Castelul scriitorului maghiar Miklos Josika din Surduc, scos la vânzare

În județul Sălaj, la Surduc, se află castelul Josika. Cu o suprafață construită de peste 3.000 de mp și teren generos de peste 4,5 hectare, clădirea este scoasă la vânzare și ar avea nevoie de investiții în renovare pentru a-i reda gloria de altă dată.

560.000 de euro este prețul de listă al clădirii, potrivit anunțului Sotheby’s International România.

„Arhitecții care au proiectat Josika au preferat o dezvoltare pe orizontală, proprietatea având un singur nivel, străjuit la extremități de bastioane, unul rotund, celălalt hexagonal. A fost timp de două decenii, între 1834 and 1853, căminul unui nobil ce a îmbrățișat spiritul timpului și și-a ales ca arme ideile, materializate în cuvinte. Miklos Josika (1794-1865), purtător al unei cicatrici pe față în urma unui duel, a fost întemeietorul romanului romantic maghiar ca gen literar dar și politician, activând în Dieta Transilvaniei și a cea a Ungariei; a susținut revoluția de la 1848, propagând idei liberale, reformatoare pentru eliberarea iobagilor și nu numai”, se arată în descrierea clădirii din anunțul publicat de Sotheby’s.

Castelul din Surduc este monument istoric de importanță locală (cod SJ-ÎI-m-B-05117) și apare înregistrat astfel încă de la începutul secolului XIX.

„În zonă se spune că a fost construit cu piatră din castrul roman de la Tihău și că ar fi avut un parc cu multe fântâni și o statuie a împărătesei Maria Tereza; leii care păzeau intrarea stau astăzi în grădina castelului Wesselényi din Jibou”, potrivit descrierii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.