Ce se întâmplă în Sălaj cu Drumul Apusenilor și cu Drumul Bistriței

Clujul a urnit, în 2019, două mari proiecte pe fonduri europene din Traseul Regional Transilvania de Nord cunoscute drept Drumul Apusenilor și Drumul Bistriței. Acestea șosele trans-județene se fac pe fonduri europene; fiecare județ își gestionează partea sa de proiect. Am avut curiozitatea să aflăm ce se întâmplă și în Sălaj cu aceste proiecte.

Szilagyi Robert Istvan, UDMR, este vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj. Unul dintre proiecte este în faza de execuție. “Noi nu le-am dat o denumire, dar cel pe care îl numiți Drumul Apusenilor este DJ 108a, Bogdana – Huta – Vânători – limita județului Cluj (Ciucea n.r.). Aici suntem în faza de execuție, iar lucrările ar trebui să se încheie în 2021. Sper să nu trebuiască să prelungim contractul”, a spus Szilagyi. Din păcate, deocamdată acolo lucrările stagnează; executantul dă vina pe vreme, deși iarna aceasta a fost o toamnă deghizată.

Al doilea proiect se află abia în faza de proiectare. “Drumul Bistriței este DJ 109e: Lozna – Buzaș – Rus – Fodora – limita județului Cluj. Suntem la faza de proiectare. Contractul de finanțare a fost semnat în noiembrie 2018. Urmează licitația pentru proiectare. Termen de finalizare este 2023, la finalul acestui exercițiu financiar al Comisiei Europene”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj. La Cluj, ordinul de începere a lucrărilor la Drumul Bistriței (Bonțida – Borșa – Vultureni – Așchileu) s-a dat în urmă cu un an. Se lucrează pe două loturi, unul câștigat de Diferit SRL, altul de Dacia Asphalt SRL.

Separat, Consiliul Județean Sălaj se mai leagă de Cluj cu un drum reabilitat și modernizat: DJ 191D, Valcău de Jos – Fizeş – Sîg – Tusa – limita judeţ Cluj. Acesta are peste 20 km. Un tronson este finalizat, celălalt, de 12 kilometri, la stadiul de proiectare. Și acest proiect se face pe fonduri europene, iar valoarea contractului este de 58,3 milioane de lei.

De asemenea, Sălajul mai modernizează drumurile județene 108d, 110 și 196, respectiv 191c (Nușfalău – Crasna – Zalău – Creaca), o șosea cu patru ani de contestații și procese, pentru care contractul din 2015 s-a semnat în 2019.

350.000.000 lei, adică peste 71,4 milioane euro, este valoarea lucrărilor de infrastructură rutieră din Sălaj. Banii sunt asigurați din fonduri europene, bugetul județului, bugetul național.

Situația Traseului Regional Transilvania de Nord în județul Sălaj:

DRUMUL APUSENILOR – 108a

  • Stadiu: execuție lucrări
  • Valoare contractată implementare: peste 29.850.000lei

DRUMUL BISTRIȚEI – 109e

  • Stadiu:
    • Tronson I: lucrări executate 11km
    • Tronson II: elaborare proiect tehnic – aproximativ 34 km
  • Valoare contract finanțare: peste 108.000.000 lei

DECLARAȚIE

“Aceste drumuri județene sunt supuse unui proces de reabilitare totală, de la zero. Se reface fundația, se toarnă straturile de asfalt în funcție de expertizele specialiștilor. Asta ca să nu creadă cineva că peticim drumurile”

Szilagyi Robert Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.