Condiții moderne pentru desfășurarea actului educațional la Grădinița cu Program Prelungit nr. 5

Astăzi, 5 septembrie 2023, a fost demarată procedura de recepție la obiectivul de investiții “Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea unității de învățământ preșcolar – Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 din Municipiul Zalău”, proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvolării urbane durabile.
Procedura de recepție a fost derulată în prezența primarului Ionel Ciunt, viceprimarului Teodor Bălăjel, administratorului public Călin Cristian Forț și a reprezentanților din cadrul direcțiilor tehnică, economică, resurse umane și urbanism din instituție. De asemenea, au fost prezenți și domnul Mihai Trănescu, reprezentantul firmei SC Prefcon SRL; domnul Victor Ceaca, reprezentantul firmei SC Construct Veb SRL; domnul Ovidiu Cadar, reprezentantul firmei SC Oviluc SRL; doamna Mărioara Dehelean, dirigintele de șantier, reprezentant al firmei Demed Expert SRL; doamna Aurelia Cioban, directorul unității de învățământ; domnul Nicolae Sorin Gâlgău, reprezentant ISU și domnul Vasile Lesuțan, inspector ISC.
Prin intermediul acestui proiect a fost realizată „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea unității de învățământ preșcolar – Grădinița cu Program Prelungit nr.5”, în scopul de a asigura condiții optime pentru 110 copii preșcolari. Principalele categorii de lucrări realizate cuprind ✅reabilitarea clădirii existente, ✅extinderea grădiniței cu un corp de clădire nou, legat cu un tunel de clădirea veche, în care se vor desfășura activități didactice, respectiv activități administrative și ✅dotarea grădiniței cu echipamente specifice, în conformitate cu standardele educaționale, având ca scop creșterea calității actului educațional.
🟢1. Reabilitarea clădirii existente
În ceea ce privește reabilitarea clădirii existente au fost realizate următoarele lucrări: reabilitarea fațadelor construcției, prin refacerea tencuielilor exterioare; înlocuirea tâmplăriei exterioare; refacerea sistemului de colectare a apelor pluviale (jgheaburi, burlane, trotuare de protecție, rigole de suprafață); refacerea șarpantei și înlocuirea în totalitate a învelitorii; reabilitarea coșului de fum; refacerea și modernizarea finisajelor interioare; asanarea demisolului și a parterului, uscarea (prin dezumificare) a pereților exteriori, inclusiv a soclurilor; refacerea integrală a pardoselilor din demisol; conformarea la cerintele ISU a sensului de deschidere al unor usi interioare; refacerea copertinei de acces la fațada nordică; refacerea în totalitate a instalațiilor interioare: instalații de alimentare cu apă rece și caldă, de evacuare a apelor uzate menajere, termice, electrice de iluminat și prize; realizarea sistemului antiefracție și video;
Construcția existentă, în urma reabilitării, are realizate următoarele funcțiuni:
– la demisol, o zonă administrativă cu spații aferente, o zonă de servire a mesei destinată copiilor magazie, grup sanitar, cabinet medical, izolator, hol, vestiar personal;
– la parter au fost amenajate sălile de grupă cu spațiile aferente și spațiul pentru primirea copiilor, astfel:
o 1 sală pentru grupa mare cu program prelungit;
o 1 sală pentru grupa mare cu program normal;
o 1 sală pentru grupa mijlocie cu program normal;
o 1 sală pentru grupa mica cu program normal;
o 1 sală pentru grupa mică cu program prelungit;
🟢2. Extinderea realizată – corp nou cu tunel de legatură la clădirea existentă:
Clădirea nouă are regimul de înălțime D+P și a fost realizată pe latura nordică. Aceasta comunică cu clădirea existentă prin intermediul unui tunel.
Spațiile nou create sunt realizate astfel:
o Demisol (cota -3.30 m, cota -1.50 m): pasaj de legatură, hol, casa scării, sală mare de activități didactice; magazie materiale didactice; grup sanitar fete și băieți; scară interioară;
o Parter (cota +0.0 m , cota +1.05 m): foyer; grup sanitar persoane cu dizabilități; grup sanitar fete și băieți, birou contabilitate, birou director.
🟢3. Dotarea gradinitei:
Gradinița este în curs de dotare cu mobilier specific (patuturi, saltele, măsuțe, scaune, mese de birou, mobilier bucătărie), dotări IT (calculatoare, table magnetice, videoproiector, ecran de protecție), materiale didactice, jocuri, jucării (truse de scule, truse de coafor; truse de bucătărie; truse medicale, păpuși, mașinuțe), articole sportive (mingi, corzi, popice, corzi elastice, rachete de tenis).
De asemenea, prin intermediul proiectului a fost reamenajată calea de acces auto, au fost realizate drenaje și amenajate spațiile verzi, iar corpul nou este acoperit cu pământ vegetal înierbat.
➡️Valoarea finală a lucrărilor executate este de 4.814.466,70 lei cu TVA.
🟣“Începând de luni, cei 110 copii înscriși la Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 vor beneficia de condiții moderne pentru desfașurarea actului educațional. Unitatea de învățământ a trecut printr-un amplu proces de modernizare cu bani europeni, iar astăzi a fost făcută recepția lucrărilor. Prin acest proiect, clădirea existentă a fost reabilitată, grădinița a fost extinsă cu un corp nou de clădire care comunică cu clădirea deja existentă prin intermediul unui tunel, iar unitatea de învățământ este în curs de dotare cu mobilier, echipamente IT și articole sportive. Investițiile în educație continuă! Pentru alte 9 unități de învățământ din municipiu au fost semnate contracte de finanțare prin PNRR în vederea reabilitării și sunt în diferite faze de elaborare a documentațiilor tehnico-economice, iar pentru construirea noii creșe cu 110 locuri pe strada Bistriței urmează să fie dat ordinul de începere al lucrărilor”, a transmis Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *