Letca: Biserica de lemn monument istoric din Șoimușeni a fost „salvată”

Biserica de lemn din Șoimușeni se află în comuna Letca din județul Sălaj și a fost adusă, conform tradiției, din Fericea, Maramureș în secolul al 19.

O inscripție din 1863 consemnează pictarea ei, vreme în care biserica era deja strămutată pe locul ei actual din satul Șoimușeni. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05131.

Peste intrarea în naos s-a aflat o pisanie de la încheierea lucrărilor de zugrăvire din 1863, astăzi acoperită de o pictură nouă, cu următorul conținut: „In Annuo 1863 szupt parochiu Demian Stefan și fiukurator Porumb Georgie și fet Porumb Petre.”

La inițiativa primarului LIviu Dorel Man, o echipă de voluntari de la Ambulanța pentru Monumente au acceptat să realizeze ample lucrări de „salvare” a acestui lăcaș de cult. Echipa de voluntari susținută inclusiv de prințul Charles au schimbat învelitoarea, au îndreptat turnul și au consolidat punțile bisericii.

Ambulanța pentru Monumente este un proiect național, coordonat de arhitectul Eugen Vaida din Sibiu. Lucrările au fost sprijinite financiar de Primăria Comunei Letca, dar și de oamenii din sat sau donatori.

Biserica de lemn din Șoimușeni, comuna Letca, a fost "salvată"

Biserica de lemn din Șoimușeni se află în comuna Letca din județul Sălaj și a fost adusă, conform tradiției, din Fericea, Maramureș în secolul al 19.O inscripție din 1863 consemnează pictarea ei, vreme în care biserica era deja strămutată pe locul ei actual din satul Șoimușeni. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05131.La inițiativa domnului primar Liviu Dorel Man, o echipă de voluntari de la Ambulanța pentru Monumente au acceptat să realizeze ample lucrări de restaurare a acestui lăcaș de cult. Echipa de voluntari susținută inclusiv de prințul Charles a schimbat învelitoarea, a îndreptat turnul și a consolidat punțile bisericii.

Publicată de Primaria Comunei Letca pe Joi, 25 iunie 2020

Eugen Vaida s-a întâlnit cu Liviu Brătescu – ministru secretar de stat la Cultură

La data de 3 iunie Brătescu a primit la Ministerul Culturii vizita arhitectului Eugen Vaida, președintele Asociatia Monumentum. Discuțiile purtate au fost pe marginea Proiectului Național Ambulanța pentru Monumente.

„Vă reamintesc, Premiul Europa Nostra 2020 câștigat în luna mai de Ambulanta pentru Monumente – Transilvania Sud este cel mai important din Europa dedicat protejării patrimoniului și reprezintă o recunoaștere extraordinară a eforturilor depuse de o rețea informală constituită din 4 asociații meritorii din România”,
a transmis secretarul de stat din Ministerul Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.