Amendat de judecători cu o sumă record în istoria Poliției Române, șeful IPJ Sălaj nu vrea să plătească amenda
Corpul de control al Ministerului Afacerilor Interne a finalizat cercetările făcute la sediul IPJ Sălaj în perioada 9-14 aprilie.
Echipa de control din Ministerul de Interne a cercetat printre altele și situația semnalată de zeci de polițiști prin faptul că șeful IPJ Sălaj nu ar fi pus executare o sentință judecătorească definitivă emisă de Curtea de Apel Cluj, situație care a adus un prejudiciu de 120.000 lei, sume plătite de IPJ Sălaj.
Surse din cadrul Poliției Sălăjene ne transmit faptul că raportul final de control a fost transmis la IPJ Sălaj în cursul zilei de 26 mai, raport prin care s-a dispus cercetarea disciplinară a peste 10 polițiști, unii dintre ei ocupând funcții de conducere.
Într-un comunicat transmis la solicitarea Ziarului Monitorul de Sălaj, IPJ Sălaj anunță că penalitățile stabilite prin decizia Curții de Aple Cluj au fost plătite către 5 polițiști, întrucât doi dintre cei care au câștigat aceste drepturi au renunțat la punerea în aplicare a hotărârii judecătorești.
Șeful interimar al Poliției Sălăjene, clujeanul Stupar Marius, mai menționează în comunicat că va demara o anchetă administrativă pentru a stabilii cine se face vinovat pentru aceste pagube produse Ministerului Afacerilor Interne.
„(…) În vederea stabilirii unei eventuale vinovății a personalului din cadrul IPJ Sălaj, în ceea ce privește obligațiile dispuse de instanță prin decizia Curții de Apel Cluj, se va proceda la demararea unei cercetări administrative în conformitate cu Instrucțiunile nr. 114/2013 privind răspunderea materială a personalului pentru pagube produse Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, în funcție de rezultatele cercetării administrative, se va proceda la recuperarea prejudiciului în temeiul aceluiași act normativ – Instrucțiunile nr. 114/2013.
Amenda nu a fost achitată întrucât cuantumul acesteia nu a fost stabilit efectiv, urmând ca, în temeiul art. 24 alin. 5 din Legea 554/2004, compartimentul executări silite din cadrul Curții de Apel Cluj să solicite relații referitoare la executarea obligației cuprinse în titlul executoriu, iar ulterior instanța de executare să fixeze suma definitivă ce se va datora statului prin hotărâre”, a transmis la solicitarea Monitorul de Sălaj, inspectorul șef al IPJ Sălaj, Stupar Marius.
Concret, șeful IPJ Sălaj, Stupar Marius, nu are de gând să plătească amenda primită de la magistrații Curții de Apel Cluj, care l-au amendat cu suma de 460 lei/ zi până la punerea în executare a unei sentințe privind acordarea unor drepturi salariale polițiștilor.
Potrivit Legii 554/2004 art. 24 alin 4 spune că: „Dacă în termen de 3 luni de la data comunicării încheierii de aplicare a amenzii şi de acordare a penalităţilor debitorul nu execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu, instanţa de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitivă ce se va datora statului şi suma ce i se va datora lui cu titlu de penalităţi, prin hotărâre dată cu citarea părţilor. Totodată, prin aceeaşi hotărâre, instanţa va stabili, în condiţiile art. 891 din Codul de procedură civilă, despăgubirile pe care debitorul le datorează creditorului pentru neexecutarea în natură a obligaţiei”.
La alin. 5 legea specifică faptul că după expirarea celor 3 luni, instanța va face demersuri pentru al executa pe șeful IPJ Sălaj, Stupar Marius. „(5) În lipsa cererii creditorului, după împlinirea termenului prevăzut la alin. (4), compartimentul executări civile al instanţei de executare va solicita autorităţii publice relaţii referitoare la executarea obligaţiei cuprinse în titlul executoriu şi, în cazul în care obligaţia nu a fost integral executată, instanţa de executare va fixa suma definitivă ce se va datora statului prin hotărâre dată cu citarea părţilor”.