Femei și mame bătute la Zalău! Polițiștii au emis ordine de protecție provizorii

Joi, 30 martie a.c., la ora 21.08, polițiștii din Zalău au fost sesizați prin apel 112, de o femeie de 48 de ani, din Zalău, că fostul său prieten îi bate insistent la ușă și îi este teamă că ar putea fi agresată.

Polițiștii s-au deplasat la locuința femeii și l-au identificat pe fostul său prieten ca fiind un bărbat de 46 de ani, din Zalău, față de care au emis un ordin de protecție provizoriu, prin care a fost stabilită obligația de a păstra o distanță minimă de 100 de metri față de aceasta, de locuința acesteia și față de locul său de muncă.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, femeia a depus plângere față de bărbatul de 46 de ani, cu privire la comiterea infracțiunii de hărțuire.

Tot joi, 30 martie a.c., la ora 22.45, o femeie de 42 de ani, din Zalău s-a prezentat la sediul Poliției Municipiului Zalău și a reclamat că, în timp ce se afla cu fiica sa de 14 ani, pe strada Crângului din municipiul Zalău, pe fondul unor discuții în contradictoriu cu soțul ei, acesta le-a agresat fizic.

Polițiștii au emis față de soțul femeii, un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, un ordin de protecție provizoriu și au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie.

Violenţa domestică reprezintă un tipar de comportament folosit pentru a obţine sau a menţine puterea şi controlul asupra unui partener apropiat, intim. Se poate manifesta prin acțiuni fizice, sexuale, emoționale, economice sau psihologice sau amenințări cu acțiuni care influențează o altă persoană. Acestea includ orice comportamente care sperie, intimidează, terorizează, manipulează, rănesc sau umilesc pe cineva.

Violența domestică afectează persoanele din toate mediile socio-economice și din toate nivelurile de educație, indiferent de rasă, etnie, vârstă, orientare sexuală, religie sau sex.
Dacă te afli în oricare dintre situațiile abuzive descrise mai sus, trebuie să știi că:
– Nu ești tu de vină pentru că ai fost bătut/ă sau maltratat/ă
– Nu ești tu de vină pentru comportamentul abuziv al partenerului/partenerei tău/tale, al fratelui sau surorii tale, al părinților sau copiilor tăi;
– Meriți să fii tratat/ă cu respect;
– Meriți să trăiești în siguranță și să ai o viață fericită;
– Nu ești singur/ă! Există oameni care doresc să te ajute!
Dacă te afli în oricare dintre situațiile abuzive descrise mai sus, poți să:
• Îţi faci un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care poţi discuta despre abuz, care îţi pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care te pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le poţi da spre păstrare documentele tale importante, bani etc. numerele de telefon la care poţi apela la nevoie, lista cu obiectele de care ai nevoie în cazul în care trebuie să pleci;
• Să te prezinţi la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal;
• Să te prezinţi imediat la Poliţie pentru a depune plângere;
• Să te adresezi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor;
• Să nu îţi retragi plângerea;
• Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care te va apăra de agresor.

Sesizați prin apel 112 actele de violență domestică, cereți sprijin și ajutor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.