Începe etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19 / 50 mii de sălăjeni așteptați la vacccinare

Coodonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a enumerat, la Digi24, persoanele care intră în etapa a doua de vaccinare. Primele doze din cel de-al doilea vaccin disponibil, cel al companiei Moderna, vor ajunge în țara noastră miercuri, a mai spus Gheorghiță.

Peste 100 de mii de români s-au vaccinat de la începutul campaniei de imunizare, iar luni încă 150 de mii de doze din vaccinul Pfizer au ajuns în România. În această săptămână ar trebuie să înceapă etapă a două a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în care este inclusă populația cu risc.

Instituțai Prefectului Județului Sălaj a anunțat că în ultimele 24 de ore s-au vaccinat 200 de sălăjeni, iar numărul total de persoane vaccinate a ajuns la 1431. Până în prezent nu a fost înregistrat nicio reacție adversă în rândul sălăjenilor vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce reprezintă un semnal bun.

Conform datelor centralizate astăzi, 12 ianuarie 2021, situația epidemiologică la nivelul județului Sălaj se prezintă astfel:
■ 6540 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei;
■ 26 persoane confirmate în ultimele 24 de ore;
■ 5330 pacienți declarați vindecați de la începutul pandemiei;
■ 1039 cazuri pozitive în prezent, din care, 68 persoane spitalizate, iar 971 persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, care au consimțit să se izoleze (monitorizate de medicul de familie);
■ 761 persoane aflate în carantină la domiciliu;
■ 171 persoane decedate, inregistrate de la începutul pandemiei.
■ Incidența înregistrată la nivelul judetuțui Sălaj, la data de 12.01.2020 este de 1,73/1000 de locuitori.

Care sunt persoanele care vor fi vaccinate în a doua etapă

Valeriu Gheorghiță a enumerat lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:

  1. beneficiarii din centrele sociale
  2. persoanele care au peste 65 de ani
  3. persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
  4. persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice

Populaţia judeţului Sălaj pe grupe mari de vârstă la nivelul anului 2017: grupa de vârstă între 0-14 ani  – 39.206 persoane; între 15-64 ani – 166.576 persoane; vârsta de 65 ani şi peste – 40.382 persoane. Datele actualizate și care vor fi centralizate la nivelul Prefecturii Sălaj arată că ar fi vorba de peste 50.000 de sălăjeni cuprinși în etapa a doua de vaccinare.

„Suntem într-un proces de centralizare a numărului de persoane care trebuie să se vaccineze în etapa a doua. Se constată că oamenii devin din ce în ce mai receptivi la ideea de a se vaccina, lucru care este înbucurător. Apreciez faptul că cei mai mulți dintre specialiștii din domeniul medical din Sălaj au răspuns pozitiv la campania de vaccinare și au transmis un mesaj pozitiv tuturor sălăjenilor și care astfel au început să aibă încredere în acest vaccin. Cu privire la a doua etapă de vaccinare, suntem în procesul de pregătire a centrelor cu privire la dotările necesare și vom demara vaccinarea  la momentul când va fi demarat și la nivel național”, declară prefectul Sălajului, Virgil Țurcaș. 

Prefectul Țurcaș se vaccinează în public pentru a da un semnal pozitiv întregii comunități

„În această etapă a doua de vaccinare sunt cuprinse mai multe instituții publice, printre care și Instituția Prefectului. Personal am pledat și voi pleda pentru vaccinare și voi face acest lucru în mod public la momentul în care prevede strategia de vaccinare”, a declarat prefectul Țurcaș. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *