Guvernul Orban PNL, lipsă totală de viziune și proiecte economice

Guvernul Orban vine și prezintă cifre, iar aici se opresc toate lucrurile. Ni se spune acum că vom putea accesa între 3 şi 5 miliarde de euro, finanțare europeană. Foarte bine, să le accesăm, dar cum?
De la începutul crizei de sănătate publică ni se spune că de la Uniunea Europeană vin banii pentru șomajul tehnic, banii pentru stimulentul medicilor, banii pentru susținerea IMM-urilor. Cum? Când?
Dar Guvernul Orban, el ce face cu banii din bugetul de stat? Guvernul Orban ce proiecte are în vedere, ce măsuri se pregătește să ia?
România este pe ultimul loc în Europa la susținerea economiei naționale! Doar 3,5% din PIB însumează toate măsurile prevăzute de Guvern pentru a sprijini firmele și pentru salvarea locurilor de muncă. Banii europeni, pentru a crește acest procent, Guvernul Orban e capabil să îi includă tot aici.
Apoi, ni se spune că putem accesa între 3 şi 5 miliarde de euro, însă în 6 luni și 2 săptămâni Guvernul Orban a făcut împrumuturi totale de 72 miliarde lei, adică 371 milioane lei pe zi. În 6 luni și 2 săptămâni, împrumuturi cât tot necesarul de finanțare estimat inițial pentru 2019!
Ieșirea de azi pe piețele externe s-a făcut la dobânzi imense, de 3 ori mai mari decât în Polonia (1.34%), dublu față de Ungaria (1.88%) și de 20 de ori mai mult decât Bulgaria, conform Investing.com.
Ministerul Finanţelor, condus de Florin Cîţu, a ieşit pe 19 mai 2020 pe pieţele externe pentru a împrumuta aproximativ 3 miliarde de euro într-o emisiune de eurobonduri structurată pe două tranşe, 5 şi 10 ani, la care investitorii au introdus ordine de 13 miliarde de euro.
Ce au făcut cu banii aceștia? Unde s-au dus? Pentru că nimeni nu știe nimic. Ministrul Cîțu nu ne spune absolut nimic.
Însă lucrurile nu se opresc aici. Datoria publică a României a crescut într-un trimestru de criză cât într-un an obişnuit: plus 28 miliarde lei faţă de T4/2019. În primul trimestru al acestui an, datoria publică a ajuns la o valoare nominală de 401 miliarde lei – 37,9% din PIB.
În doar trei luni din an, administraţia publică a majorat datoria publică cu 28 de miliarde lei – aceeaşi sumă împrumutată de-a lungul unui an, între decembrie 2017 şi decembrie 2018.
Acum nu mai reprezintă o problemă datoria publică? În anii trecuți, când datoria publică era cu mult mai mică, Cîțu și Orban urlau în disperare că România se scufundă din cauza împrumuturilor făcute de fosta guvernare. Ei ce fac acum?
Când le vor lua locul Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, şi Virgil Popescu, ministrul Economiei, lui Vela şi lui Arafat? Să ne anunţe care este temperatura businessului, câţi „bolnavi” economic avem în fiecare zi şi care este setul de măsuri concret?

Președinte ALDE Sălaj, Valeriu Radu Crișan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.