GHEORGHE STANCIU este candidatul PNȚCD la conducerea Consiliului Județean Sălaj
Gheorghe Stanciu este manager general la firma Comfrig, firmă înființată în 1992, cu rezultate deosebite, remarcate în statisticile economice locale şi naţionale. Din 1992 și până azi, această firmă s-a dezvoltat, s-au făcut investiții în domeniul producției și serviciilor și s-au creat astfel sute de locuri de muncă.
„Consider că este momentul să pun umărul pentru a aduce eficienţă în administraţia publică din judet, pentru o dezvoltare pe fundamente economice solide a Sălajului. E mai simplu decât consideră mulţi, dacă suntem preocupaţi cu adevărat de judetul nostru. Dacă spunem stop intereselor de grup ale celor din cercurile politice”.
R-Ce v-a motivat să candidați la conducerea Consiliului Județean Sălaj?
G.S.-Dorința de a dezvolta județul. Județul Sălaj a scăzut din toate punctele de vedere- demografic, ca număr de angajați și de angajatori, cu alte cuvinte economia județului se duce de râpă. Vreau să schimb această stare de lucruri și cred cu tărie că pot aduce bunăstare în județul nostru. Impresia lăsată în ultimii ani la nivel de conducere a județului este că primează interesele personale și de grup în detrimentul interesului cetățenilor. Puterea trebuie folosită în beneficiul oamenilor, nu în interes propriu. Cred într-o conducere împreună cu cetățenii acestui județ, în transparență, în decizii luate cu simț de răspundere. Lumea s-a săturat de partidele care au dus în colaps țara de 30 de ani încoace. Ca să ne meargă cu adevarat mai bine este nevoie ca instituția Consiliului Județean să se transforme în una care creează condiții să se producă venituri pentru oameni, în așa fel încât sălăjenii să nu mai fie nevoiți să plece în altă parte să-și câștige traiul zilnic. Vrem să-i aducem pe cei plecați înapoi acasă, să muncească aici și să trăiască în bunastare alături de familiile lor. Cred că un stil corect de conducere este unul participativ, prin care fiecare persoană angajată pe un post să contribuie cu cunoștințele și experiența pe care le are la îndeplinirea proiectelor pe care ni le asumăm.
R-Ce veți aduce nou in Consiliul Județean Sălaj? Care sunt principalele propuneri cu care veniți în fața alegătorilor?
G.S.- În primul rând stilul de management, de conducere a instituției. Împreună cu șefii de servicii și de departamente, cu managerii instituțiilor subordonate Consiliului Județean vom inventaria situația tuturor proiectelor CJ și vom stabili direcțiile de dezvoltare precise pe fiecare domeniu. Cu ajutorul specialiștilor vreau să eficientizăm activitatea. Voi fi un partener de dialog profesionist pentru toți cei care vin cu idei și soluții pentru dezvoltarea județului și voi spijini orice proiect care urmărește acest lucru. Prioritar, trebuie stimulate investiţiile- investiţii publice sau private, de toate tipurile şi în toate sectoarele. Ca șef de administrație județeană voi sprijini toate primăriile care demarează investiții și propun proiecte pentru crearea de locuri de muncă. Principalele direcții de acțiune pentru dezvoltarea echilibrată a județului pe care eu le propun sunt: facilitarea accesului – atât al persoanelor fizice, cât și juridice – la consultanță pentru promovarea produselor locale prin parteneriat cu firme private, buna informare pentru atragerea fondurilor europene în domeniul agricol sau neagricol, marketingul în străinătate și în țară și dezvoltarea infrastructurii pentru traseele turistice care pun în valoare tradițiile și cultura sălăjeană.
Licitațiile făcute cu “dedicație” sunt o piedică în dezvoltarea firmelor sălăjene. Acest lucru va înceta cu mine la conducerea CJ. Din cauza condițiilor impuse, a caietelor de sarcini și a netransparenței, de cele mai multe ori firmele sălăjene au ajuns să fie subcontractori, executanți la mana a doua sau a treia. Programul meu se axează pe dezvoltarea economiei și creșterea locurilor de muncă în județ. Vreau să facem 6 parcuri industriale moderne în Zalău, Șimleu Silvaniei, Sărmășag, Ileanda și Zimbor și, subliniez, dotate cu toate utilitățile necesare, pentru a atrage investiorii. Cetățenii vor avea acces la consultanță și informare, să știe cum să acceseze fonduri pentru investiții și dezvoltare.
Agricultura este un subiect foarte important. Vreau să aducem la aceeași masă producătorii și vânzătorii. Voi sprijini înființarea asociațiilor și cooperativelor agricole în județ. Se vor construi depozite frigorifice pentru a menține produsele la temperaturi optime și a le crește gradul de valabilitate. Trebuie să avem abatoare pentru prelucrarea cărnii și fabrici pentru prelucrarea laptelui. Asociațiile și cooperativele de producători vor putea negocia direct cu magazinele de desfacere. Să nu uităm că România a fost considerată grânarul Europei și este în continuare o țară cu mare potențial agricol. Este inadmisibil să importăm produse agricole care să se vândă la prețuri uriașe în supermarketuri câtă vreme producătorii noștri n-au unde-și desface produsele.
Legat de agricultură, putem valorifica potențialul turistic al județului prin turismul istoric, cultural, culinar și viticol. Doresc promovarea agroturismului, o ramură neexploatată în județul nostru. Sunt convins că turiștilor le-ar plăcea să vadă la fața locului cum se produce cașul, cum se face silvoița, să culeagă și să mănânce fructe direct din copac, să se relaxeze în natură și să se detașeze de ritmul tehnologizat și stresant de viață. Tot legat de turism, Sălajul se poate lăuda cu 68 de biserici de lemn clasate ca monumente istorice. Biserici din lemn se găsesc peste tot în țară, dar cea mai mare densitate o are Sălajul. Acest lucru vrem să-l valorificăm la maximum ca potențial turistic.
Tot legat de programul meu, vreau eficientizarea administrației locale prin digitalizare. Întreg județul trebuie să aibă acoperire în rețelele de telefonie și internet. Tinerii trebuie sprijiniți în a-și deschide afaceri și voi face acest lucru punându-le la dispoziție consultanță gratuită. Tinerele talente din județ trebuie sprijinite și susținute, indiferent de domeniul în care activează. O grijă aparte vom acorda mediului prin oprirea tăierilor abuzive de păduri și acțiuni de împădurire și ecologizare. Vom construi parcuri eoliene și solare și vreau să valorificăm potențialul de energie hidro al râului Someș. O strategie pe termen lung legată de spitale, pe susținerea medicilor de familie și a centrelor de primire urgențe din comune se impune acum mai mult ca niciodată.
R-De ce credeți că oamenii v-ar vota pentru șefia Consiliului Județean? Credeți că se va produce o schimbare în bine la aceste alegeri?
G.S. Sălăjenii mă cunosc, știu că sunt un om al faptelor. Vin din mediul privat, tot ce am început, orice proiect, l-am dus la bun sfârșit. Sunt capabil, știu și pot administra județul ca să trăim mai bine aici unde ne-am născut și unde ne sunt rădăcinile. Pun accent pe seriozitate și pe lucrul făcut bine până la capăt. Eu cred că am demonstrat prin întreaga mea activitate că sunt un om activ, serios. Firmele înființate de mine acum 30 de ani au adus plusvaloare în Sălaj. Nu sunt interesat să câștig foloase din funcția la care candidez, rezultatele mele se văd în plan profesional. Am bătut satele și comunele Sălajului la pas și am întâlnit situații inadmisibile, absurde chiar, investiții fără cap și coadă, făcute prost și fără nicio finalitate sau utilitate. Un exemplu la Bocșa, unde administrația locală a făcut o stație de epurare complet inutilizabilă. Bani aruncați pe apa sâmbetei, bătaie de joc pe banul public. V-am dat doar un exemplu, ele sunt multe și toate arată incapacitatea administrațiilor de până acum de a gestiona cum trebuie banul public. Probleme sunt multe, la tot pasul, dar se pot rezolva. Sunt om de afaceri, gândesc strategic, am soluții, știu ce trebuie făcut și fac.
Cred că se va produce o schimbare în măsura în care oamenii își doresc să trăiască mai bine. Votul dă putere alegătorului să schimbe soarta județului și știu că lumea s-a săturat de vorbe goale. Îndemn sălăjenii să iasă la vot, să analizeze bine și să aleagă PNȚCD.