După opt ani de judecată, doi avocați au fost achitați într-un dosar celebru. Judecătorii au decis: „Nu există probe”
Curtea de Apel Cluj a dispus vineri,11 martie, achitarea a doi avocați care au fost trimiși în jdecată doar pentru simplul fapt că și-au făcut treaba, scrie Evenimentul Zilei.
Este vorba despre avocații Constantin Neacșu și Kiss Laszlo. În acest dosar penal au fost trimise în judecată mai multe persoane juridice sau fizice, acuzația adusă diind de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat.
La rejudecarea procesului, judecătorii au decis să aplice motivul achitării care prevede că ”nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”. Cu alte cuvinte, probele aduse de procurori nu au putut sta la baza unei condamnări, fiind prea ”subțiri”.
Sentința de vineri este a doua de același fel, pronunțată de Curtea de Apel Cluj, tot în acest dosar. La judecata pe fond, toate persoanele trimise în judecată au fost achitate. Ulterior, procurorii din Sălaj au făcut recurs, iar la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul a fost trimis la Cluj pentru rejudecare. În faza rejudecării, judecătorii clujeni au dispus din nou achitarea.
Sentința poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Dosarul datează din 2012
În 2012, procurorul Bubuiug Dan Liviu, șeful de atunci al DIICOT Sălaj, a început cercetările într-un dosar penal, printre acuzați fiind și avocații Kiss Laszlo și Constantin Neacșu.
Potrivit rechizitoriului, Rodica Carmen Cheregi, Alin Iordache, Mariana Iordăchescu, Kiss Laszlo Gyorgy şi Constantin Neacșu, în vara anului 2007, au aderat la grupul infracţional organizat constituit de către Ioan Cheregi (decedat în 2014) şi Florin Gheorghe Iordache.
Scopul era în opinia procurorilor din Sălaj, ”sprijinirea sau, după caz, săvârşirii alături de aceştia a infracţiunilor de înşelăciune în activitatea de intermediere în asigurări, spălarea banilor obţinuţi din înşelăciune şi de evaziune fiscală, cu ajutorul unui mecanism controlat în fapt de către aceştia, compus din societăţi româneşti cu asociaţi şi administratori societăţi offshore”.
Faptele de înșelăciune se referă la inducerea în eroare a mai multor companii de asigurări, unele dintre cele mai mari din România. Inculpațiii Alina și Florin Iordache, Rodica Cheregi, Iordăchescu, Kiss şi Neacșu l-au sprijinit pe suspectul Ioan Cheregi, printr-un întreg sistem de societăţi şi documente fictive, la construirea şi funcţionarea căruia şi-au adus fiecare aportul, în inducerea în eroare a societăților de asigurări în activitatea de intermediere în asigurări, cauzându-le diverse prejudicii.
Toate persoanele pomenite mai sus sunt achitate deja a doua oară.