INTERVIU: Viceprimarul Teodor Bălăjel, despre tot ce înseamnă fonduri europene

Se știe că pentru Municipiul Zalău cea mai importantă resursă financiară pentru dezvoltarea orașului este atragerea de fonduri europene. În sesiunea de finanțare 2014-2020 s-a reușit atragerea a 100 milioane euro pentru Zalău și promovarea unui număr de 31 de proiecte de investiții finanțate pe POR (Programul Operațional Regional).

Din totalul de 31 de proiecte, depuse pe fonduri europene de Primăria Zalău, 28 de proiecte sunt în implementare, iar trei proiecte sunt în analiză la Ministerul Dezvoltării și se așteaptă semnarea contractelor de finanțare. Proiectele în așteptare sunt: Modernizarea DJ191C – str. T. Vladimirescu, str. Porolissum, str. Bujorilor, str. Moigradului, str. Cetății; Modernizarea iluminatului public – etapa 2; Pietonizare str. Unirii, modernizare Piața Iuliu Maniu și Piața 1 Decembrie 1989 (Platoul de Marmură).

„Preocuparea noastră a conducerii Primăriei și a echipei din primărie care se ocupă de managementul proiectelor este de a pregăti bine și din timp sesiunea de finanțare pe fonduri europene 2021-2027. În acest sens ne-am întâlnit cu echipa de la ADR N-V Cluj-Napoca, care în actuala organizare preia și rolul de Autoritate de Management”, spune al doilea om din Primărie, viceprimarul Teodor Bălăjel.

Încă din anul 2019 și continuând întâlnirele și în anul 2020, conducerea Primăriei Zalău a căutat să promoveze pentru sesiunea 2021-2027 următoarele tipuri de proiecte:

 1. Orașe mai inteligente

 2. Orașe mai verzi

 3. Orașe mai conectate

 4. Orașe cu mobilitate urbană dezvoltată

 5. Orașe cu eficiență energetică sporită

 6. Orașe regenerate urban

 7. Orașe sociale 

 „Sigur că aceste tipuri de proiecte vor fi cuprinse în axele de dezvoltare a noilor ghiduri de finanțare” , a declarat viceprimarul Zalăului, ing. Teodor Bălăjel.

Municipiul Zalău are în pregătire proiecte pentru următoarea sesiune de finanțare în valoare de 180 milioane euro

În date de 24 aprilie și 30 aprilie, viceprimarul Teodor Bălăjel a participat la videoconferințele inițiate de ADR NV cu toți reprezentanții tehnici și responsabili cu implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene la nivelul municipiilor reședință de județ din regiunea Nord-Vest, pe diverse teme de actualitate în ceea ce privește pregătirea perioadei de programare 2021-2027.

S-au discutat în aceste două întâlniri următoarele aspecte:

 1. Valoare anvelopă financiară pentru 2021-2027 care se ridică la aprox. 512 mil euro
 2. Principii de distribuire/ repartizare / alocare a anvelopei financiare între muncipii si axe de finanțare
 3. Îmbunătățirea procedurilor de lucru și simplificarea acestora
 4. Pregătirea și transmiterea fișelor de proiect pe: mobilitate urbană, regenerare urbană, turism, clădiri de patrimoniu.
 5. Implicarea / participarea UAT-urilor în procesul de elaborare a ghidurilor de finanțare.

„Va exista un program operațional de asistență tehnică – POAT, care va finanța documentațiile tehnice ale proiectelor (SF, PT). Primăria Zalău a transmis la ADR N-V fișele de proiect a proiectelor pentru finanțarea documentațiilor tehnice”, a mai spus vicele Zalăului, Teodor Bălăjel.

ADR NV va purta discuții la nivelul ministerelor pentru a susține intervențiilr și inițiativele rezultate și asumate de comun în aceste videoconferințe.

„Consider că activitatea de atragere de fonduri europene constituie motorul dezvoltării comunității noastre. Vom aloca și în continuare timp suficient, resursă umană sporită și implicare totală în această perioadă de pregătire, elaborare a principiilor, ghidurilor, regulilor și proiectelor pentru sesiunea de finanțare 2021-2027. 

Avem la Primăria Municipiului Zalău o echipă bună care a dovedit că știe să atragă fonduri europene și am toată încrederea în această echipă”, încheie viceprimarul Zalăului, ing. Teodor Bălăjel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.