Compania de Apă Someș: “Reziliem contractul cu Ludwig Pfeiffer”
Compania de Apă Someș va propune rezilierea contractului cu constructorul Ludwig Pfeiffer România din cauza intrării în insolvență a firmei-mamă din Germania, ne-a declarat Călin Neamțu, directorul general al CAS Cluj.
“În contractele semnat între noi și constructori există o formulă care permite reactualizarea prețurilor, însă mulți dintre ei și-au alimentat din timp materialele pentru că știau că va veni o perioadă grea. Bani există, nouă ni s-au suplimentat, printr-o hotărâre de guvern, cheltuielile cu 40 de milioane de euro tocmai pentru a putea acoperi aceste creșteri de prețuri la materii prime și materiale”, a spus Neamțu.
El recunoaște că există disensiuni cu o serie de primării care au demarat proiecte de modernizare a drumurilor. “Un proiect de o astfel de anvergură ca al nostru a început în 2015, acum suntem în 2022. De atunci aceste primării, prin diferite programe, și-au asfaltat drumurile. Când am început noi studiile de fezabilitate, erau drumuri pietruite sau mai puțin asfaltate, iar documentațiile prevedeau aducerea la starea inițială care acum este o asfaltare sau o modernizare.
Primăriile ne întreabă mereu pe unde mergem cu proiectul, ce facem, să nu spargem, să mergem în rigola drumului, nu pe drum. Totuși, împreună cu primăriile și cu constructorii am găsit soluții să trecem de această perioadă”.
Insolvența din Germania afectează filiala din România
“În Zalău avem probleme cu unul dintre constructori și cred că vom rezilia contractul din păcate pentru că firma-mamă din Germania, Ludwig Pfeiffer, a intrat în insolvență și se pare că trage după ea și firmele din România, Ungaria și Slovacia.
Trebuie să ne repede, știm care este situația din teren, ce s-a lucrat până acum și cea mai este de executat, cât trebuie să plătim firmei. Va trebuie să trecem pașii: caiet de sarcini, relicitare, adjudecare. Toate acestea ne vor duce la o prelungire sau la o fazare a lucrărilor de la Zalău și Jibou.
La Șimleu Silvaniei nu avem probleme majore cu Construcții Erbașu București (CEB), însă dacă la apă sapi la 1,5 m, la canalizare trebuie să mergi până la 5 m, iar atunci ele apar inevitabil: dai de un bolovan, de o țeavă, de un cablu sau de alte instalații. Pentru un constructor de talia lui Erbașu nu ar trebui să fie probleme care să împiedice realizarea proiectului, nu cred că este în întârziere”, spune Neamțu.
Proiect finalizat în cadrul programului regional
CAS a finalizat joi, la Cluj-Napoca, proiectul “Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020”. Acesta s-a derulat în perioada 2015-2022, fiind în valoare de 8,8 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.
Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Structura de finanțare a acestui proiect este compusă din 85% valoare eligibilă nerambursabilă UE, 14% valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național, 1% valoarea cofinanțării eligibile a Consiliilor Județene Cluj și Sălaj.