Cristolț: Primarul Ioan Cheșeli își prezintă raportul de activitate 2016-2020

RAPORTUL PRIMARULUI PRIVIND SITUAȚIA ECONOMICĂ ȘI SOCIALĂ A COMUNEI CRISTOLT LA SFARSITUL MANDATULUI 2016- 2020 SI PRINCIPALELE PRIORITATI PE TERMEN SCURT SI MEDIU CARE TREBUIE SA FIE IN PREOCUPAREA  DMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE.

„Suntem la un moment de bilant unde voi trece in revista principalele realizari ale Administratiei publice locale in acest mandat. Aceste realizari sunt rezultatul unei bune colaborari pe care am avut-o cu colegii din Primarie , Consiliul local si cu dumneavoastra stimati consateni , ocazie cu care va multumesc pentru tot sprijinul. O colaborare foarte buna am avut si cu institutiile de pe raza comunei.

In acest mandat prioritatile pe care le-am avut au fost urmatoarele : modernizarea infrastructure rutiere (la nivelul comunei Cristolt avem 64 km de drumuri comunale, strazi si strazi spre gospodarii izolate) , dezvoltarea infrastructurii de apa , dezvoltarea infrastructurii scolare , culturale , de sanatate , dar atentia a fost acordata in continuare rezolvarea problemelor de zi cu zi a cetatenilor .

Intr-o comuna initiativa si ducerea la indeplinire a orcarui obiectiv este meritul primarului , iar colegi din Primarie si Consiliul local il sprijina pentru atingerea obiectivelor . La fel si nerealizarile intr-o comunitate din cauze subiective trebuie sa fie asumate de primar.

 1. INFRASTRUCTURA RUTIERA

a .  In fiecare an drumurile pietruite au fost reparate cu piatra iar strazile din pamant au fost pietruite anual cateva tronsoane.

 1. b. Au fost refacute principalele drumuri de hotar de pe raza comunei, periodic la aproximativ trei ani cu buldozerul pentru a se putea transporta produsele agricole si lemnele de foc din padure .
 2. Modernizare drum comunal DC-48 pe o lungime de 0,8 km amenajare intersectii si consolidare pe o lungime de 200 ml , modernizare strada Pitris pe o lungime de 0, 2 km .
 3. S-a finalizat asfaltarea strazii Valea Sesii – Valeni si Lab – Cristolt pe buget local 2 km .
 4. e. S-a finalizat asfaltarea drumurilor comunale DC – 48 Muncel, 4 km si DC- 47 Valeni 4,5 km , santuri betonate , trei ziduri de sprijin si amenajari de strazi laterale inclusiv asfaltarea partiala a strazii “DEALUL DINII” , PNDL 1 .
 5. Asfaltare DJ – 110 D 4 km intravilanul localitatii Cristolt ca, urmare a interventiei Administratiei publice locale la Consiliul judetean Salaj.
 6. Asfaltare de 0,5 km DC-48 A Poiana – Ontii pe finantare AFIR prin GAL Somes .
 7. Modernizarea infrastructurii rutiere in comuna Cristolt judetul Salaj , 10,6 km prin PNDL 2 , finantare in valoare de 5,7 mil lei (57 miliarde lei). Aceasta investitie are termen de finalizare sfarsitul anului 2021 .

Urmatoarele strazi si drumuri comunale sunt in proiectul de asfaltare .

Localitatea Cristolt : strada la Casa specialistului , La Ileana , Ghetari , Miri , La Pop Ioan nr 87 , La secretarul – Martin , Suseni , Latureni: Crisan Nicolae – Micle Zaharie si Dupa deal pana la gospodaria familiei Toma Vasile

Localitatea Valeni : strada Biserica de sus Capul-Cerboii , Fata mandra – Sub curpeni, Fata mandra – la Stefan , Valea sesii – la Petric , drum comunal DC- 47 A Valeni – drum judetean DJ-110 D Cristolt .

Localitatea Muncel : Straje – In Dos , Gaura Buhului  si Pe rapa

Localitatea Poiana – Ontii drum comunal DC – 48A intravilanul localitati Poiana Ontii pana la ultima gospodarie  in “ Vad”

Investitia este in intarziere din urmatoarele considerente

 • s-a pierdut un an cu licitatile deoarece investitia a fost licitata de patru ori
 • a aparut covidul
 • constructorul , SC Delcar are multe lucrari si se bazeaza pe faptul ca are inca un an pentru aceasta lucrare .

La finalizarea acestor investitii comuna Cristolt v-a avea o retea de drumuri  asfaltate in lungime de 27 km :

– Muncel – 4 km PNDL 1

– Valeni 4,5 km +0,5 km D. Dinii  – PNDL 1

– Valea sesii – Lab 1,5 km

– Poiana Ontii 0,5 km – DC 48A -AFIR

– Latureni – Pietris 1,2 km + intersectiile 0,3 km

– Modernizarea infrastructuri rutiere in comuna 10,6 km

–  DJ -110 D 4 km

 1. Consolidarea terasamentului strazii “ VALEA – SESI “ cu tuburi premo Q 1500 si devierea paraului “ VALEA – SESI “ din localitatea Valeni , investitie care demareaza in perioada aceasta .
 2. j. A fost realizat un zid de sprijin de 25 ml pentru consolidarea la DC-48 Muncel .
 3. j. A fost construit si consolidat podetul din Poiana Ontii
 4. l. Au fost procurate : 18 tuburi Q 800 , 20 tuburi Q 600 si 22 tuburi Q 2500 . Toate acesre tuburi au fost puse in opera pe caile rutiere .
 5. Au fost  deschise trei drumuri noi la gospodariile izolate, ele fiind si pietruite la aceasta data : HOANCA , SUB CERBOIA , SI LA PINTEA , toate in localitatea Valeni .
 6. n. Au fost construite doua punti pietonale in localitatea Valeni prin munca voluntara .
 7. n. A fost excavat perimetrul de teren cu spini din preajma drulmului judetean DJ – 110 D la intrare in localitatea Cristolt .
 8. Au fost deszapezite in sezonul rece drumurile comunale si stazile laterale din comuna .
 9. S-au facut demersuri la Consiliul judetean Salaj si s-au facut primii pasi pentru realizarea unui drum judetean pe varianta Cristolt – Poiana Ontii – Zalha cu posibilitati de deschidere a circulatiei spre Dej si Cluj , respectiv Simisna  – drum national  1 H .
 10. INFRASTRUCTURA DE APA SI APA UZATA

In urma cu sase  ani Administratia publica locala a demarat asocierea comunei Cristolt la “ Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj “ , proiect in care au fost  acceptate localitatile , centru de comuna .

In urma cu patru ani am intervenit la Directia apelor Cluj , Consiliul judetean Salaj si Asociatia Regionala pentru dezvoltare infrastructurii din bazinul hidrografic Somes – Tisa si in baza unor argumente obiective am reusit ca , si localitatea Valeni sa fie inclusa in acest proiect .

Administratia publica locala a pregatit amplasamentul pentru viitoarele locatii pentru baziul de apa 0,25 ha in “ Dealul Petrisului respectiv amplasamentul pentru cele doua statii de pompare incluse in proiect , aceste fiind intabulate pe Primaria Cristolt .

Conform adresei 1715/ 12.08.2020 a Asociatiei Regionale pentru dezvoltare infrastructurii din bazinul hidrografic Somes – Tisa “ Proiectul regional de dezvoltate a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Cluj si Salaj “ , tronsonul Balan – Letca – Lozna si Cristolt a intrat in procedura de achizitie in data de 31.07.2020 pentru desemarea constructorului  , deschiderea ofertelor va avea loc in data de 21.09.2020 .

Fondurile europene sunt un vis frumos pentru comunele mici deoarece conform Ghidului de finantare se obtin punctaje mici, motiv pentru care nu au putut fi accesate fonduri europene .

 1. INFRASTRUCTURA SCOLARA

Invatamantul a beneficiat in continuare de atentia Administratiei publice locale .

 1. A fost construita o Sala de sport in urma consolidarii , transformarii si modernizarii imobilului Scolii vechi  ,investitia fiind in prima faza la partea exterioara si modificari la spatiu interior .

La acest imobil s-a refacut in totalitate instalatia electrica .

 1. La scoala gimnaziala Cirstolt in prezent se inlocuiesc ferestrele existente cu ferestre din tamplarie pvc .
 2. In toti acesti ani am acordat burse din Bugetul local pentru elevii din satele apartinatoare comunei care frecventeaza cursurile la Scoala Gimnaziala Cristolt .
 3. Am asigurat transportul elevilor din localitatile apartinatoare comunei cu microbuzul la Scoala Gimnaziala Cristolt .

4. CULTURA SPORT

 1. In localitatea Cristolt demareaza in prezent investitia “Modernizare si extindere Camin cultural Cristolt” investitie in valoare de 524.253 lei , din care suma de 290.000 lei este asigurata in bugetul local pe anul 2020 , urmand ca , la sfarsitul anului 2021 aceasta investitie sa fie finalizata .
 2. In localitatea Valeni am construit un Camin modern si spatios .
 3. A fost inlocuita invelitoare la Caminul cultural Muncel .
 4. A fost refacut “ Monumentul eroilor “ din centrul comunei
 5. Centenarul 100 de ani de la Marea Unire 1 decembrie 1918 a fost organizat in localitatea Muncel, in premiera o astfel de manifestare , fiind dezvelit bustul preotului Nechita Augustin care a salvat localitatea Muncel din “ ghearele trupelor hortyste “ , Muncelul urmand sa aiba soarta localitatilor Traznea si Ip . A fost organizat cu acest prilej un moment artistic dosebit cu mai multi artisti printre care si Sava Negrean Brudascu .
 6. In anul 2019 localitatea Valeni a aniversat “ 65 de ani de Atestare documentara “ ( 1954- 2019 ) prilej cu care s-a organizat “ Ziua comunei” , fiind invitata artista Sava Negrean Brudascu .
 7. Pe linia sportului s-a refacut Ternul de sport din localitatea Valeni in urma calamitatilor naturale si a fost procurate seturi de mingi pentru toate sporturile la scoala gimnaziala Cristolt .

5 . SANATATE

Cabinetul medical medicina de familie prin implicare de a lungul anilor a Administratie publice locale are dotarile minime necesare , fiind deasemenea amenajate Cabinete de consultatii in localitatile Muncel si Valeni .

Administratia publica locala s-a implicat in redeschiderea Farmaciei foarte utila pentru comuna .

 1. ILUMINATUL PUBLIC

Iluminatu public a fost extins an de an la gospodariile izolate si intretinut , chiar daca acest ilumitat public este dotat pe sistemul vechi .

Cu aceasta ocazie doresc sa aduc clarificari celor dintre dumneavoastra care se intreaba de ce nu avem un iluminat public modern .

In primul rand pentru ca , inlocuirea iuluminatului public actual cu unul modern solicita costuri financiare foarte mari minim intre 250 mii lei – 300 mii lei ( 2 miliarde jumate pana la 3 miliarde ) , pentru ca aceste corpuri trebuie sa se regaseasca in fiecare stalp , iar aceste nu vor asigura vizibiliate si in gospodarii .

In acesti ani si in prezent comuna Cristolt a avut si are alte prioritati , respectiv finalizarea proiectelor de asfaltare, modernizare si extindere Camin cultural Cristolt , aductiunea de apa pentru localitatile Cristolt si Valeni .

Ramane ca , pe viitor sa urmeze si aceasta investitie.

 1. AGRICULTURA FOND FORESTIER

Comuna Cristolt este inclusa incepand cu anul 2007, anul integrarii in UE in “ zona defavorizata “ ceea ce a determinat ca , proprietarii de terenuri agricole sa primeasca subventii mari si sa plateasca impozite mici , impozite care sunt acelasi din 1996, ele crescand doar cu indicele de inflatie .

As vrea cu aceasta ocazie sa le reamintesc celor care spun ca, primarul nu a avut nici un rol in problema aceasta ca, cu siguranta rolul primarului a fost decisiv si in contul fiecarui proprietar de pasune sau finete cu suprafata de un 1 ha cu “pachetele  incluse beneficiaza de o suventie de 550 euro , respectiv 307 euro pentru un hectar de teren arabil .

De aemenea ne-am implicat in :

– realizarea amenajamentelor pastorale pentru proprietarii de terenuri in vederea obtinerii subventiei de la APIA .

– am intocmit pentru proprietarii de padure dosare de ajutor de minimis pentru paza padurii , pentru cei indreptatiti conform legii care au fost depuse la Ocolul silvic Jibou .

– au fost facute demersuri in fiecare an catre Ocolul Silvic Jibou pentru realizarea marcarii lemnelor de foc in padurile proprietate privata inca din vara pentru a se putea aproviziona in perioada timpului favorabil cetateni .

De asemenea in ultimi ani a trebuit “ sa apar “ cetatenii de abuzurile fostului sef de post , abuzuri manifestate la transportul lemnelor de foc de catre cetateni la gospodarie .

O alta preocupare pe care am avut-o a fost plantare de pomi fructiferi pe domeniu public al comunei respectiv 250 pomi fructiferi in anul 2016 , cate 50 in anii urmatori, fiind necesara si inlocuirea unora distrusi sau uscati .

 1. ALTE ACTIUNI IMPORTANTE PENTRU COMUNA

A fost refacut exterior sediul Primariei , aceasta fiind o cladire veche .

 1. Comuna si in special localitatea Cristolt era in pericol de a fi “colonizata de tigani”cea ce insemna ca, in cativa ani sa devina un numar semnicativ in comunitate si sa creeze probleme specifica problemelor din comunitatile lor .

„In toate demersurile pe care le-am facut catre Institutiile statului de a fi expulzati acesti tigani de pe raza comunei , toate au evitat sa se implice . Multumesc consatenilor care au inteles “momentul”si sau implicat in aceasta problema Comuna Cristolt ramanand o comuna a “bastinasilor” unde se pot intoarce cu drag copiii si nepotii nostrii de oriunde se gasesc. Sunt convins ca, alt primar nu avea curajul de a actiona in acest sens si vreau sa va amintiti tot timpul de aceasta, la fel ca, de includerea comunei in “zona defavorizata ”, un adevarat ‘caritas‘ pentru dumneavoastra”, spune primarul Cheșeli Ioan.

 1. Comuna Cristolt a beneficiat de extinderea de fibrei optice , investitie DIGI, beneficiindu-se de serviciile de internet , telefonie si televiziune , in localitatile Cristolt si Valeni .
 2. Obiective pe care nu am reusit sa le realizam .
 3. Modernizare infrastructuri rutiere in comuna Cristolt si a drumului comunal DC 47A Valeni – Cristolt este in intarziere dar din motive obiective, licitatia s a repetat de patru ori pe un interval de un an , a aparut si Covid 19, respectiv constructorul are multe lucrari de executat .
 4. Investitia de modernizare si extindere Camin cultural Cristolt este in intarziere cu trei luni datorita neajunsurilor indentificate la documentatia tehnica si datorita aparitiei Covid 19 .
 5. Cadastrarea terenurilor la nivelul comunei este in intarziere datorita firmei de prestari de servicii si a Covid 19 .
 6. OBIECTIVELE COMUNEI PE TERMEN SCURT SI MEDIU CARE TREBUIE SA FIE IN PREOCUPAREA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE.
 7. Finalizarea proiectului “Modernizarea infrasstructuri rutiere in comuna Cristolt judetul Salaj” , 10,6 Km. asfaltare.
 8. Finalizarea “ Proiectului regional de dezvoltare a infrastructuri de apa si apa uzata din judete Cluj si Salaj” in comuna Cristolt , respectiv localitatile Cristolt si Valeni .
 9. Modernizarea infrastructurii rutiere spre gospodariile izolate si realizarea de pietruiri spre gospodariile izolate din Dosul Treznii , Dupa Deal , Dupa dealul Muncelului si Capu dealului , Cristolt si Magura teiului – Valeni .
 10. Continuarea colaborarii Administratiei publice locale cu Consiliul judetean Salaj si Prefectura judetul Salaj in vederea parcurgerii tuturor etapelor pentru reealizarea unei cai rutiere cu statut de drum judetean pe varianta : Cristolt – Poiana-Ontii – Zalha cu deschidere la drumul judetean din “ Dealul Cernucului “ .si Simisna – Drum National 1H

In acesta situatie Comuna Cristolt s-ar situa la 50 km de Zalau, la 50 km de Dej respectiv  la 70 km de Municipiul Cluj .

 1. Continuarea programului de cadastrare a terenurilor agricole din toate localitatile comunei .
 2. Preocuparea Administratiei publice locale ca, comuna Cristolt sa ramana in zona defavorizata
 3. Transformarea Anexelor Primariei din vecinatatea casei Parohiale pentru realizarea unei Capele , varianta pe care am discutat-o in ultimii doi ani cu preotul Chis Lucian si realizarea unui parteneriat intre Primarie si Parohia Cristolt in acest sens ..
 4. Sustinerea functionarii Scolilor in comuna cu efectiv de elevi redus .
 5. Punerea in practica a Proiectului de modernizare a tronsonului de drum judetean DJ – 110 D Suseni – DC – 48 cleje Parohiei in ultima parte a anului 2020 .
 6. Lucrari ample de excavari si terasamente la tronsonul de drum comunal DC – 48 zona Coastea ursului , Cristolt, pentru a se putea realiza o circulatie corespunzatoare pe acest tronson de drum pe care se realizeaza aprovizionare cu produse agricole si in special cu lemne de foc cetateni din localitatea Cristolt .
 7. Finalizarea lucrarilor interioare la cladirea “ Salii de sport”

„Am satisfactia ca, in calitate de primar in toti acesti ani am “ridicat“ aceasta comuna la un stadiu pe care uni nici nu l-au putut visa , o comuna care in 1996 era “uitata de lume”, izolata si cu  si cu cetateni resemnati care credeau ca nu se pot face multe lucruri . Intotdeauna modestia m-a caracterizat dar trebuie sa va spun ca , Administratia Publica locala a performat in toti acesti ani. In incheiere vreau sa va multumesc dumneavoastra  pentru sansa pe care mi-ati acordat-o de a fi primarul dumneavoastra , de a-mi pune in practica viziunea mea despre aceasta comuna si a-mi folosi toata energia pentru binele consatenilor , multumesc bunului Dumnezeu pentru ca in toti acesti ani mi-a fost alaturi”, spune primarul Cheșeli Ioan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.