu condiția ca totul să fie gata până în 2023, iar Zalăul se alege în final cu aspectul de oraș modern în zona platoului și cu iz de burg pe strada pietonală cu terase și în zona clădirii Transilvania. Mie, cel puțin, îmi surâde. Altă viață!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.