Gabriela Firea PSD: „Majorăm sumele pentru copiii lăsați în grija statului”

Gabriela Firea, ministrul Familiei a anunţat, astăzi, în timpul unei vizite la Centrul Asociației Pro Vita, din Valea Plopului, majorarea sumelor alocate pentru copiii lăsați în grija statului.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, i-a vizitat pe copiii români și ucraineni găzduiți într-un centru social al Asociației Pro Vita – “Sfântul Brâncoveanu” din comuna Posești, județul Prahova, construit de preotul Nicolae Tănase, unde sunt îngrijiți copii români din sistemul de protecție special și au fost primiți, de la începutul lunii martie, și copii refugiați din Ucraina, din Odesa, proveniți, de asemenea, din mai multe centre sociale.

„Am venit cu vești bune la Centrul Asociației Pro Vita, din Valea Plopului. Pentru prima dată după foarte mulți ani, am reușit să creștem în mod real sprijinul pentru acești copii, prin măsurile pe care le-am gândit alături de colegii noștri, la Guvern.

Aici, la Valea Plopului, Părintele Tănase are grijă, de ani buni, de multe suflete de copii, mai mici și mai mari. Iar în această perioadă de război a preluat și un număr însemnat de copii refugiați din Ucraina.

Dar noi, ca societate, și fiecare cetățean în parte avem și această datorie morală să-i sprijinim pe acești copii lăsați în grija statului, să treacă mai ușor peste situația pe care o au”, spune Gabriela Firea, potrivit Mediafax.

Vizita în centrul de la Valea Plopului a avut loc în contextul lansării primelor măsuri pentru copii în cadrul programului guvernamental “Sprijin pentru România”.

Concret, aproape 47.000 de copii din sistemul de protecție specială, inclusiv copii cu dizabilități, vor beneficia direct de măsurile reunite în acest pachet de sprijin, al cărui buget este de 86 de milioane de lei.

Astfel, valoarea alocației zilnice de hrană va crește de la 12 lei la 16 lei pe zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei pe zi, în funcție de vârsta copilului.

Cea mai importantă majorare vizează sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale: acestea vor crește de cinci ori, de la 28 de lei la 150 de lei.

De asemenea, sumele acordate de stat pentru îmbrăcămintea, încălțămintea, jucăriile, rechizitele sau obiecte de igienă pentru fiecare copil din sistemul de protecție vor fi mai mari cu aproape 60%.

La Valea Plopului, sute de copii din sistemul de protecție au fost găzduiți, în ultimii 30 de ani, în centrele Asociației Pro Vita, înființate de preotul paroh Nicolae Tănase.

În total, în toate aceste centre – care ar putea fi considerate drept cel mai mare “orfelinat privat din România” – sunt educați și îngrijiți peste 400 de copii, cu ajutorul comunităților din Valea Plopului și Valea Screzii. Asociația colaborează îndeaproape, de ani de zile, cu DGAPC Prahova.

Tot în Prahova, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului oferă găzduire și asistență pentru 68 ucraineni, veniți la începutul lunii martie, din Odesa. Este vorba despre 59 copii cu dizabilități din sistemul de protecție din Ucraina, 7 persoane adulte, însoțitori ai copiilor și 2 copii ai persoanelor adulte însoțitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *