Fostul primar din Surduc, Maria Onicaș, a risipit un miliard de lei vechi din taxele cetățenilor

Fostul primar al Comunei Surduc, Maria Onicaș este acuzată că a risipit un miliard de lei vechi pe un studiu de fezabilitate pentru introducerea rețelelor de apă și canalizare, proiect care nu a mai fost realizat, iar banii s-au dus pe apa sâmbetei. Ce este mai grav, este faptul că banii risipiți au provenit din taxele și impozitele fiecărui cetățean din comună.
În încercarea ei disperată de a ajunge din nou în scaunul de edil, doamna Onicaș a achesat la un joc „murdar”, a făcut chiar și scandal la sediul Primăriei, încercând să atragă atenția. Dar totul în zadar. Oamenii știu „câți bani face Onicaș” și nu mai au încredere în astfel de personaje dubioase, care vor să ajungă la conducerea comunei prin scandaluri, mizerii, minciuni și atacuri la persoană.
Cetățenii din comuna Surduc sunt deciși să acorde încontinuare încrederea actualului primar, profesorul Alin Băbănaș, un tânăr profesionist care a dovedit cu fapte că este capabil să atragă fonduri pentru dezvoltarea comunei. Primarul Alin Băbănaș se bucură de o simpatie imensă în rândul cetățenilor, fapt care îi va asigura al doilea mandat.

În mandatul 2016-2020, primarul Alin Băbănaș a reușit să asfalteze străzile în toată comune, a început construirea celui mai mare pod peste râul Someș (Turbuța), a atras fonduri europene pentru a construi un teren sintetic la Tihău, a reabilitat dispensarul uman din Tihău și multe alte lucrări importante care au crescut nivelul de trai în Surduc.


Referitor la așa zisul prejudiciu în valoare de 52.125,85 lei și nu 52,000 lei constatat de Curtea de Conturi a județului Sălaj la Primăria comunei Surduc în cursul anului 2018, mai jos venim cu următoarele precizări:
În urma alocării unor fonduri bănești de către Consiliul local al comunei Surduc pentru unitățile de cult din comună, Parohia Ortodoxă Solona și-a procurat materiale de construcții în vederea construirii unei biserici în satul Teștioara în valoare de 32.125,85 lei ,iar Parohia Ortodoxă Cristolțel și-a procurat materiale de constructii în valoare de 20.000 lei în vederea începerii lucrărilor de construire a unei capele mortuare în localitate.
Materialele de constructie procurate de cele două unități de cult nu au fost ridicate,fiind lăsate în custodie la societatea de la care au fost achiziționate, dat fiind faptul că era luna decembrie, iar aceste unități de cult nu au dispus de spațiul necesar pentru depozitarea acestor materiale pe perioada iernii.
Dat fiind faptul că aceste materiale nu au fost ridicate, ci lăsate în custodie,la acea dată lucrările nefiind începute, Curtea de conturi a considerat că aceste sume bănești trebuie recuperate de la cele două unități de cult, dar aceeași curte de conturi ne-a sugerat că aceste fonduri se pot realoca celor două unități de cult în vederea începerii lucrărilor la cele două construcții, fără ca materialele să mai fi lăsate în custodie și să fie începute lucrările.
Ulterior, Consiliul local în unanimitate de voturi a realocat din bugetul comunei pentru cele două unități de cult, sumele sus menționate în vederea achiziționării materialelor de construcție pentru biserica din satul Testioara, respectiv capela din satul Cristolțel.
Deci, a fost sau nu prejudiciu? Mulți ați fi dorit să fie așa, nu?
Dar, dacă tot suntem la capitolul prejudicii, vă informăm că în anul 2013, fostul edil al comunei, d-na Onicaș Maria, a întocmit un studiu de fezabilitate privind „introducerea rețelelor de alimentare cu apă potabilă și a rețelelor de canalizare menajeră în comună” în valoare totală de peste un miliard de lei vechi.
Acest studiu de fezabilitate nu a fost promovat deoarece nu au existat preocupări în asigurarea unei surse de finanțare pentru continuarea proiectului tehnic și execuția investiției, iar soluțiile prezentate nu erau de actualitate deoarece apa în comună se introduce de către Compania de apă Someș-Tisa Cluj prin Programul Operațional Infrastructură Mare-POIM.
Cu toate că fostul edil cunoștea faptul că există proiectul sus menționat încă din 2009, a ignorat acest lucru achitând suma sus menționată din bugetul comunei, neinteresând-o că acest studiu va rămâne doar o simplă maculatură în arhiva primăriei, singurul țel al dânsei fiind legat de imaginea proprie, ca întotdeuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.