Liderul ALDE Sălaj despre prelungirea stării de urgență

O fi justificată prelungirea stării de alertă ? Guvernul tace de ne dor urechile.

Așa cum era de așteptat, președintele Iohannis a ordonat Guvernului „Meu” să prelungească starea de alertă din Romania cu încă o luna de zile. ALDE își menține punctul de vedere și nu va vota această prelungire a stării de alertă. Motivul principal este acela că starea de alertă la nivel național nu se mai justifică, nu avem focare de infecție decât într-o mică parte a țării. Se poate menține starea de alertă la nivel județean sau de localități.

În același timp, nu am văzut argumente pentru prelungirea stării de alertă din partea președintelui Iohannis, dincolo de o chestiune politică, legată de faptul că așa doresc Iohannis sau Orban. Să vii în fața națiunii doar cu acest argument nu este deloc convingător.

Să o luăm pe rând: noi nu știm care sunt argumentele Guvernului, pentru că Guvernul nu spune nimic. Guvernului îi sunt trasate indicații de la Cotroceni și atâta tot. În mod firesc, dacă vrei susținere trebuie să discuți, trebuie să pui la dispoziție toate datele necesare.
Altfel, doar așa pentru ochi frumoși și inițiative necunoscute, nu ai cum să dai un vot pentru Guvern.

Suntem absolut de acord că trebuie să păstrăm prudența, să ținem cont de faptul că nu a trecut epidemia, că mai există virusul. Dar asta nu înseamnă că trebuie să blocăm întreaga țară doar pentru că mai sunt câteva focare în anumite județe.

Guvernul ar trebui să se concentreze asupra focarelor izolate, și nu să trateze toată țara la fel. Vorbim de economie, de locuri de muncă, ar trebui să facem un pas înainte și fără stare de alertă.

Însă, mai sunt și alte motive pentru care nu vom vota starea de alertă. Nu vom vota pentru că nu putem să ne luăm după statisticile epidemiei pe care ni le-au prezentat Iohannis, Orban & compania. Acestea sunt haotice, nu oferă o imagine clară cu privire la evoluția epidemiei. De altfel, nu ai cum să știi dacă e pandemie sau nu dacă tu nu testezi nici acum!

Pentru că nu suntem de acord cu risipirea fără jenă de bani publici pentru achiziționarea de măști de la firmele prietene ale PNL.
Pentru că în România sunt sute de mii de pacienți care suferă de alte boli și care au nevoie de acces la tratament. Prin starea de alertă doar se blochează inutil numeroase spații spitalicești și, din această cauză, se îngrădește accesul celor care au cu adevărat nevoie de ele.

Așadar, Guvernul ar trebui mai întâi să dovedească faptul că sunt motive reale pentru a prelungi starea de alertă națională și după aceea să vină cu o asemenea solicitare.

Valeriu Radu Crișan, președinte ALDE Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.