EXCLUSIV: Povestea pilotului Victor Hălmăgian, decorat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela

Hălmăgian Victor, unul dintre cei mai buni piloți de pe elicopterul SMURD de la Jibou a fost decorat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela pentru servicii și fapte care au contribuit la ridicarea prestigiului Ministerului Afacerilor Interne.

Brevetul și diploma au ajuns azi, 16 iulie, în posesia tânărului pilot de elicopter care lucrează la Punctului de operare aeromedical din Jibou.


Victor Hălmăgian este născut în orașul Sebiș, județul Arad și are 31 de ani. A urmat Academia Forțelor Aeriene la Brașov și a devenit pilot militar din anul 2013. Are și un master tot la Academia Forțelor Aeriene, dar și un curs de specializare făcut în Germania pe un elicopter EC 135.

Victor este căpitan în acest moment, iar în 20 iulie, de Ziua Aviației, urmează să fie avansat în gradul de locotenent comandor.

Victor are în palmares peste 1700 de ore de zbor la doar 31 de ani și se apropie de 1.000 de misiuni.

Din 2013 Victor a început să muncească la Punctul de operare aeromedical de la Arad, iar din ianuarie 2020, zboară și salvează vieți cu elicopterul SMURD de la Jibou, cu care a zburat 93 de misiuni.


Reporter: Cum te simți la Jibou și ce faci în timpul liber?

„Jiboul este un oraș frumos, similar cu cel în care am copilărit. Sunt aclimatizat cu zona de intervenție și sunt foarte concentrat pe timpul misiunilor. În timpul liber citesc mult și fac sporturi montane”, spune Victor Hălmăgian. 

Reporter: De unde pasiunea pentru zbor?

„Undeva pe la 6 ani am decis să mă fac pilot și de atunci pasiunea nu a încetat să dispară. Faptul că sunt pilot pentru mine nu este o meserie în sine, practic acest job cu pasiune și dăriure”, spune pilotul Victor.

Reporter: Care este cea mai provocatoare misiuni de salvare din cariera ta?

„La Oradea, a avut loc o prelevare de organe – un ficat, de la un profesor în moarte cerebrală și s-a prelevat și inima, pentru care s-a cerut elicopter medical. Am zburat împreună cu colegul meu comandor Ciprian Rusu, până pe heliportul de la Spitalul Județean. 

Misiunea noastră era să fac drumul până la Cluj și de acolo până la Târgu-Mureș. În județul Cluj vizibilitatea era deja mult redusă și pentru a nu risca viața echipajului, am decis să aterizez pe dealul Feleacului. 

O mașină de Ambulanță a preluat ficatul prelevat, dar și cele două cadre medicale, iar apoi intenția era să ne deplasăm până pe platforma Institutului Inimii de la Târgu-Mureș.

Timpul era prea scurt, iar vremea se înrăutăți-se foarte mult. Cel mai bun loc de aterizare pe care l-am găsit a fost curtea bisericii dintr-un sat numit Mădăraș. Eram pregătit chiar să iau cutia în brațe și să mearg pe jos până la Institut însă oamenii mi-au sărit în ajutor.

Colegul meu a rămas la elicopter, iar eu am luat cutia cu inima și am plecat cu mașina unui sătean spre spital. În întâmpinarea mea a venit o autospecială de Ambulanță pentru transport pacienți. La ora 10:50, am intrat în Institutul Inimii și am decis să nu pierd timp. Am urcat patru etaje și am ajuns cu cutia în fața sălii de operație, unde deja pacientul era pregătit să primească inima prin transplant. Inima a fost transplantată cu succes unui pacient cu vârsta de circa 47 de ani”, ne povestește Victor.

Este misiunea pentru care tânărul pilot a fost decorat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Stăpânirea de sine, luarea deciziei optime în condiții de presiune maximă, comunicarea cu colegii de la comandă, din dispecerat și cu medicii de la Institutul Inimii de la Târgu-Mureș, a făcut ca zborul inimii condus de pilotul Hălmăgian să fie dus cu bine la capăt.

Reporter: Câte misiuni ai zburat de la Jibou și câte vieți ai salvat?

„Cu elicopterul de la Jibou am zburat în 93 de misiuni din care aproximativ în 25 de cazuri persoanele se aflau în stare critică, iar prin misiunea finalizată cu succes am contribuit oarecum la salvarea acestor persoane”, mai spune Victor. 


Timp de peste un an, Victor Hălmăgian a fost comandantul Punctului de operare aeromedical de la Galați, unde a coordonat activitatea a patru piloți, care au realizat circa 600 de misiuni umanitare, din care 20 au fost misiuni transfrontaliere în Republica Moldova.

„Una dintre cele mai intense misiuni a fost transferul unui adolescent cu politraumatisme cauzate în urma unui accident rutier. Practic tânărul avea nevoie de asistență medicală de urgență, timpul făcând diferența între viață și moarte. Misiunea a fost finalizată cu succes”, ne povestește Victor.


Amintim că la data de 10 septembrie 2019 a avut loc festivitatea prilejuită de operaționalizarea elicopterului SMURD Jibou, eveniment la care a participat șeful DSU, Raed Arafat – secretar de stat în MAI, oficialități județene, dar și prefecți din județele vecine.

În contextul acestei realizări, regiunea de Nord-Vest (NV) a țării are un elicopter de intervenţie SMURD, care va avea baza în oraşul de pe Someş, menit în a optimiza și a crește performanțele ajutorului adus cetățenilor în situații de urgență. Cel de-al optulea punct de operare aeromedical va intra în activitate și va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa-Năsăud.

Baza a fost dotată cu hangare, camere de lucru pentru personalul medical, inclusiv spații de odihnă pentru aceștia.

Totodată, în cadrul aceluiași eveniment a avut loc și inaugurarea noului sediu ce găzduiește stația de Ambulanță Jibou alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Jibou. Astfel, în acest context, cu ajutorul Consiliului Județean în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pompierii, pompierii SMURD, Ambulanța și punctul aeromedical SMURD se află în același loc.

Fiind primul și singurul punct aermedical operațional din NV țării, calitatea serviciilor medicale de urgență va crește, timpul de reacție în situații de urgență va fi în favoarea cetățeanului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.