IPJ Sălaj: Prevenirea delicvenței juvenile
Delincvența juvenilă desemnează ansamblul abaterilor și încălcărilor de norme sociale, săvârșite de minori. Este datoria noastră, a tuturor să prevenim implicarea acestora în fapte care le-ar putea afecta dezvoltarea, siguranța și libertatea.
Din păcate, sunt multe cauze penale în care sunt cercetați minorii, iar împotriva unora din ei sunt dispuse măsuri ori pedepse privative de libertate.
Cauzele care conduc la delincvența juvenilă sunt diverse, precum: situația financiară precară în familie, deficiențe la nivelul familiei (lipsa de supraveghere, necunoașterea antuhrajului, lipsa legăturii cu școala), mediul familial dezorganizat, prezența modelului infacțional în familie, tentațiile tot mai numeroase pe care societatea le oferă permanent, influențarea de către persoanele majore, convingerea greșită că „dacă ești minor nu pățești nimic”, influența, de multe ori nefastă, a grupului de prieteni, tendința de a brava, consumul de alcool sau alte substanțe psihoactive, abandonul școlar și lipsa de ocupație a minorilor.
Minorii trebuie să știe că, începând cu vârsta de 14 ani răspund penal, dacă se dovedește că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au știut că fac un lucru rău, nepermis și și-au dat seama de consecințele lui.
La împlinirea vârstei de 16 ani se presupune că minorii au reprezentarea faptelor pe care le comit și a consecințelor acestora, deci răspund penal ca și majorii.
Pentru a preveni implicarea adolescenților în comiterea fapte antisociale, polițiștii le oferă câteva sfaturi:
Aveți grijă cum vă petreceți timpul liber, evitați împrejurările ce v-ar putea aduce în situația de a comite un act antisocial!
Nu legați prietenii cu persoane ce au un comportament antisocial!
Gândiți-vă de două ori înainte de a vă duce cu prietenii atunci când vă cheamă să faceți diverse lucruri rele!
Nu ripostați la agresivitatea verbală și evitați agresiunea fizică!
Nu vă luați la bătaie cu colegii, pentru că, fără să vreți, puteți suferi accidente dintre cele mai grave!
Atenție la capcana drogurilor și a alcoolului! Aceste substanțe sunt în strânsă legătură cu infracționalitatea!
Ascultați sfatul părinților sau profesorilor! Fiți convinși că vă vor întotdeauna binele!
De asemenea, pentru a-și feri copilul de infracționalitate, este necasar ca părinții să țină cont de următoarele recomandări:
Explicați clar copiilor și adolescenților că furturile, indiferent cât de nesemnificative sunt, nu reprezintă probe de curaj, ci fapte culpabile;
Spuneți-le clar că, în cazul săvârșirii unor furturi, nu va fi prejudiciat numai un magazin, ci hoțul însuși va trebui să plătească pentru faptele sale;
Vorbiți cu copiii și adolescenții despre valoarea proprietății personale și publice;
Explicați copiilor și adolescenților ce fel de pedepse pot primi ca urmare a comiterii acestor fapte (de ex. percheziționarea locuinței, interogarea, măsuri de internare într-un centru de minori);
Vorbiti cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii și cunoștințele.Întrebați-l unde și cum își petrece timpul liber în afara casei.
Fiți atenți de câți bani dispune copilul dumneavoastră; testați felul cum cheltuie banii de buzunar sau economiile, iar în caz că aveți îndoieli, stați de vorbă cu el;
Urmăriți comportamentul copilului dumneavoastră, observând dacă se plimbă cu o bicicletă sau are alte lucruri pe care dvs. nu i le-ați cumpărat;
Explicați-le ce urmări poate avea distrugerea diferitelor lucruri sau bunuri; gândiți-vă dacă pot face diferența între lucrurile bune și rele;
Pentru majoritatea copiilor, familia este locul protector în care se nasc, care le asigură existența și afecțiunea de care au nevoie pentru a supraviețui, a crește, a-și dezvolta personalitatea. Copilul mic învață prin imitație, având ca model comportamentul și limbajul adulților. De aceea, viața în familie constituie prima școală pentru copii. Deci, dragi părinti, gândiți-vă bine, ce fel de exemplu dați copiilor? Feriți-i de certuri, de scandaluri, de vorbe urâte, de violență, de consumul de alcool cu toate urmările lui! Nu uitați că sunteți responsabili de comportamentul lor de mai târziu.