IPJ Sălaj desfășoară activități pentru creșterea siguranței elevilor

Polițiștii Biroului de Siguranță Școlară desfășoară permanent activități în unitățile de învățământ din județ, pentru creșterea siguranței elevilor și a cadrelor didactice.

Încă de la debutul anului școlar 2022-2023, polițiștii de siguranță școlară au continuat activitățile preventiv-educative în unitățile de învățământ, avându-i ca parteneri de nădejde și polițiștii de ordine publică din mediu rural, cei de proximiate, dar și pe specialiștii județeni ai Agenției Naționale Antidrog.

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritate pentru Poliția Română, mai ales că siguranța școlară constituie una dintre principalele condiții pentru existența unui învățământ preuniversitar de calitate.

În acest context, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile în incinta unităților de învățământ preuniversitar și în zonele adiacente, constituie o preocupare prioritară la nivelul instituțiilor statului român având atribuții legale în materie, autorități centrale și locale, poliție și jandarmerie, situații de urgență, toate urmărind prin demersurile lor să vină în sprijinul școlii, părinților și elevilor.

La momentul actual, principalele teme ce preocupă societatea sunt reflectate și au efecte directe și indirecte asupra siguranței în școală. Exemplele sunt numeroase, de la alcool și substanțe interzise, la violență și delincvență juvenilă și, în unele cazuri discriminare.

Activitățile desfășurate de polițiști urmăresc creșterea nivelului de siguranță a elevilor din unitățile de învățământ de la nivelul județului Sălaj și totodată eficientizarea modului de acțiune în domeniul prevenirii violenței fizice și psihologice (bullying) care se manifestă în unitățile de învățământ.

Obiectivul vizat prin desfășurarea activităților este prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului.

La fiecare întâlnire polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să ia atitudine și să spună STOP violenței, drogurilor și oricărui comportament inadecvat la școală sau în societate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *