FDA din SUA a aprobat în mai puțin de o săptămână boosterele „bivalente” de la Pfizer și Moderna fără ca acestea să fi fost testate în prealabil pe oameni
Cu toate că nu au fost încă testate pe oameni ci doar pe șoareci, Food and Drug Administration (FDA) din SUA a aprobat în mai puțin de o săptămână, pe data de 31.08.2022, boosterele „bivalente” de la Pfizer si Moderna inclusiv împotriva Omicron, a anuntat FDA și aceste firme. Cererile de autorizație pentru aceste boostere bivalente a fost depusă la FDA pe 22 si 23 august.
„Astăzi [31.08.2022], U.S. Food and Drug Administration a modificat autorizațiile de urgență ale vaccinului Moderna și a vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 autorizând formulele bivalente ale acestor vaccinuri ce să fie utilizate ca doză unică de rapel cel puțin la două luni după vaccinarea inițială sau rapel.
Vaccinurile bivalente, la care se va face referire ca „updated boosters”, conțin două componente ARN mesager ale virusului SARS-CoV-2, respectiv una dintre tulpinile originale de SARS-CoV-2 și cealaltă comună între filiațiile BA.4 și BA.5 ale variantei omicron a SARS-CoV-2″, arată FDA în comunicat.
Aceste boostere bivalente au fost autorizate sa fie injectate in copii de la 12 ani în sus, in cazul Pfizer, și 18 ani în sus, în cazul Moderna.
„Am lucrat îndeaproape cu producătorii de vaccinuri pentru a ne asigura că dezvoltarea acestor „updated boosters” a fost realizată în siguranță și eficient. Avem încredere în dovezile care susțin aceste autorizații”, mai arată FDA.
Presa americană a relatat însă că aceste boostere, în această formulă bilaventă, care va stimula corpul să genereze două tipuri de proteine Spike, nu a fost încă testată pe oameni, lucru arătat de europarlamentarul Cristian Terheș pe data de 29 august.
FDA argumentează însă că, chiar dacă nu au fost testate încă pe oameni, aceste boostere bivalente „sunt sigure” pentru că producția lor e similară celor anterioare.
„Este efectiv înfiorător să vezi agenții de reglementare a produselor medicale, ce ar trebui să pună pe primul plan siguranța oamenilor, că dau autorizații unor produse medicale ce nu au fost încă testate pe oameni. Cu toate că s-a spus și se spune că primele tipuri de vaccinuri sunt ‘sigure și eficiente’, datele empirice ne arată contrariul, numărul persoanelor ce s-au vaccinat și dezvoltă, în special, boli autoimune fiind tot în creștere. Gândiți-vă ce dereglare a sistemului imunitar vor produce aceste boostere bivalente, care vor stimula acum corpul să producă două proteine Spike pe care corpul, în mod natural, nu le produce. Asistăm la un abuz în masă împotriva populației care trebuie oprit”, a spus europarlamentarul Cristian Terheș, comentând cu privire la aceste autorizații.
Prezent în Parlamentul European pe data de 30.08.2022, ministrul sănătății Alexandru Rafila a spus că așteaptă ca aceste boostere să fie aprobate și în Europa pentru a începe campania de vaccinare și în România.