AVERTISMENT din partea Poliției Sălăjene: ATENȚIE LA FRAUDELE ONLINE!

În ultima perioadă, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a fost sesizat cu privirea la existența unor noi modalități de comitere a fraudelor online, prin asumarea de către bănuiți a identității reprezentanților unor companii, firme de curierat sau bănci cunoscute, și determinarea persoanelor vătămate să investească în produse sau fonduri de investiții false.

Prin această metodă, bănuiții folosesc elementele de brand ale unor companii, firme de curierat sau bănci din România, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiții false.

Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare sau postarea de anunțuri online și promovarea unei investiții care este legată de compania, firma sau banca pe care aceștia pretind că o reprezintă, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.

Pentru a-i convinge pe oameni să investească, bănuiții folosesc diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declarații false, asigurări despre profituri rapide și mari, manipularea emoțională sau presiunea de a lua o decizie rapidă și neîntârziată.

Astfel, cetățenii sunt determinați să alimenteze, prin efectuarea de transferuri bancare, conturile controlate de către bănuiți. Totodată, cei care apelează la această metodă de înșelăciune, le transmit cetățenilor, în cadrul conversației, un link către un instrument de plată, care de fapt este un link către o pagină de phishing, unde bănuiții colectează datele de card ale utilizatorilor, inclusiv parolele de securitate cu care se efectuează o primă tranzacție de tip transfer (care va debita contul de card al vânzătorului), iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacții frauduloase.

Având în vedere aceste considerente, este important ca cetățenii să fie vigilenți și să cerceteze cu atenție orice oportunitate de investiție înainte de a investi bani reali și, totodată, să fie foarte precauți atunci când sunt contactați de o astfel de persoană și să nu se lase înșelați de promisiunile de îmbogățire rapidă.

De asemenea, recomandăm o atenție deosebită la platformele de investiții care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt. Aceasta reprezintă o modalitate de a atrage cât mai multe persoane care urmăresc îmbogățirea rapidă. Prin această metodă de înșelăciune, banii investiți sunt pierduți în întregime, nemaiputând fi recuperați.

Pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin fraude online, polițiștii sălăjeni le recomandă persoanelor să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.

*

Pentru a se proteja împotriva fraudelor, polițiștii sălăjeni le recomandă utilizatorilor de carduri să respecte următoarele:

– să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare; Angajații băncilor nu vor solicita niciodată divulgarea acestor informații indiferent prin ce mijloace se primește solicitarea – e-mail, SMS, apeluri telefonice sau la servicii financiare furnizate de bancă la distanță.

– să nu furnizeze niciodată datele de acces la Internet/Mobile Banking;

– datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate;

– să nu deschidă atașamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute;

– să nu intre pe link-uri primite prin e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate;

– să nu instaleze aplicații din surse necunoscute și programe necertificate descărcate de pe website-uri dubioase;

– să aibă instalat un program antivirus bun și actualizat și să actualizeze permanent sistemul de operare;

De asemenea, să nu mai introducă alte coduri și să anunțe imediat banca emitentă în cazul în care observa în browser:

– imagini suspecte care nu corespund cu cele din paginile web ale băncii.

– apariția unor ferestre „pop-up” care solicită introducerea de date confidențiale, că nu se pot autentifica în pagina de Login de la prima încercare, întrucât s-ar putea să devină victima unui atac informatic.

– recomandă tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale și să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *