DSVSA Sălaj intensifică controalele în tot județul. Inspectorii verifică la „sânge” alimentele

Pentru asigurarea unui grad înalt de protecție a consumatorilor, având în vedere faptul că în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă crește consumul de alimente, în special de carne de porc, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane, directorul executiv al DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin a dispus intensificarea acțiunilor de control oficiale în unitățile autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor de pe raza județului.

 1. Acțiuni întreprinse de DSVSA Sălaj pentru protejarea sănătății și drepturilor consumatorilor, cât și în vederea prevenirii răspândirii virusului pestei porcine africane:
 • S-a stabilit și aprobat un program de lucru pentru perioada 29.11-30.12.2021 în baza căruia medicii veterinari din cadrul DSVSA Sălaj și medicii veterinari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare din piețele agroalimentare, abatoare, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în următoarele categorii de unități de vânzare cu amănuntul: carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică (pizzerii, cantine, catering, restaurante etc), cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patisserie, unități de tip hypermarket/supermarket, magazine alimentare, depozite alimentare.
 • Pe parcursul acestei perioade DSVSA Sălaj asigură permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, după un program afișat la sediul instituției, pentru sesizarea oricăror aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare, cu arondarea localităților la medicii veterinari oficiali ai Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO), după cum urmează:
 1. CSVSAO Zalău – Dr. Lungu Gheorghe, tel. 0744214681

Oraș / comune arondate: Zalău, Zalău – Ortelec, Crișeni, Meseșenii de Jos, Hereclean

 1. CSVSAO Șimleu Silvaniei nr. 1 – Dr. Lupău Mărioara, tel. 0761321376

Oraș / comune arondate: Șimleu Silvaniei, Bănișor, Cizer, Crasna, Horoatu Crasnei, Ip, Marca,  Pericei, Plopiș, Sâg,  Valcău de Jos, Vârșolț

 1. CSVSAO Șimleu Silvaniei nr. 2 – Dr. Bob Mircea, tel. 0730115985

Oraș / comune arondate: Șimleu Silvaniei, Bobota, Bocșa, Camăr, Carastelec, Chieșd, Halmășd, Măeriște, Nușfalău-Boghiș, Sărmășag, Șamșud

 1. CSVSAO Jibou – Dr. Ghiurco Florin, tel. 0733777920

Oraș / comune arondate: Jibou, Bălan, Creaca, Cristolț, Gârbou, Mirșid, Năpradea, Someș Odorhei

 1. CSVSAO Cehu Silvaniei – Dr. Popan Octavian, tel. 0730115997

Oraș / comune arondate: Cehu Silvaniei, Benesat, Coșei, Dobrin, Sălățig

 1. CSVSAO Hida – Dr. Pup Adrian, tel. 0745648123

Comune arondate: Agrij, Almașu, Buciumi, Cuzăplac, Dragu, Fildu de Jos, Hida, Românași, Sânmihaiu Almașului, Treznea, Zimbor

 1. CSVSAO Ileanda – Dr. Rusu Vasile, tel. 0730115974

Comune arondate: Băbeni, Gâlgău, Ileanda, Letca, Lozna, Poiana Blenchii, Rus-Șimișna, Surduc, Zalha

 • S-a stabilit și aprobat în colaborare cu IPJ Sălaj un program de controale în trafic ce vizează verificarea autorizațiilor, dezinfecției mijloacelor de transport produse alimentare, respectarea igienei și temperaturii de transport a produselor. De asemenea în acest context se verifică și mijloacele de transport animale vii în direcția respectării certificării animalelor, normelor de bunăstare a animalelor pe timpul transportului, precum și prevenirea propagării pestei porcine africane pe teritoriul României, precum și respectarea măsurilor cu referire la restricționarea mișcărilor de porci vii ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.

Vor fi verificate în trafic mijloacele auto proprietate personală în vederea identificării mișcărilor ilegale de porcine vii provenite din gospodăriile populației situate în zonele afectate de PPA.

Se interzice comercializarea/achiziționarea de porcine fără crotalii, fără documente sanitare veterinare însoțitoare eliberate de către medical veterinar al CSVA din comună (pentru porcine vii – formular de mișcare F2 și certificat sanitar veterinar de sănătate, iar pentru porcinele sacrificate – formular de declarare eveniment F3 și formular de decelare a trichinei).

 1. Locații în care se efectuează examenul trichineloscopic pentru porcii sacrificați în vederea consumului familial:
 • Cabinet medical veterinar SC Complet Vet SRL, dr.Silaghi Cornelia- Zalău, str. Kossut Lajos,nr. 49
 • Cabinet medical veterinar SC Prod Vet Com SRL, dr.Antal Cristian – Zalău, 22 Decembrie 1989,nr. 11
 • Cabinet medical veterinar SC Zoofarm SRL, dr.Horvat Florin – Zalău, Astralis – Bloc Melc
 • Cabinet medical veterinar dr.Văsăliuț Ionel, Jibou, Gheorghe Doja – nr. 35
 • Cabinet medical veterinar dr.Kiss Alexandru – Cehu Silvaniei – Gheorghe Doja, nr. 67
 • Cabinet medical veterinar SC Cezar Vet Zone SRL, dr. Ghergheli Cezar –  Șimleu Silvaniei, str. Gheorghe Lazăr nr. 17, Bloc L9
 • La toate Circumscriptiile sanitar veterinare concesionare din județ.

Menționăm faptul că examenul trichineloscopic se efectuează contracost, programul de lucru și contravaloare examenului vor fi afișate la sediul unităților menționate anterior.

Se recomandă efectuarea acestui examen, având în vedere faptul că trichineloza este o zoonoză gravă ce se transmite de la porcinele infestate la om prin consumul cărnii insuficient preparate termic, parazitul rezistând procedeelor de saramurare și afumare, fiind distrus la o temperatură de peste +710C sau prin congelare la -170C timp de 21 de zile sau la – 300C timp de 6 zile.

 • Depozitarea și comercializarea cărnii, ouălor, produselor lactate:
 • Aceste activități pot fi desfășurate numai în unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea normelor de igienă și regimul termic în funcție de produsele supuse depozitării/comercializării:

Carnea:

 • Refrigerată: se păstrează și transportă la temperatura de 4-80C, cu valabilitate de maximum 21 de zile de la sacrificare
 • Congelată: se păstrează și transportă la temperatura de -180C, cu valabilitate de maximum 12 luni de la sacrificare
 • Ouăle: se păstrează și transportă la temperatura de 150C, cu valabilitate de maximum 30 de zile de la obținere (data expirării fiind marcată pe ou cu d.d.m.), dar comercializarea este permisă doar până la a 21 zi de la obținere

Ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și să provină din centre de ambalare autorizate.

Ouăle cu coaja crăpată vor fi retrase de la vânzare.

 • Laptele și produsele lactate:

Micii producători care vând direct lapte crud către consumatorii finali în piețe, trebuie să dețină fișă de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari din localitățile de origine.

Depozitarea, transportul și comercializarea laptelui și a produselor lactate se face la temperatura de refrigerare (4-80C), termenul de valabilitate putând varia în funcție de tipul de produs, fiind înscris pe etichetă (data expirării).

Laptele UHT (ultrapasteurizat) se depozitează, comercializează la temperatura ambientală până în momentul deschiderii ambalajului, după care se păstrează maxim 3 zile la refrigerare (frigider).

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Adrian Mircea MARTIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.