Infractori reținuți de procurorii PT Sălaj pentru fraudă de 1,6 milioane lei

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj printr-un comunicat făcut public de prim-procurorul șef Chiș Bogdan aduce la cunoştinţa opiniei publicecă în dosarul nr. 198/P/2020, prin ordonanţa din data de 16.10.2020 s-a dispuspunerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii IF, MZML şi SC ATSRL, pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri în formăcontinuată, prevăzută de dispoziţiile art. 306 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Cod penal (8 acte materiale).

Probatoriul administrat în cauză până în acest moment procesual relevăfaptul că inculpatul MZML în calitate de administrator al SC AT SRL aîncheiat în cursul anului 2017 contracte de consultanţă cu un număr de 8societăţi comerciale ce au fost înfiinţate la iniţiativa sa pe numele unorpersoane fizice, inculpatul fiind însă cel care administra în fapt aceste societăţicomerciale, având şi specimen de semnătură pentru efectuarea operaţiunilorbancare în cazul tuturor celor 8 societăţi comerciale.

După înfiinţarea acestor societăţi comerciale, inculpatul a solicitat înnumele lor finanţări de la bugetul de stat în cadrul programului “Start UpNation” şi a determinat administratorii statutari să semneze acordul definanţare cu Agenţia Pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţiişi Promovarea Exportului, în vederea acordării finanţărilor nerambursabile,reprezentând ajutorul de minimis acordat din bugetul de stat.Ulterior semnării acordurilor de finanţare, inculpatul a prezentat BCR şi AIMMAIPE documente falsificate, respectiv procese verbale de predareprimire a utilajelor, procese verbale de recepţie şi punere în funcţiune autilajelor, procese verbale de selectare a ofertei câştigătoare, etc., în contextulîn care administratorii statutari ai societăţilor comerciale nu au semnat acestedocumente şi nu aveau cunoştinţă despre întocmirea lor, nici un utilaj nefiindrecepţionat şi nefiind introdus în fluxul tehnologic. În această activitate inculpatul MZML a beneficiat de sprijinulinculpatului IF care a întocmit o parte din documentaţiile mai sus menţionate.

Prin folosirea înscrisurilor falsificate inculpaţii au obţinut fără dreptfonduri în valoare totală de 1.600.000 lei provenite sau garantate de la bugetulde stat, fonduri care au fost virate în cea mai mare parte în contul unei societăţicomerciale cu sediul în Ungaria. Prin ordonanţele din data de 16.10.2020, procurorul de caz a dispusmăsura reţinerii pentru 24 ore faţă de inculpaţii MZML şi IF, care urmează a fi prezentaţi Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şistabilirii răspunderii penale. În activităţile desfăşurate procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilorde poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – ServiciulJudeţean Anticorupţie Sălaj.Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesuluipenal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop creareacadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate înnicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.