Dumitru Blaga, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România: Tradiţia producţiei de mobilă trebuie să continue

Dumitru Blaga, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România: Tradiţia producţiei de mobilă trebuie să continue, produsele româneşti sunt recunoscute din SUA până în Emiratele Arabe. Trebuie să prelucrăm în România, să nu mai exportăm buştean şi cherestea.

Dumitru Blaga, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România: Producătorii români sunt prezenţi peste tot, începând din America, Europa, Emiratele Arabe, la toate târgurile. România este recunoscută ca brand de mobilă de calitate. Dacă reuşim să facem 2,52 miliarde de euro vânzări afară, eu zic că suntem buni şi pentru a fi cumpăraţi în interiorul României.

 160 de producători de mobilă, decoraţiuni şi echipamente vor fi prezenţi timp de patru zile, începând de astăzi, 19 septembrie, la expoziţia BIFE-SIM de la Romexpo, eveniment dedicat atât publicului, cât şi segmentului B2B ♦ La eveniment vor fi prezente inclusiv brandurile româneşti recunoscute în afara ţării.

Industria mobilei trebuie să devină sector strategic pentru România, având în vedere că este o ramură unde predo­mină capitalul românesc şi producţia locală, iar statul trebuie să găsească soluţii de subvenţionare a acestui sector, care contribuie cu peste 1,2 mld. euro la balanţa comer­cială a României şi angajează direct circa 50.000 de oameni, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Dumitru Blaga, preşedintele Asocia­ţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

„Industria mobilei are nevoie de un sprijin din partea statului. Ea tre­buie văzută ca o industrie strategică, iar dacă industria mobilei va fi pusă pe etalonul strategiei naţionale, am putea avea şi o siguranţă a viitorului prelucrării buşteanului în România. (…) IMM Invest a fost un sprijin foarte bun pentru economia naţională şi cred că industria mobilei ar trebui subvenţionată prin astfel de progra­me sau altele precum ajutoare de stat în felul în care am primit acele credi­tări pe perioade scurte fără dobândă“, a spus Dumitru Blaga.

De asemenea, el crede că statul ar trebui să susţină companiile din industria mobilei în a face investiţii în creşterea competitivi­tăţii, să susţină firmele româneşti aşa cum acordă facilităţi şi investitorilor străini. Declaraţiile executivului vin în contextul în care industria mobilei este una dintre puţinele industrii pe excedent, cu o contribuţie însemnată în balanţa comercială a României, respectiv de 1,23 miliarde de euro în 2023, dar cu o medie de 1,5 miliarde de euro/an (înainte de pandemie), con­form datelor furnizate de Asocia­ţia Producătorilor de Mobilă din Ro­mânia. În plus, anul trecut industria mobilei a ocupat locul 6 între sec­toa­rele cu aport valutar pozitiv la balanţa comercială a României. În prezent, 90% din producţia de mobilă a Ro­mâ­niei merg la export.

„Producătorii români sunt pre­zenţi peste tot, începând din America, Europa, Emiratele Arabe, la toate târ­gurile. România este recunoscută ca brand de mobilă de calitate. Dacă reu­şim să facem 2,52 miliarde de euro vân­zări afară, eu zic că suntem buni şi pen­tru a fi cumpăraţi în interiorul Ro­mâniei. Trebuie să ţinem la mobila ro­mâ­nească, pentru că această industrie contribuie la balanţa comercială a Ro­mâniei“.

Dumitru Blaga menţionează că producţia locală este afectată, la fel ca în toată Europa, de contextul geo­po­litic, însă sectorul mobilei trebuie privit cu ochi constructivi şi buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *