Comuna Letca face paşi rapizi spre dezvoltare, în frunte cu primarul Dorel Liviu Man

De când administraţia locală este condusă de Liviu Dorel Man și echipa lui de consilieri locali, comuna Letca și-a schimbat mult imaginea, devenind tot mai atractivă pentru familiile de pe valea Someșului, care aleg să se mute de la oraș la comună.

Astăzi, comuna Letca oferă o serie de servicii publice pe care nu foarte multe localități din Sălaj le are. Vorbim de drumuri asfaltate, rețea de gaz, rețea de apă, iluminat public modern LED, siguranță – sistem de camere de supraveghere, cămine culturale reabilitate, turism și multe alte facilități, care toate adunate ar putea fi motivul pentru care să alegi să locuiești în LETCA.


Sunt o mulțime de proiecte de investiţii mari care au fost realizate începând din anul 2012, de când în fotoliul de primar a ajuns Liviu Dorel Man. Dezvoltarea comunei continuă și azi într-un ritm accelerat, se lucrează chiar şi în acest moment la modernizarea infrastructurii rutiere şi la modernizarea căminelor culturale.

Primarul Liviu Dorel Man spune că nu se oprește aici și promite proiecte, care să crească confortul cetăţenilor din comună și să aducă bunăstare tuturor.

Proiect prin PNDL II, în valoare de 7,4 milioane lei pentru asfaltarea străzilor

Un proiect major pentru modernizarea infrastructurii rutiere se aproprie de finalizare.

Primăria Lecta a câștigat  un proiect prin PNDL II, cu o valoare de aproximativ 7,4 milioane lei, prin care s-au asfaltat străzile în patru localităţi: Letca, Lemniu, Topliţa şi Cozla, dar şi drumul comunal din satul Purcăreţ.

”Cu asfaltarea se cam termină, dar mai rămân de făcut şanţurile betonate pe întreaga lungime a străzilor şi accesele la proprietăţi. Şi acestea sunt incluse în proiect şi până în momentul de faţă s-au executat în proporţie de 30-40%”, a declarat Dorel Man.

Letca are rețea de apă. Se caută soluții pentru rețea de canalizare

În satele Letca şi Lemniu există deja o reţea de apă de aproape un deceniu, iar începând cu anul 2018 Primăria Letca a finalizat introducerea rețelei de apă și în satele, Cozla, Ciula şi Cuciulat.

În ceea ce privește rețeaua de canalizare, problema datează din anul 2006, proiect preluat de actualul primar Liviu Dorel Man pe Ordonanţa 7, fiind un proiect complicat din mai multe puncte de vedere.

”Am actualizat contractul cu Ministerul Dezvoltării şi am solicitat prelungirea lui pe o perioadă de 2 ani, până în 2022. Noi am întocmit un proiect pentru ceea ce ar mai fi de executat din proiectul de canalizare, care este finalizat în proporţie de 70%. Staţia de epurare proiectată în 2006 nu mai este eligibilă. Trebuie un alt proiect, fiindcă cel vechi este depăşit ca şi tehnologie. Am găsit locaţia pe care să construim staţia de epurare, iar dacă vom primi acordul de prelungirea contractului cu încă 2 ani, vom demara procedurile de achiziţie a terenului”, spune primarul Dorel Man.

Lucrările de asfaltare s-au realizat în toate satele din comună
Administraţia locală a reuşit să asfalteze drumurile comunale, străzile şi uliţele din toată comuna. Lucrările de asfaltare s-au realizat cu fonduri europene și guvernamentale, iar azi comuna Letca are o rețea de drumuri asfaltată în procent de peste 95%.

De exemplu cu fonduri europene s-au asfaltat patru străzi – două în Cozla şi alte două în Lemniu.

”Acest proiect a fost practic o continuare a lucrărilor ce s-au făcut la proiectul pe măsura 322, din mandatul 2012 – 2016. Asfaltarea celor patru străzi s-a reuşit printr-un proiect pe GAL, cu o valoare de 50.000 de euro, unde am avut şi noi o cofinanţare”, spune Dorel Man.
Letca are iluminat public modern cu becuri LED în toată comuna

Primăria Letca a modernizat iluminatul public în toată comuna cu bani din bugetul local. Au fost montate aproximativ 500 de corpuri de iluminat pe LED, astfel că numărul becurilor aproape că s-a dublat. Investiţia a fost finalizată la începutul anului 2020.

”Avem aproximativ 500 de becuri cu LED, toate noi, la standarde europene. În urma investiţiei s-au făcut economii la bugetul local de aproximativ 40%. Investiţia a fost integral suportată din bugetul local. Am pus LED-uri pe fiecare stâlp pe Drumul Naţional unde este o lumină constantă”, a precizat Dorel Man.

Modernizarea unui spație cu destinație – Cămin cultural Topliţa 

Primăria Letca face demersuri și realizează lucrări de amenajare a unui spațiu din localitatea Topliţa, care să fie folosit pe post de cămin cultural. Lucrările sunt suportate din bugetul local. Concret, este vorba de vechea şcoală, unde în acest moment nu  se mai ţin cursuri, astfel că primarul Liviu Dorel Man vrea să transforme clădirea într-un cămin cultural.

”Se lucrează la acoperiş, zugrăveli interioare şi exterioare, la montat încălzire centrală şi montarea aparaturii pentru aer condiţionat. În Topliţa este o comunitate mai mică, dar vor avea un cămin deosebit. Am prevăzut inclusiv mobilier pentru căminul de la Topliţa”, a spus Dorel Man.

Extinderea reţelei de gaz în patru localităţi şi un drum de legătură cu judeţul Maramureş

Pentru proiectul privind extinderea rețelei de gaze naturale în localitățile Topliţa, Purcăreţ, Ciula, Cozla, deja Primăria Letca lucrează la pregătirea documentaţiei în vederea obținerii de finanțare. Primarul Liviu Dorel Man a obținut avizul de la Trans-Gaz și a înaintat cererea de finanțare.

”Am în plan două proiecte mari pentru un viitor mandat care doresc să le pun în practică împreună cu echipa mea. Vrem să extindem reţeaua de gaz în patru localităţi, Topliţa, Purcăreţ, Ciula, Cozla, investiţie pe care deja am demarat-o ca şi procedură. Avem avizul celor de la Trans-Gaz pentru extinderea reţelei în cele patru localităţi şi avem şi actele normative”, spune Dorel Man.

Un alt proiect important pe care îl are în plan primarul Dorel Man este un drum de legătură între comuna Letca şi judeţul Maramureş.

”Este un obiectiv foarte îndrăzneţ , dar care se poate realiza şi pentru care am purtat discuţii. Este vorba de o legătură, un drum asfaltat între Şoimuşeni-Cozla-Vălişoara-Purcăreţ, legătură cu comuna Valea Chioarului, proiect care ne dorim să fie unul comun. Deja am purtat discuţii cu cei de la Primăria Valea Chioarului şi acum căutăm sursa de finanţare, astfel încât să facem un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru respectiva investiţie”, spune primarul Dorel Man.

Căminele culturale din Cuciulat şi Cozla modernizate cu fonduri europene
Grație unui proiect câștigat de Primăria Letca pe fonduri europene în valoare de 500.000 de euro, acum se lucrează la modernizarea căminelor culturale din Cuciulat şi Cozla.

Dacă la Cozla lucrările sunt la partea de consolidare a zidurilor şi la refacerea acoperişului, la căminul cultural din Cuciulat, lucrările sunt spre finalizare şi inaugurarea va avea loc pe 15 septembrie. Cele două cămine vor fi dotate cu sistem de sonorizare, cu mobilier, aparate de aer condiţionat şi încălzire centralizată.

”La Cuciulat se mai lucrează la finisaje interioare, urmând ca în perioada următoare să facem achiziţia pentru dotări. Conform discuţiilor cu constructorul, căminul cultural din Cuciulat va fi gata în septembrie, iar la Cozla lucrările se vor finaliza în mai 2021”, spune Dorel Man.

În cei 8 ani de mandat, primarul Liviu Dorel Man a bifat realizări importante pentru comuna Letca, dar fiind un om ambițios din fire nu se mulțumește cu puțin

”În ce priveşte mandatul 2016 – 2020, aduc la cunoştinţă locuitorilor comunei Letca că a fost un mandat mulţumitor din punctul meu de vedere. Au fost câteva realizări importante pentru comunitatea locală. Sigur, ca şi într-o casă, nu le putem face pe toate într-o zi.

Avem realizări de care suntem mândri, dar avem lucruri care ne-au rămas şi care ne propunem să le rezolvăm, în cazul în care cetăţenii ne vor acorda încredere la alegerile locale. Din punctul meu de vedere, realizările care s-au făcut la nivelul comunei Letca se datorează atât Primăriei, cât şi înţelegerii şi aportului pe care l-au avut cetăţenii pentru realizarea acestor obiective.

Nu sunt un om care să spun că mă mulţumesc cu puţinul. Sunt un om care îşi doreşte ca în comunitatea noastră să se întâmple lucruri importante. Dacă până azi au fost unii care au fost sceptici, pot veni cu nişte argumente, cu realizări cu care ne putem mândri. Sunt lucruri care ne reprezintă, avem o comunitate frumoasă, iar oamenii au dat dovadă de înţelegere pe toată perioada în care s-au făcut lucrări la noi în comună. Le mulţumesc pe această cale locuitorilor comunei şi îmi doresc să fie alături de mine şi de echipa mea pentru un nou mandat, 2020 – 2024”.

  •  – primar Comuna Letca –  Liviu Dorel Man –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.