Doi directori din Zalău, Abrudan și consilierul PNL Bancea Gheorghe, au dosare penale

Inspectoratul Școlar Județean Sălaj a dat în judecată doi foști inspectori generali, doi foști angajați, dar și pe contabilă; le pretinde lor banii, însă Parchetul are primul cuvânt

Procurorii zălăuani au în lucru un dosar privind modul cel puțin ciudat în care Inspectoratul Școlar Județean a făcut pierduți peste un milion de lei (10 miliarde de lei vechi). Este vorba, mai exact, de 1,1 milioane de lei pe care trebuia să-i ia de la cei cărora le-a retrocedat Palatul Copiilor. Pentru că Inspectoratul nu a cerut despăgubirea în termenul prevăzut de lege, proprietarii clădirii au rămas cu bani buni în buzunar. Procurorii au intrat pe fir să vadă de ce banii publici au fost făcuți cadou.

Totul a ieșit la iveală în urma unui control de la Ministerul Educației. Așa a ajuns cazul în atenția procurorilor DNA de la Cluj, care l-au direcționat către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, condus de prim-procurorul Corda Liviu Tiberiu.

De ce nu s-a acționat, încă nu se știe. Ancheta procurorilor e în curs, dar cam stagnează pentru că nu au mai fost făcute publice informații noi. Între timp, consilierul juridic de la Inspectoratul Scolar în timpul căruia se întampla totul, Jeler Viorica, a demisionat. Jeler este și principalul suspect în dosarul penal deschis de procurori.

Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, în vremea când era condus de Maria Pop (soția senatorului PSD Gheorghe Pop), care anterior a fost inspector școlar general adjunct, i-a dat în judecată pe foștii șefi ai Inspectoratului, Abrudan Ioan și Bancea Gheorghe, pe fostul consilier juridic Jeler Viorica, pe Bocșa Maria, fostul contabil, și pe Chețe Corina, actualul contabil șef.

Acțiunea civilă este înregistrată la Tribunalul Sălaj din 24 aprilie 2017, având ca obiect pretenții de plată a prejudiciului și dobânzi. Au avut loc două temene de judecată, iar la ultimul, din 30 octombrie 2017, judecătorii Tribunalului au dispus disjungerea cauzei în ce-i privește pe reclamanții Abrudan Ioan și Bancea Gheorghe și suspendarea cauzei împotriva pârâților Jeler Viorica, Bocșa Maria și Chețe Corina, pentru obligarea acestora la plata prejudiciului în sumă de 1.100.000 lei plus dobânda legală, până la soluționarea dosarului penal nr. 633/P/2017 deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău.

Reiese așadar că ISJ cere celor trei – Jeler, Bocșa și Chețe – să dea banii, iar în dosarul disjuns – ISJ impotriva lui Abrudan și Bancea – este vorba de „acțiune în răspundere delictuală”. Si aici, după două termene de judecată, s-a dispus suspendarea cauzei până la soluționarea dosarului penal al Parchetului zălăuan.

Acțiunile ISJ Sălaj în instanță împotriva celor cinci depind așadar de ce stabilește Parchetul Zalău în cauza penală. Deocamdată au început cercetări „in rem” pentru săvârșirea infracțiunilor de neglijență în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Suspect, fostul consilier juridic Viorica Jeler. Tot deocamdată.

Foștii inspetcori Abrudan și Bancea se apară

Fostul inspector școlar general Abrudan Ioan spune că la momentul în care el a părăsit Inspectoratul mai erau aproxiamtiv doi ani până la termenul limită în care se puteau recupera banii. Ioan Abrudan a preluat funcția în 2005 până în 25 iunie 2012.

Și fostul inspector școlar general Bancea Gheorghe – în mandatul căruia actualul inspector general Maria Pop i-a fost adjunct – spune că a făcut tot a ținut de el, tot ce i s-a comunicat că trebuie să facă pentru acest caz. Bancea spune că nu a fost informat că există un termen limită până la care se pot recupera banii, pentru că dacă ar fi fost informat nu s-ar fi ajuns în această situație. El a fost la conducerea ISJ Sălaj din iunie 2012 până în iulie 2014.

De amintit că Abrudan Ioan – fost lider al PDL, este acum directorul  Şcolii “Mihai Eminescu” din Zalău, iar Bancea Gheorghe – consilier local, membru PNL, este și directorul Școlii Gimnaziale „Corneliu Coposu” din Zalău.

Inspectoratul avea o hotărâre judecătorească pentru recuperarea investiției în Palatul Copiilor

Concret, este vorba despre banii care au fost investiți în reabilitarea Palatului Copiilor. Imobilul a fost retrocedat în 2009, dar ISJ Sălaj a investit peste un milion de lei pentru modernizarea clădirii și extinderea cu spații noi. Inspectoratul Scolar Judetean a dat în judecată proprietarii imobilului pentru a recupera banii investiți, iar în 2011 Curtea de Apel Cluj, printr-o decizie definitivă și executorie, a obligat proprietarii imobilului să platească instituției suma de 1,1 milioane de lei. Aceeași soluție a fost pronunțată, în 2012, și de Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a ajuns ca urmare a faptului că proprietarii clădirii au atacat sentința instanței clujene.

Cu o hârtie oficială favorabilă în mână, Inspectoratul Scolar nu a mai făcut însă demersurile necesare pentru a intra în posesia banilor. Codul de procedură civilă spune că dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani. Termenul de prescripție începe să curgă de la data când se naște dreptul de a obține executarea silită. În cazul hotărârilor judecătorești, termenul de prescripție începe să curgă de la data rîmânerii lor definitive.

Inspectoratul Scolar a plătit în schimb despăgubiri grele proprietarilor pentru că a stat în clădirea lor

Palatul Copiilor din Zalaă a fost retrocedat în 2009 urmașilor vechilor proprietari, familia Faluvegy, printr-o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia de retrocedare a fost luată după ce, în anul 1999, Curtea de Casație și Justiție a constatat că această clădire a fost preluată în mod abuziv de către statul român. Deoarece noii proprietari nu au reușit să se înțeleagă cu reprezentanții Ministerului Educației în legătură cu condițiile de retrocedare, proprietarii au decis să deschidă în 2010 un proces la Tribunalul Sălaj. În urma procesului, magistrații instanței sălăjene au decis, în 2012, ca ISJ Sălaj și Palatul Copiilor să plătească chirie din 2003 până în 2012 pe teren, clădirea veche și construcțiile noi făcute de stat.

Rămas fără clădire, fără bani și fără dreptul de a-i mai recupera, Inspectoratul a „împrăștiat” Palatul Copiilor în două școli din Zalău, Scoala Gimnaziala „Iuliu Maniu” și Licelul Tehnologic „Voievodul Gelu”.

One thought on “Doi directori din Zalău, Abrudan și consilierul PNL Bancea Gheorghe, au dosare penale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.