Interviu cu noul șef de cabinet al prefectului de Sălaj – dr. ec. Alexandru Tamba

Alexandru Tamba este economist, absolvent al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Are o experiență de 36 de ani în profesia de economist. Din anul 1995 (25 de ani) Tamba este expert contabil, iar din 2009 este consultant fiscal. Alexandru Tamba este doctor în economie specialitatea contabil din anul 2007.   

Din punct de vedere profesional ultimul loc de muncă înainte de a fi cooptat în echipa de la Prefectura Sălaj a fost la o societate comercială din Zalău. Din decembrie 2019 Tamba a fost angajat consultant al prefectului pe probleme economice, iar din 5 august 2020 ocupă funcția de director de cancelarie al prefectului Virgil Țurcaș. 


Reporter: Cum funcționează Prefectura, ce atribuții are ?

Alexandru Tamba: Prefectura reprezintă Guvernul în teritoriu. Aplică, supraveghează și monitorizează aplicarea legii în teritoriu. Prefectura este organizată pe servicii: Serviciul Managementul Instituțional, Serviciul Financiar, Serviciul Juridic, Serviciul Permise și Înmatriculări și Serviciul Pașapoarte. Prefectura se ocupă și cu organizarea diferitelor evenimente naționale sau locale. De asemenea Prefectura informează cetățenii cu ceea ce se întâmplă la nivel național, cât și la nivel local. La Prefectură sunt monitorizate și se află în subordinea Prefecturii din punct de vedere a avizării activității lor și instituțiile deconcentrate, cât și alte servicii ale administrației publice centrale.

Rep: Reflectă realitatea cifrele din județ despre COVID-19?

A. Tamba: Ceea ce pot să spun că acele cifre care se anunță zilnic sunt cifre reale. Nu sunt cifre inventate. Se pot face anumite interpretări în sensul în care o persoană are mai multe boli asociate. Atunci foarte multă lume spune că persoana respectivă a fost în vârstă și a decedat nu din cauza COVID, ci că a fost în vârstă. Dar în momentul în care se descoperă la test că ai COVID, sigur se anunță că ai și acest lucru. Cifrele nu pot fi manipulate. Rezultatele testelor se introduc în baza națională în momentul în care am luat proba și am făcut testul. La o persoană în vârstă care are mai multe boli asociate și a fost infectată, poate COVID-ul să fi grăbit decesul cu o lună sau cu o zi.

Sălajul are printre cele mai puține cazuri de COVID de la începult pandemiei

Rep: Ce înseamnă cifrele de COVID în raport cu testele care se fac în județ?

Alexandru Tamba: Tocmai astăzi am făcut o situație ca să vedem care este procentul de persoane infectate la mia de locuitori de la începutul pandemiei. A fost ideea prefectului și vreau să spun că din 42 de UAT-uri (41 de județe plus București) Sălajul se situează pe locul 38. Deci avem puține cazuri, adică rata de infectare este de 1,1 la mia de locuitori de la începutul pandemiei și până în prezent. Asta în condițiile în care Bucureștiul are un coeficient de 22,9 la mia de locuitori. Noi în județul Sălaj zicem că am ținut situația sub control.

Rep: Cât de afectată este economia județului de COVID și care sunt ramurile cele mai afectate?

A. Tamba: Este evident că este afectată pentru că este afectată întrega economie peste tot în lume. Dacă ne luăm după cele două mari multinaționale din Zalău care au cea mai mare cifră de afaceri și cea mai mare producție, care exportă peste tot în lume. Ori peste tot în lume sunt afectate activitățile, nu doar în România.

Câteva date statistice pentru județul Sălaj, în contextul pandemiei de COVID-19:
– producția industrială realizată în luna iulie 2020 a înregistrat o creștere cu 22,1% față de luna precedentă și cu 4,8% față de luna iulie 2019. Pe total interval 01.01.2020 – 31.07.2020 față de același interval din 2019, avem o scădere de 4,7%;
– cifra de afaceri în luna iulie a întreprinderilor din ramura industrie a crescut cu 2,5% față de luna precedentă și a scăzut cu 18,4% față de luna iulie 2019;
– în intervalul 01.01 – 31.07.2020, investițiile nete realizate în județul Sălaj, au crescut cu 62,5% comparativ cu același interval din 2019;
– cel mai afectat sector este cel al turismului, cu un indice de utilizare netă a locurilor de cazare, în luna iulie 2020, de numai 11,1%, în scădere cu 9,9% față de luna iulie 2019;
efectivul de salariați la sfârșitul lunii iulie 2020 a fost de 50.996 de persoane, mai mic cu 986 persoane față de iulie 2019;
– câștigul salarial mediu net în luna iulie 2020 a fost cu 1,7% mai mare față de luna iulie 2019.
Având în vedere situația epidemiologică și faptul că ne găsim pe un trend ascendent în lunile august, septembrie, sperăm că acești indicatori vor arăta mai bine în trimestrul III 2020.

Rep: Care sunt perspective economice ale județului și care sunt programele guvernamentale de sprijin financiar?

A. Tamba: Vestea bună este că economia României este sub formă de V, am scăzut, după care brusc am crescut. În trimestrul 1 nu a scăzut foarte mult economia, după care scăderea cea mai puternică a fost în trimestrul 2 atunci când a debutat și COVID-ul, după care în trimestrul 3 economia începe să urce. Noi sperăm ca economia să atingă nivelul laturii 2 de la V cât mai rapid comparativ cu anul 2019.

Măsuri de sprijin la nivel național s-a început cu OUG 3o privind șomajul tehnic, după care s-a continuat cu acel 41,5% cu OUG 92, apoi au fost programele IMM Invest. A urmat OUG 130, care acum este în vigoare și pentru care se fac înscrierile pentru micro-garanturile  pentru micro-intreprinderi, garanturi pentru capital de lucru, garanturi pentru investiții. S-au făcut amânări și eșalonări la plată pentru obligațiile pe care le au companiile. S-a modificat Codul Fiscal astfel încât Primăriile să poată să facă reducei la impozitul pe clădiri pentru cei care au fost afectați de pandemia de COVID. Și mai sunt și alte măsuri care privește chiar scutirea de la impozitul pe clădiri pentru cei din sectorul HoReCa, este un OUG care se discută în aceste zile în Guvern. S-au lua foarte multe măsuri, dar asta nu înseamnă că, companiile nu sunt afectate. La relansarea economiei trebuie să contribuie atât sectorul privat, cât și sectorul public de stat și Guvernul.

Rep: Care este mesajul dumneavoastră ca expert în economie, atât pentru antreprenori, cât și pentru cetățenii simpli, ținând cont de pandemia COVID?

A. Tamba: Știu că  trecem printr-o perioadă grea și acestă perioadă o să mai dureze. Nu se sfârșește de mâine sau peste o lună. Trebuie fim vigilenți, trebuie să ne protejăm pe noi de cei din jurul nostru, să fim responsabili pentru toți din comunitate, nu doar pentru noi sau pentru familia noastră. Cetățenii să creadă că  după ce va trece această epidemie este nevoie în continuare de partea economică, ca societățile economice să funcționeze cu maximul de prudență din punct de vedere sanitar, astfel încât să se relanseze din nou economia. Nicio țară din lume nu și-a revenit pe plan economic la nivelul din anul 2019.

Este foarte important ca în această perioadă cetățenii să renunțe la cheltuielile inutile, să investim în companiile care sunt rentabile și eficiente și întotdeauna când ai o crește să ai și o rezervă pentru ca atunci când vin vremuri mai grele să ai de unde să te susții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.