Mihai Dobocan instalat preot coslujitor la biserica ortodoxă din Porolissum

Duminică, 7 iunie 2020, de praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Porolissum. În fiecare an, în ziua de Rusalii, aceștia își serbează hramul lăcașului de cult. Preasfinția Sa a săvârșit ai Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, slujbă la care au luat parte numeroși credincioși.

La final, ierarhul, împreună cu preoții slujitori, a citit rugăciunile plecării genunchilor, din cadrul rânduielii speciale a Vecerniei, care se oficiază în ziua Pogorârii Sfântului Duh, acestea amintind de multitudinea darurilor Duhului Sfânt, revărsate peste Sfinții Apostoli și peste Ucenici în ziua Cincizecimii. Potrivit tradiției, dimineața au fost sfințite și spicele de grâu, care au fost luate, mai apoi, de către credincioși și duse la casele lor, spre a fi puse la loc de cinste.

Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, oferit consilierului cultural al Episcopiei Sălajului

După Sfânta Liturghie a avut loc instalarea consilierului cultural al Episcopiei Sălajului, Mihai-Adrian Dobocan, în postul de preot coslujitor al parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău. Totodată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a oferit acestuia, Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici.

În continuare, preotul Mihai-Adrian Dobocan a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru distincția acordată, Preasfințitului Părinte Petroniu pentru încredere și preotului paroh pentru frumoasa primire.

La final, parohul Claudiu-Traian Nechita a mulțumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, iar preotului Mihai-Adrian Dobocan i-a urat bun venit în parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău și slujire frumoasă, împreună, spre folosul și mântuirea credincioșilor.

Piatra de temelie a bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul zălăuan Porolissum a fost sfinţită la sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, în anul 2000. Ridicării acestui lăcaș de cult i-a fost  încredințată atunci preotului Alexandru Horvat. În anul 2004, Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noua biserică, iar în anul 2009, Preasfinția Sa a sfinţit şi casa parohială.

În urma trecerii la Domnul a preotului paroh Alexandru Horvat, la sfârșitul lunii iulie a anului 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu l-a numit ca preot paroh pe părintele Claudiu-Traian Nechita, apropiat colaborator al preotului Alexandru Horvat, în calitate de inspector, în cadrul Sectorului social-filantropic de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău desfășoară pe parcursul întregului an numeroase acțiuni social-filantropice, cu precădere în perioada sărbătorilor mari ale creștinătății. Anul 2016 a fost unul important în istoria acestei parohii, întrucât, în data de 12 iunie, lăcașul de cult a fost târnosit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.