IPJ Sălaj a declanșat cercetarea disciplinară a polițistului Filip Ioan și urmează să fie mutat de Biroul Rutier Zalău
Polițistul de la Biroul Rutier Zalău, angent Filip Ioan a fost protagonistul unui eveniment rutier petrecut sâmbătă seara în Municipiul Baia Mare.
Filip Ioan a condus sub influenta băuturilor alcoolice un Mercedes, a trecut pe culoarea roșie a semaforului, iar într-o intersecție a intrat în coliziune cu un Opel condus regulamentar de o femeie.
După producerea accidentului au rezultat două victime, iar polițistul Filip Ioan a fugit de la locul accidentului și sa ascuns într-o scară de bloc.
La fata locului au intervinit două ambulanțe care au transportat victimele rănite la UPU Baia Mare.
Este strigător la cer atitudinea și comportamentul polițistului Filip Ioan, care avea obligativitatea cel puțin morală să rămână la fața locului și să acorde primul ajutor victimelor, dar Filip a ales să fugă de la fața locului și să lase răniții în agonie, fără nicio remușcare.
Filip Ioan are carnetul reținut învederea anulării, despretul de conducere suspendat până la finalizarea cercetărilor, dosar penal pentru infracțiunile de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.
Ce pedeapsă riscă agentul de la rutieră Filip Ioan
Părăsirea locului accidentului – se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani;
Vătămare corporală din culpă (plus alcool) agravantă se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an / două sau mai multe victime pedeapsa se majorează cu o treime, rezultă pedeapsa de la 3 luni la 1 an și 4 luni;
Situația în care există concursul de infracțiuni (mai multe infracțiuni comise) potrivit Noului Cod de Procedură Penală se aplică pedeapsa cea mai grea la care se adaugă un spor prevăzut în legislația de specialitate.
Date fiind circumstanțele producerii evenimentului, polițistul Filip Ioan avea obligația de a rămâne la fața locului și de a respecta în tocmai ordinul comun MAI 182/2009 și ICCJ 1754/2009, în care este stipulat CLAR faptul că un polițist chiar și în afara orelor de program are obligația dacă a luat cunoștință de producerea unui eveniment să acorde sprijin victimelor, lucru pe care FILIP IOAN nu la respectat.
Faptul că angetul de poliție Filip Ioan a fugit de la locul accidentului și nu a respectat acest ordin comun poate atrage răspunderea disciplinară, materială sau penală după caz.
„În baza celor sesizate de IPJ Maramureș am declanșat cercetarea disciplinară prin Compartimentul Control Intern, urmând ca în perioada următoare să luăm o decizie și cu privire la delegarea acestuia la o altă structură neoperativă din cadrul IPJ Sălaj, până la finalizarea cercetărilor”, a declarat pentru Monitorul de Sălaj, șeful Poliției Sălăjene, Marius Stupar.
Cine este Filip Ioan Viorel?
Filip Ioan are 43 de ani, este de loc din Comuna Bobota și se află la a doua căsnicie (a doua nevastă – Bianca Filip, agent de poliție la Ordine Publică Zalău) și au împreună doi copii. Este agent principal la Biroul Rutier Zalău, ajutor șef de post la Postul de Poliție Sărmășag. Filip a mai lucrat o perioadă și la Biroul Ordine Publică Zalău.
Potrivit declarației de avere publică pe site-ul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj familia Filip Ioan și Bianca dețin o casă de 143 mp în Zalău cumpărată de Bianca în anul 2017. La autoturisme are un Ford Kuga din 2009 dobândit prin cumpărare. La datorii Filip declară un credit de 277.000 lei la BRD contractat în 2017 scadent până în 2042. Și mai are un credit de 12.000 lei tot la BRD contractat în 2019 scadent până în 2024.
La venituri atât polițistul Filip Ioan, cât și polițista Filip Bianca nu și-au publicat salariile primite de la IPJ Sălaj. Filip Bianca a declarat că a primit un ajutor de mormântare de 10.000 de lei de la Georgescu Maria din Șimleu Silvaniei, dar și suma de 1.300 de euro (achiziție electrocasnice) de la Daminescu Darius din Spania.
Filip Bianca a mai declarat că a realizat venituri de 2.425 lei cu PFA Filip Bianca Andreia – obiect de activitate coafură și alte activități de înfrumusețare (pune unghii false). Familia Filip a mai încasat și alocația celor doi copii în cuantum total de 4.902 lei.
IPJ Maramureș spune clar în comunicatul de presă emis după eveniment că Filip Ioan din Zalău, în vârstă de 43 de ani, este șoferul care a condus beat și a provocat accidentul cu două victime.
Comunicatul IPJ MARAMUREŞ, citat de jurnaliștii de la baiamare.ro:
„Ieri, 30 ianuarie, în jurul orelor 21.30, polițiștii din Baia Mare au intervenit la un accident rutier produs pe strada Piața Revoluției la intersecție cu strada Culturii. La fața locului polițiștii au constatat faptul că două autoturisme au întrat în coliziune. Unul dintre autoturismele implicate în accident și-a continuat deplasarea, fiind identificat de polițiști pe strada George Coșbuc, unde a fost abandonat de conducătorul acestuia.
La scurt timp a fost identificat șoferul, un bărbat de 43 de ani din Zalău și pasagerul care se afla în autoturism în momentul producerii accidentului, un bărbat de 41 de ani din Baia Mare.
În urma impactului doi pasageri din autoturismul identificat la locul producerii accidentului au fost transportați la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale. Conducătoarea auto a autoturismului identificat la fața locului a fost testată cu aparatul etilotest rezultatul fiind zero. Totodată a fost testat și cel de-al doilea șofer implicat în accident, rezultatul fiind de 0,24 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Aceștia au fost conduși la spital pentru recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.”
Agentul de poliție Filip Ioan nu recunoaște nimic din acuzațiile aduse de IPJ Maramureș și susține că a condus finul lui Serban Ionel. Dacă minte sau nu polițistul Filip, este datoria organelor de cercetare să facă lumină în acest caz și cel care se face vinovat de producerea evenimentului să fie tras la răspundere conform legii.
Îmi pun o singură întrebare: Aici în Sălaj unde era cunoscut de colegii de la rutieră și care probabil au „închis ochii” de câte ori acest individ a condus băut?
Aici, totul cu lux de amănunte… în cazul ,,bărbatului,, de la Șimleu prins cu nu știu ce alcoolemie, tăcere… Asta este presa aservită!
dacă Filip nu conducea mașina atunci de ce a părăsit locul accidentului și s-a ascuns? Se dovedește că nu e bărbat să-și asume acțiunile !!! Un mincinos !!! La pârnaie cu el !!!
Nu conteaza din punct de vedere al Statutuli Politistului daca el a fost sau nu la volan. Acest cadru NU mai.are ce sa caute in politia rutiera, in trafic, daca nu chiar in aparat. Lasitatea cu care a plecat in calitate de sofer sau pasager il descalifica din functia de politist si legal,si moral!!! Daca el a fost soferul, intervine si raspunderea penala. Asteptam parerea ministrului legat de acest caz. Tacerea sau musamalizarea ar decredibiliza grav si iremediabil autoritatea politieneasca.
Inadmisibil o asemenea inconștiență din partea oricărui cetățean, cu atât mai mult polițist la rutier.Si când mai vad mesajele de incurajare venite din partea unora, cică de a trece cu bine peste această încercare, e scandalos. Încercare e o boală cruntă, moartea cuiva drag. Să te urci băut la volan e inconștiență, teribilism. Ce s-ar fi spus dacă murea cineva nevinovat în acest accident? Familia respectivă cum ar fi trecut oare peste această încercare? Dar oamenii aroganți, plini de sine, nu gândesc niciodată în felul acesta. Sper să se facă dreptate!