DSVSA Sălaj – una dintre cele mai europene instituții publice sălăjene
Sămbătă, 19 septembrie, președintele ANSVSA dr. Chioveanu Robert Viorel a făcut o vizită în județul Sălaj, unde a avut o întâlnire cu conducerea DSVSA Sălaj, dar și medicii veterinari concesionari.
Astfel, directorul DVSSA dr. Mircea Martin a convocat o ședință de lucru la care au participat preș. ANSVSA, prefectul Virgil Țurcaș, directorul ANARZ Bela Vaida, dar și președintele Colegiului Medicilor Veterinar Sălaja, toți medicii veterinari concesionari din județ și o mare parte din funcționarii instituției.
Ședința de lucru a avut ca și teme strategia ANSVSA privind întocmirea programului național strategic privind prevenire și combarea bolilor la animale, asigurarea siguranței alimentare.
O altă problemă abordată a fost prezentarea situației privind evoluția PPA în jud. Sălaj și județele vecine, raportat la implicarea structurilor locale pentru combaterea bolilor:
- – CLCB, USL și colaborarea cu instituțiile publice de control care asigură suport DSV
„Sălajul la ora actuală are o situație epidemiologică bună. La această dată existând doar două focare PPA în Sărmășag și cazurile din mediul silvatic (afectate 7 fonduri de vânătoare). Nu avem nicio fermă de porci afectată, ceea ce în alte județe virusul a atacat fermele.
![]()
Este rezultatul respectării măsurilor de biosecuritate luate de către fermieri sub îndrumarea DSVSA Sălaj, în comparație cu jud. Satu-Mare, unde există în evoluție peste 70 de cazuri de PPA. Deasemenea în județele Bihor și Arad sunt multe cazuri de PPA.
Noi prin viteza de reacție cu privire la depistarea, combaterea și rpevenirea boli am reușit să ținem sub control fără să se extindă în teritoriul județului, menținându-se doar în zona de control Halmășd-Marca-Sărmășag”, a declarat directorul DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin.
O altă tematică abordată a fost extinderea testelor de laborator pentru testarea produșilor și a reproducătorilor în vederea creșterii transmiterii craspie.
„Sălajul fiind un mare potențial de valorificare a mieilor în viu și a cărnii de miel, existând o preocupare a noastră privind testarea de laborator a reproducătorilor pentru toți fermierii de oi în vederea cresterii rezistenței la transmiterea bolii, având ca efect ca circulația și comerțul cu aceste animale să nu fie îngrădit”, a transmis directorul Mircea Martin.
O altă problemă care a fost ridicată a fost modul de gestionare a bazei de date și de identificare a cabalinelor, în sensul în care să existe o bună gestionare a boli anemie infecțioasă, libera circulație a cabalinelor pe teritoriul național și european.
S-a mai discutat și despre modul de desfășurare a activității medicilor veterinari concesionari prin prisma întăririi capacității de asigurare a unor condiții sanitar-veterinare mai bune care să aducă un plus de beneficiu crescătorilor de animale:
- – dotare corespunzătoare
- – personal suficient
- – program de lucru 8 ore/zi
- – intervenția în cazuri când sunt depistate animale neidentificate și fără documente
În urma analizei activității, președintele ANSVSA a constatat că DSVSA Sălaj și-a îndeplinit 100% indicatorii din programul strategic pe cele două componente: sănătate animală și siguranță alimentară. Președintele ANSVSA a asigurat conducerea DSVSA Sălaj de tot sprijinul atât timp cât indicatorii de performanță se vor menține.
Proiecte de 180.000 euro din fonduri europene pentru dotarea laboratorului
Astfel, DSVSA Sălaj are asigurat necesarul de buget pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a laboratorului sanitar veterinar, unul dintre cele mai mari din România. ANSVSA a asigurat partea de cofinanțare pentru primul proiect de 100.000 euro pentru achiziția de echipamente de laborator și a fost asigurată confinațarea și pentru cel de al doilea proiect de 80.000 euro tot pentru dotarea laboratorului cu echipamente de ultimă generație. Ambele proiecte sunt pe fonduri europene.
Președintele ANSVSA a asigurat și reînoirea parcului auto al DSVSA Sălaj prin alocarea a două noi Dacia Duster (autolaboratoare noi). ANSVSA are în preocupare și dotarea circumscripțiilor sanitar-veterinare oficiale cu auto corespunzătoare, astfel că în Sălaj vor ajunge alte 7 Dacia Duster noi, după modificarea OUG 42.